
A pihe-puhi egyfajta kelttészta, ami frissen – na milyen is? – Hát persze, hogy pihe-puha. Legjobb lekvárral tölteni, ám ötletelhetünk bátran.
Mehet bele dió, vagy mák, kakaó, fahéj, vagy amit szeretnénk.
A lényeg – hogy a szárazabb dolgokat vagy zsiradékkal, vagy tejjel kikeverjük, s ami nem édes, ahhoz nyilván cukrot is adjunk.
Sütési módja ugyanaz marad, mint ahogy az összeállítása is.
Ezt a tésztát régen sok helyütt készítették, elnevezése is mindig változott.
Olyan igazi – receptkönyves neve nincsen, de hát nem is ez a lényeg, hanem hogy fölöttébb puha, és nagyon is finom.
A pihe-puhi hozzávalói a következők –
- 1/2 kg liszt
- 2-3 evőkanálnyi cukor
- 2dkg élesztő
- só egy csipet
- 15 dkg krumpli
- 3,5 dl tej
- lekvár – sárgabarack
- 1 evőkanálnyi zsír
A tészta elkészítési módja –
- A krumplit megtisztítjuk, megfőzzük, majd összetörjük jó pépesre. Lerakjuk hűlni, csak hidegen dolgozunk vele.
- Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
- Mikor már csak éppen hogy langyos, a lisztet a krumplival, a sóval és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztő, majd apránként a tejet és a zsírt is.
- Alaposan kidolgozzuk, hogy kezünkről már leváljék, és szép sima legyen.
- Lerakjuk pihenni – a lényeg, hogy a duplájára nőjön. Ha ez megtörtént, akkor lisztezett deszkára rakjuk, és kinyújtjuk vékonyra.
- A lekvárt felkeverjük és elkenjük a felületén – pont, mintha bejglit csinálnánk. Ezután feltekerjük, ezt is bejgli módjára, csak a végeit nem hajtjuk be.
- A tekercset aztán nagyjából 5 centis darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott tepsibe rakjuk szépen, sorjában, de nem közvetlenül egymás mellett, hisz kelni fog.
- Tetejét lekenjük olvasztott vajjal, aztán 180 fokon – előmelegített sütőben kisütjük. Ha szeretjük – sütés után porcukrozzuk.