Pék fánk recept

Pékfánk

Hogy miért pék fánk? Mert pékek készítik. Nem zsiradékban sütik, hanem kemencében – ennek ellenére nagyon kívánatos, és igencsak finom.

Otthon is nyugodtan megpróbálkozhatunk vele, ha kelt tésztát tudunk készíteni, esélyesen ez is sikerül.

Elkészítési módja lényegében ugyanaz, mint a normál fánké, jó ha fakanállal tudjuk verni, de ha ez nem megy, akkor úgy dolgozzuk ki, hogy kezünkkel alányúlva felhúzzuk a tésztát, magasabbra, mint egy átlag kelt tésztánál.

nagyjából 15-20 centire. Ugyanis ilyenkor sokkal több levegőt juttatunk bele, ezáltal hólyagosabb, lyukacsosabb lesz.

Néha pékségekben kapni lekvárral, vagy túróval a tetején. Kellemes, édes finomság – kihagyva az olajfürdőt a sütésnél.

Süthetjük magában, de akár tölthetjük is, pontosabban rakhatunk a mélyedésbe lekvárt, vagy túrót – ez már tőlünk függ.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a pék fánk sütéséhez –

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,7 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 tojásnak a sárgája
  • végén egy kanálnyi zsiradék


Tetejére:

  • sárgabarack lekvár, vagy túró kikavarva cukorral, vagy vaníliás cukorral

Az alábbi módon állítjuk össze, és készítjük el –

  1. Az élesztőt 1 dl langyos tejben egy kicsi cukorral és liszttel felfuttatjuk.
  2. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, belerakjuk a többi hozzávalót, és tésztát dagasztunk a már felfutott élesztővel.
  3. Mindenképp szitáljunk, ha nincs szita a háznál, akkor egy szűrőbe, vagy akár tésztaszűrőbe, vagy gyümölcsmosó tálba is belerakhatjuk, a lényeg hogy lazuljon a liszt.
  4. A végén beledagaszthatunk még egy pár deka vajat, vagy más zsiradékot, ettől puhább lesz a fánkunk. Elég egy kanálnyi.
  5. Dagasztás után lelisztezzük, letakarjuk, és konyhamelegen szépen duplájára kelesztjük. Eddig nem írtam, de az természetes, hogy minden alapanyag langyos legyen, sőt minden tárgy is. Tál, deszka….
  6. Utána meggyúrjuk egy kicsit,, nem kell sokáig, majd még egy kis pihenő következik, ilyenkor már gyorsabban nő.
  7. Ráborítjuk lisztezett deszkára, és jó ujjnyira kinyújtjuk. Előveszünk nagy pogácsaszaggatót, vagy poharat, és minden alkalommal lisztbe mártva kiszaggatjuk.
  8. A tepsibe sütőpapírt rakunk, belerakjuk a fánkokat nem teljesen szorosan egymáshoz, mert azért nőni fognak, de előtte közepüket picit benyomjuk.
  9. Ez lesz az a mélyedés, amibe majd rakhatjuk a lekvárt, vagy túrót. Takarjuk le a tepsibe rakás után – jó erre a célra akár sütőpapír is, negyedóra szusszanó következik.
  10. Ha nem elég mély, vagy nagy a lekvár helye, akkor egy kis pálinkás pohár aljával utána igazítunk, és megtöltjük nem túl folyós lekvárral, vagy kikevert túróval.
  11. Sütőt közben már előmelegítettük, aztán 180 fokon addig sütjük, amíg a fánkok pirosak nem lesznek, olyan színűek, mint amilyenek olajban vagy zsírban lennének.
  12. Ha kisültek, akkor a sütőből kivesszük, letakarjuk tiszta konyharuhával néhány percre, majd jöhet a porcukor.