
A babgulyás recept egytálételt takar, amit leggyakrabban bográcsban készítünk el – persze ha erre nincs mód, tökéletes végeredményt érhetünk el a konyhánkban is.
Lehet jókora adagot készíteni – hisz fagyasztóban is elég jól tárolható.
Laktató, fűszeres, finom – szinte már ünnepi eledelnek számít. Utána egy sütemény, és jöhet a „pihi”….
A penészleki babgulyás recept hozzávalói a következők
- 50-60 dkg marhacomb (vagy sertés)
- 1/4 kg füstölt hús
- 3 db szép sárgarépa
- 2 db petrezselyem gyökér
- 1/2 kg tarkabab
- egy nagy fej vöröshagyma
- másfél evőkanálnyi zsiradék
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika – fele lehet csípős is
- 1 kávéskanálnyi kömény – ha nem szeretjük őrölten
- mokkáskanálnyii őrölt bors
- só ízlés szerint
- 2-3 db babérlevél
- liszt a csipetkéhez
- 1-2 tojás
- pici só
Az étel összeállítása a következő –
- A babot előző este, de minimum néhány órával főzés előtt beáztatjuk. Úgyszintén a füstölt húst is, ami lehet akár egy picurkával több is. Másnap aztán mindkettőt leöblítjük.
- A hagymát apróra vágjuk, és a zsiradékon megpirítjuk szép világosra. A húst, és a füstölt húst felvágjuk nekünk tetsző darabokra, de nagyok ne legyenek.
- A megpirított hagymába beledobjuk a húsokat, és a nyers hús fehéredéséig pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, ekkor adjuk hozzá a köményt is bármilyen formában, majd pörköltet készítünk az egészből.
- De előtte hozzáadjuk a megtisztított, felaprózott zöldségeket, és a babérlevelet is. Mikor összerotyogott hozzáadjuk a babot, jól átkeverjük – majd felöntjük vízzel, immár leves mennyiségűre.
- Felforraljuk, majd takarékon elkezdjük főzni. Ha be volt áztatva a bab, akkor esélyesen nagyjából 1 óra alatt kész lesz az egész.
- A vége előtt, mikor már majdnem tökéletesen puha – beleszaggatjuk a csipetkét, amit 1-2 tojásból, s annyi lisztből készítünk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Ekkor jöhet a kóstolás, ha szükséges valami még, akkor utána fűszerezzük. Számítani kell rá, hogy a bab, és a zöldség elég sok sót felvesz.