Párolt káposzta
A párolt káposzta akár lila, akár sima, „mezei” káposztából készítve kiváló kísérője a finom pecsenyéknek, jobban nem is kívánhatnánk.
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de egy kicsit biztosan fárasztóbb, mint levenni egy savanyúságot a kamrapultról. Szerencsére jól eltartható, kiválóan fagyasztható. Így ha egyszer rászánjuk magunkat, akkor nyugodtan készíthetünk egy emberes adagot, s kihűlés után porciózva betárolhatjuk a fagyóba. Így bármikor előkaphatunk belőle egy-egy sülthöz valót.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a párolt káposzta készítéséhez –
1,5 kg fehér, vagy lila (vörös) káposzta – ez utóbbiból kifejezetten mutatósabb, és talán még finomabb is
3 deka só,
7 deka zsír,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál cukor,
mokkáskanál és köménymag, – lehet őrölt is
ecet ízlés szerint,
1 deci vörösbor, a fehér káposztához fehér bor
A párolt káposzta elkészítésének módja –
A káposztát ha szükséges megmossuk, leszárítjuk papírtörlővel. A külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk. A káposztát ezután vagy legyaluljuk, vagy vékonyan felcsíkozzuk. Ezután jöhet a sózás. A sóval aztán legalább egy órát állni hagyjuk, de utána nem facsarjuk ki.
A zsírt egy nagy lábasban felmelegítjük, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a melegedő zsírban szép aranysárgára pirítjuk. Világos legyen. Ezután felengedjük egy kis vízzel és ecettel, aztán belerakjuk a káposztát, a köménymagot, s fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a cukrot, köménymagot, ha kell utána sózunk, és amíg kell, még pároljuk. Ha ízlésünk szerint elkészült, hozzáadjuk a bort is. Persze ez nem létfontosságú, anélkül is elkészíthetjük.
Ha tetszett a párolt káposzta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!