Pihe-puha hókifli recept

Pihe-puha hókifli süti

A hókifli egy falatnyi apróság, amit tölthetünk bármivel szinte, csak annyira szilárd legyen, hogy bírja a sütést. A melegen porcukorba forgatott sütemény csak eteti és eteti magát.

Elkészítése egy pici türelmet igényel, viszont ha nekiszánjuk magunkat – viszonylag kis mennyiségből is jó pár kiflit készíthetünk – erre mondják, hogy rendkívül kiadós.

És nem csak kiadós, hanem jó, és változatos. Készíthetjük pusztán magában, csak a tésztájáért, aztán tölthetjük mákkal, dióval, sűrű lekvárral, marcipánnal, s ha van ötlet – jöhet még….

Pár órát rá kell szánni, de ha jókora mennyiséget készítünk, akkor a finomsággal akár néhány hétig elláthatjuk családunkat. Változatosan. Nem mellesleg a munkába bevonhatjuk a család gyermek tagjait is – esetleg a felnőttek egy részével kiegészítve.

A hókifli hozzávalói a következők:

  •  50 dkg liszt, 
  •  20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír, 
  •  1 dl tejföl, 
  •  1 kanál cukor, 
  •  só, 
  •  2 dkg élesztő, 
  •  kevés tej. 
  •  Töltéshez: 
  •  gesztenye, 
  •  mák, 
  •  dió, 
  • vagy 
  •  sűrű lekvár 
  • marcipán, vagy ami eszünkbe jut, és töltésre alkalmasnak gondolunk.
  • Szárazabb töltendő anyagok esetében tejjel és cukorral fel kell főzni az alapanyagot. (mák-dió)
  • Porcukor a kifli forgatásához

A hókifli süti összeállítása a következő módon történik:

 Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megáztatjuk, a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, sót, a megkelt élesztőt. 

Tejjel, tejföllel összeállítjuk és deszkán egy órát pihentetjük. Vagy 6 db cipót készítünk belőle, mindegyiket 2-3 mm vastagságú köralakra nyújtjuk, majd ezeket 8 fele daraboljuk, vagy 3 mm vékonyra kinyújtjuk,

nagy fánkszaggatóval karikákat vágunk, lekvárral, gesztenyével vagy máktöltelékkel megkenjük, kifliket formálunk belőle. 

Megkenni nem kell. 

160-180 fokos sütőben megsütjük és forrón vaníliás, vagy sima porcukorba forgatjuk. Pár perc alatt kész a sütés.  Ez csak világosan finom.

Minél tovább áll, annál puhább lesz. 2-3 hétig simán eltartható.

Fotó: Pixabay