2024-05-21

Pihe-puhi recept

Puhi - puha kelttészta

A pihe-puhi egyfajta kelttészta, ami frissen – na milyen is? – Hát persze, hogy pihe-puha. Legjobb lekvárral tölteni, ám ötletelhetünk bátran.

Mehet bele dió, vagy mák, kakaó, fahéj, vagy amit szeretnénk.

A lényeg – hogy a szárazabb dolgokat vagy zsiradékkal, vagy tejjel kikeverjük, s ami nem édes, ahhoz nyilván cukrot is adjunk.

Sütési módja ugyanaz marad, mint ahogy az összeállítása is.

Ezt a tésztát régen sok helyütt készítették, elnevezése is mindig változott.

Olyan igazi – receptkönyves neve nincsen, de hát nem is ez a lényeg, hanem hogy fölöttébb puha, és nagyon is finom.

A pihe-puhi hozzávalói a következők –

  • 1/2 kg liszt
  • 2-3 evőkanálnyi cukor
  • 2dkg élesztő
  • só egy csipet
  • 15 dkg krumpli
  • 3,5 dl tej
  • lekvár – sárgabarack
  • 1 evőkanálnyi zsír

A tészta elkészítési módja –

  1. A krumplit megtisztítjuk, megfőzzük, majd összetörjük jó pépesre. Lerakjuk hűlni, csak hidegen dolgozunk vele.
  2. Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk.
  3. Mikor már csak éppen hogy langyos, a lisztet a krumplival, a sóval és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztő, majd apránként a tejet és a zsírt is.
  4. Alaposan kidolgozzuk, hogy kezünkről már leváljék, és szép sima legyen.
  5. Lerakjuk pihenni – a lényeg, hogy a duplájára nőjön. Ha ez megtörtént, akkor lisztezett deszkára rakjuk, és kinyújtjuk vékonyra.
  6. A lekvárt felkeverjük és elkenjük a felületén – pont, mintha bejglit csinálnánk. Ezután feltekerjük, ezt is bejgli módjára, csak a végeit nem hajtjuk be.
  7. A tekercset aztán nagyjából 5 centis darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt, vagy kizsírozott tepsibe rakjuk szépen, sorjában, de nem közvetlenül egymás mellett, hisz kelni fog.
  8. Tetejét lekenjük olvasztott vajjal, aztán 180 fokon – előmelegített sütőben kisütjük. Ha szeretjük – sütés után porcukrozzuk.