2024-05-27

Paradicsomos töltött karalábé

töltött karalábé

A paradicsomos töltött karalábé igazi kis kuriózum, különlegesség, bár összetevői teljességgel hétköznapiak.

És bizony a végeredmény sem mindennapi, hisz a karalábé édeskés ízes nagyon jól megfér a paradicsom savanyúságával – amit akár egy kis cukorral édes-savanyúvá is varázsolhatunk.

Fura – de bizony régen sokszor készítették ezt az ételt így, dédikénk kínálatában esélyesen ott lehetett egykor.

Fontos, hogy zsenge karalábéból készüljék, és átlagoska méretűből. Ezek levele is rendkívül finom még, simán készíthetünk belőlük egyfajta töltikét – még különlegesebbé téve a fogást.

A paradicsomos töltött karalábé hozzávalói –

 • 8 db közepes, 6-8 cm-es karalábé
 • 1/2 kg darált lapocka
 • 3-4 evőkanálnyi rizs
 • 1 egész tojás
 • 1 kisebb vöröshagyma
 • 3-4 evőkanálnyi liszt
 • 2 evőkanálnyi zsiradék
 • bors
 • 1 liter paradicsomlé, vagy néhány kanál sűrített paradicsom
 • néhány szál kapor is jöhet – ha igazán különlegeset akarunk – vagy petrezselyemzöld. Ki mit szeret….

Elkészítése a következő módon történik –

 1. Először a hagymát tisztítjuk meg, megmossuk, felaprózzuk, aztán egy pici zsiradékon megfuttatjuk, hogy szép üveges legyen.
 2. Ha már jó, akkor a darálthúst belerakjuk egy tálba, hozzáadjuk a hagymát, a tojást, rizst. Fűszerezzük borssal, sóval, aztán vagy a kapor jön bele nagyon apróra vágva, vagy a petrezselyemzöld.
 3. Ha nem akaródzik egyben maradni vágás közben, ugrál össze-vissza a zöld, akkor egy pici sóval szórjuk meg, mindjárt könnyebb dolgunk lesz.
 4. Ezután tisztítsuk meg a karalábét. Nem kell teljes munkát végezni. Lentről haladjunk felfele, és a legközepét hagyjuk héjastól.
 5. Nem is a héj a lényeg, hanem a rajta növő apró levélkék. Ilyenkor még nagyon zsengék, és nagyon finomak. Ezt a tetejét levágjuk, majd a karalábé belsejét szépen kikaparjuk
 6. Ezután jön a töltés. A rizses-húsos töltelékkel kibéleljük a zöldséget, majd szépen, sorban egy lábosban lerakjuk. Megszórjuk egy pici liszttel, vagy sóval – mindkettő arra való, hogy biztosan helyén maradjon a töltelék.
 7. Rárakjuk a levágott tetőket a zsenge kis levélkékkel egyetemben. Rászórjuk, mellé rakjuk az apróra kapart karalábét, majd felöntjük vízzel. Ám csak annyival, hogy úgy „vállig” érjen a víz.
 8. Elkezdjük forralni. Ha már jó forró a lé, akkor – ha maradt a töltelékből – gombócokat készítünk, és azt is a lábasba rakjuk. Még jobb, ha töltikét varázsolunk belőle. Egy pillanatra a leveleket dobjuk forró vízbe, aztán kivéve a vastag „erét” vékonyabbra vágjuk, és már tölthetjük is.
 9. Ezután elkészítjük a rántást. Egy kislábasban, vagy serpenyőben zsiradékot hevítünk, majd belekanalazzuk a lisztet, kevergetve kicsit megpirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsomot.
 10. Akár lé, akár sűrített paradicsom. (amennyiben lével dolgozunk, akkor a karalábére alapból kevesebb vizet töltsünk. Fedő alatt akkor is megpuhul.
 11. A paradicsomot aztán a rántással kikavarjuk, egy kis forró főzelékalappal a karalábé alól felengedjük, majd hozzáadjuk az összeshez. Szép, sima mártás lesz belőle, ha ügyeskedünk.
 12. Ehetjük apróra vágott petrezselyemmel, vagy kaporral. Attól függően, hogy a húshoz mit tettünk.