
Hogy miért pék fánk? Mert pékek készítik. Nem zsiradékban sütik, hanem kemencében – ennek ellenére nagyon kívánatos, és igencsak finom.
Otthon is nyugodtan megpróbálkozhatunk vele, ha kelt tésztát tudunk készíteni, esélyesen ez is sikerül.
Elkészítési módja lényegében ugyanaz, mint a normál fánké, jó ha fakanállal tudjuk verni, de ha ez nem megy, akkor úgy dolgozzuk ki, hogy kezünkkel alányúlva felhúzzuk a tésztát, magasabbra, mint egy átlag kelt tésztánál.
nagyjából 15-20 centire. Ugyanis ilyenkor sokkal több levegőt juttatunk bele, ezáltal hólyagosabb, lyukacsosabb lesz.
Néha pékségekben kapni lekvárral, vagy túróval a tetején. Kellemes, édes finomság – kihagyva az olajfürdőt a sütésnél.
Süthetjük magában, de akár tölthetjük is, pontosabban rakhatunk a mélyedésbe lekvárt, vagy túrót – ez már tőlünk függ.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a pék fánk sütéséhez –
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2,7 dl tej
- 7 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 tojásnak a sárgája
- végén egy kanálnyi zsiradék
Tetejére:
- sárgabarack lekvár, vagy túró kikavarva cukorral, vagy vaníliás cukorral
Az alábbi módon állítjuk össze, és készítjük el –
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kicsi cukorral és liszttel felfuttatjuk.
- A lisztet beleszitáljuk egy tálba, belerakjuk a többi hozzávalót, és tésztát dagasztunk a már felfutott élesztővel.
- Mindenképp szitáljunk, ha nincs szita a háznál, akkor egy szűrőbe, vagy akár tésztaszűrőbe, vagy gyümölcsmosó tálba is belerakhatjuk, a lényeg hogy lazuljon a liszt.
- A végén beledagaszthatunk még egy pár deka vajat, vagy más zsiradékot, ettől puhább lesz a fánkunk. Elég egy kanálnyi.
- Dagasztás után lelisztezzük, letakarjuk, és konyhamelegen szépen duplájára kelesztjük. Eddig nem írtam, de az természetes, hogy minden alapanyag langyos legyen, sőt minden tárgy is. Tál, deszka….
- Utána meggyúrjuk egy kicsit,, nem kell sokáig, majd még egy kis pihenő következik, ilyenkor már gyorsabban nő.
- Ráborítjuk lisztezett deszkára, és jó ujjnyira kinyújtjuk. Előveszünk nagy pogácsaszaggatót, vagy poharat, és minden alkalommal lisztbe mártva kiszaggatjuk.
- A tepsibe sütőpapírt rakunk, belerakjuk a fánkokat nem teljesen szorosan egymáshoz, mert azért nőni fognak, de előtte közepüket picit benyomjuk.
- Ez lesz az a mélyedés, amibe majd rakhatjuk a lekvárt, vagy túrót. Takarjuk le a tepsibe rakás után – jó erre a célra akár sütőpapír is, negyedóra szusszanó következik.
- Ha nem elég mély, vagy nagy a lekvár helye, akkor egy kis pálinkás pohár aljával utána igazítunk, és megtöltjük nem túl folyós lekvárral, vagy kikevert túróval.
- Sütőt közben már előmelegítettük, aztán 180 fokon addig sütjük, amíg a fánkok pirosak nem lesznek, olyan színűek, mint amilyenek olajban vagy zsírban lennének.
- Ha kisültek, akkor a sütőből kivesszük, letakarjuk tiszta konyharuhával néhány percre, majd jöhet a porcukor.