
Ha valaki szereti a burgonyát, és kedveli a paradicsom szószt, akkor a paradicsomos krumplifőzelék is kedvence lesz – az biztos. Édes-savanyú finomság, ami semleges ízű feltétekkel kiváló.
Egykor ezt az ételt még főleg nyáron, friss paradicsomból készítették – télen csak ritkán, hisz akkor a kamrában álló paradicsomlevet kellett volna hozzá használni.
Friss paradicsomból jóval bajosabb a főzése, sokkal időigényesebb.
Manapság nekünk már könnyű dolgunk van, hisz vagy sűrített paradicsomból, vagy készen kapható paradicsomléből üthetjük össze.
És persze van a másik verzió, amennyiben mi rakunk be paradicsomot télire…
Nézzük a paradicsomos krumplifőzelék hozzávalóit –
- 1 kg krumpli
- 2 kanálnyi zsiradék
- 3-4 evőkanálnyi liszt
- csipet só
- 1 doboz (nem a legkisebb) sűrített paradicsom
- ízlés szerint cukor
A főzelék elkészítésének módja –
- A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük – majd karikázzuk nem túl vékonyra. Bár az igazi hozzá a nem szétfővő krumpli, mi kifejezetten a sárga krumplival kedveljük, mert az olyan igazi „krumplis” és minden étel nagyon finom belőle.
- Felrakjuk annyi vízben főni kicsit sósan, hogy ellepje a víz.
- Közben elkészítjük a rántást.
- Az zsiradékot felhevítjük, és a lisztet beleszórva folytonos kavarás mellett világosra pirítjuk, majd egy kis hideg vízzel kikavarjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, kis cukrot, majd ráöntünk a krumpli főzőlevéből. Ezt aztán simára kavarjuk – és mehet a többi burgonyához.
- Kavargatva felfőzzük, közben besűrűsödik, és el is készültünk. Főtt leveshússal, főtt csirkemájjal nagyon finom, de akár magában is fogyasztható.