2024-07-12

Parasztkrémes recept

parasztkrémes recept

Parasztkrémes, de miért az? Falun készítették? De hisz a falusiak nem is sütöttek krémest….. Dehogynem. A háború után már falun is kedvelt sütemény volt.


Egykor csak cukrászdákban jutottak hozzá az emberek, aztán megpróbálták lekoppintani.

Teljesen persze nem sikerült, ám valójában ez jót is tett neki, mert más lett, és másképp finom.


A parasztkrémes nem annyira habos, viszont a krémje fenomenális. Ha pedig a tészta átveszi a krém ízét – egyszerűen felejthetetlen a sütemény.

A parasztkrémes tésztájának hozzávalói a következők –

  • 35 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin, vagy zsír
  • 1 tojás sárgája,
  • 4 teáskanál cukor,
  • csipetnyi só,
  • 1 dl tejföl,
  • ha szükséges, kevés tej.

A krémhez az alábbi anyagok szükségesek –

  • 4 tojás sárgája,
  • 5 tojás fehérje,
  • 25 dkg kristálycukor,
  • 1 liter tej,
  • 15 dkg liszt,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 10 dkg vaj (margarin).
  • Tetejét porcukorral is leszórhatjuk.

A tészta összeállítása az alábbi módon történik –

  1. Az alapanyagokat összedolgozzuk.
  2. Lisztezett gyúródeszkán kétfelé választjuk, és két egyforma lapot sodrunk belőle.
  3. Tepsi aljában egyenként 10 perc alatt kisütjük. A tepsit nem kell kizsírozni, de sütés előtt a tésztát villával átszurkáljuk. (Érdemesebb inkább sütőlemezen, vagy a nagy gáztepsi hátlapján sütni)
  4. Amikor az első lap kisült, azonnal krémesnyi kockákra vágjuk, mert később már könnyen törik.
  5. A második lapot kicsit erősebben megsütjük, ez lesz a sütemény alja.
  6. A parasztkrémes krémjéhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat lábosban cukorral, és tejjel kikeverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, és ízesítjük vaníliás cukorral.
  7. Főzés közben kevergetjük, nehogy lekozmáljon az alja.
  8. Közben a tojásfehérjéket keményre felverjük. Amikor a krém már jó sűrű lett, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a habot. Nem kell megvárni, míg kihűl. A habot laza mozdulatokkal keverjük a krémhez.
  9. Majd egészet tálba öntjük, és a vajat addig kevergetjük benne, amíg teljesen elolvad. Kicsit hűlni hagyjuk, és csak utána halmozzuk az alsó lapra. A tetejét befedjük a feldarabolt tésztával, hűtőben egy éjszakán át pihentetjük, másnap szeleteljük. (mármint a krémjét)