Párolt káposzta

párolt káposzta

A párolt káposzta akár lila, akár sima, „mezei” káposztából készítve kiváló kísérője a finom pecsenyéknek, jobban nem is kívánhatnánk.

Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de egy kicsit biztosan fárasztóbb, mint levenni egy savanyúságot a kamrapultról.

Szerencsére jól eltartható, kiválóan fagyasztható. Így ha egyszer rászánjuk magunkat, akkor nyugodtan készíthetünk egy emberes adagot, s kihűlés után porciózva betárolhatjuk a fagyóba.

Így bármikor előkaphatunk belőle egy-egy sülthöz valót.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a párolt káposzta készítéséhez –

  • 1,5 kg fehér, vagy lila (vörös) káposzta – ez utóbbiból kifejezetten mutatósabb, és talán még finomabb is
  • 3 deka só,
  • 7 deka zsír,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál cukor,
  • mokkáskanál és köménymag, – lehet őrölt is
  • ecet ízlés szerint,
  • 1 deci vörösbor, a fehér káposztához fehér bor

A párolt káposzta elkészítésének módja –

  1. A káposztát ha szükséges megmossuk, leszárítjuk papírtörlővel. A külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk.
  2. A káposztát ezután vagy legyaluljuk, vagy vékonyan felcsíkozzuk. Ezután jöhet a sózás. A sóval aztán legalább egy órát állni hagyjuk, de utána nem facsarjuk ki.
  3. A zsírt egy nagy lábasban felmelegítjük, a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a melegedő zsírban szép aranysárgára pirítjuk.
  4. Világos legyen. Ezután felengedjük egy kis vízzel és ecettel, aztán belerakjuk a káposztát, a köménymagot, s fedő alatt puhára pároljuk.
  5. Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a cukrot, köménymagot, ha kell utána sózunk, és amíg kell, még pároljuk. Ha ízlésünk szerint elkészült, hozzáadjuk a bort is. Persze ez nem létfontosságú, anélkül is elkészíthetjük.