2024-05-21

Penészleki babgulyás recept

Penészleki babgulyás recept

A babgulyás recept egytálételt takar, amit leggyakrabban bográcsban készítünk el – persze ha erre nincs mód, tökéletes végeredményt érhetünk el a konyhánkban is.


Lehet jókora adagot készíteni – hisz fagyasztóban is elég jól tárolható.


Laktató, fűszeres, finom – szinte már ünnepi eledelnek számít. Utána egy sütemény, és jöhet a „pihi”….

A penészleki babgulyás recept hozzávalói a következők

  • 50-60 dkg marhacomb (vagy sertés)
  • 1/4 kg füstölt hús
  • 3 db szép sárgarépa
  • 2 db petrezselyem gyökér
  • 1/2 kg tarkabab
  • egy nagy fej vöröshagyma
  • másfél evőkanálnyi zsiradék
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika – fele lehet csípős is
  • 1 kávéskanálnyi kömény – ha nem szeretjük őrölten
  • mokkáskanálnyii őrölt bors
  • só ízlés szerint
  • 2-3 db babérlevél
  • liszt a csipetkéhez
  • 1-2 tojás
  • pici só

Az étel összeállítása a következő –

  1. A babot előző este, de minimum néhány órával főzés előtt beáztatjuk. Úgyszintén a füstölt húst is, ami lehet akár egy picurkával több is. Másnap aztán mindkettőt leöblítjük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpirítjuk szép világosra. A húst, és a füstölt húst felvágjuk nekünk tetsző darabokra, de nagyok ne legyenek.
  3. A megpirított hagymába beledobjuk a húsokat, és a nyers hús fehéredéséig pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, ekkor adjuk hozzá a köményt is bármilyen formában, majd pörköltet készítünk az egészből.
  4. De előtte hozzáadjuk a megtisztított, felaprózott zöldségeket, és a babérlevelet is. Mikor összerotyogott hozzáadjuk a babot, jól átkeverjük – majd felöntjük vízzel, immár leves mennyiségűre.
  5. Felforraljuk, majd takarékon elkezdjük főzni. Ha be volt áztatva a bab, akkor esélyesen nagyjából 1 óra alatt kész lesz az egész.
  6. A vége előtt, mikor már majdnem tökéletesen puha – beleszaggatjuk a csipetkét, amit 1-2 tojásból, s annyi lisztből készítünk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
    Ekkor jöhet a kóstolás, ha szükséges valami még, akkor utána fűszerezzük. Számítani kell rá, hogy a bab, és a zöldség elég sok sót felvesz.