2024-02-22

Petrezselymes tojásfasírt-könnyedén elkészíthető

Tojásfasírt

Ezt a receptet egy 1991-es kiadványú Új havi étlap c. újságban találtam, Fekete Gáborné küldte be nekik, aki akkoriban Budapesten élt. Érdekessége a receptnek, hogy mindegyiknél ott a bekerülési költség is, itt 4 személyes adag 130 Ft-ba került. Jelenleg majd a tízszerese lenne – ha csak a valósan hozzá felhasznált dolgokat nézzük.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás a rántottához
  • 1-2 db az összedolgozáshoz
  • 2-3 db zsemle
  • 1-2 dl tej a zsemle áztatásához
  • 2 szép fej vöröshagyma
  • 1 jókora csomag petrezselyemzöld
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • zsemlemorzsa a forgatáshoz
  • só egy kávéskanállal, aztán kóstolni
  • bors őrölve egy mokkáskanálnyi, aztán kóstolás után pótolni
  • olaj a sütéshez
  • rakhatunk hozzá egy-két szár zellerzöldet is apróra vágva, valami fantasztikus ízt ad neki

Elkészítése:

A hagymát megtisztítjuk, apróra felvágjuk, és egy pici olajban üvegesre pirítjuk, a tíz tojást felverjük, sózzuk, és egy viszonylag kemény rántottát sütünk belőle.


A zsemléket kisebb darabokra vágjuk, és tejbe beáztatjuk, majd ha már puha, akkor kinyomjuk belőle a fölösleges nedvességet. Összekeverjük az egészet, vagy krumplinyomón átnyomjuk, vagy átdaráljuk, vagy egyszerűen aprítóval pépesítjük, teljesen azért nem kell.

Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzáadjuk az apróra vágott, vagy áttört fokhagymát, a felaprózott petrezselyemzöldet, és az egy szem nyers tojást. Megkóstoljuk, sóval, borssal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk.


Fasírtokat készítünk belőle, és úgy, mint a normál fasírtot, zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban sütjük ki. Legfinomabb hozzá a sült krumpli, de minden olyan főzelékféléhez adható, amihez amúgy a rendes fasírt is passzolna.


Fotó: Családi receptkönyv

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*