Paradicsomos krumplifőzelék

Paradicsomos krumplifőzelék

Ha valaki szereti a burgonyát, és kedveli a paradicsom szószt, akkor a paradicsomos krumplifőzelék is kedvence lesz – az biztos. Édes-savanyú finomság, ami semleges ízű feltétekkel kiváló.

Egykor ezt az ételt még főleg nyáron, friss paradicsomból készítették – télen csak ritkán, hisz akkor a kamrában álló paradicsomlevet kellett volna hozzá használni.

Friss paradicsomból jóval bajosabb a főzése, sokkal időigényesebb.

Manapság nekünk már könnyű dolgunk van, hisz vagy sűrített paradicsomból, vagy készen kapható paradicsomléből üthetjük össze.

És persze van a másik verzió, amennyiben mi rakunk be paradicsomot télire…

Nézzük a paradicsomos krumplifőzelék hozzávalóit –

 • 1 kg krumpli
 • 2 kanálnyi zsiradék
 • 3-4 evőkanálnyi liszt
 • csipet só
 • 1 doboz (nem a legkisebb) sűrített paradicsom
 • ízlés szerint cukor

A főzelék elkészítésének módja –

 1. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük – majd karikázzuk nem túl vékonyra. Bár az igazi hozzá a nem szétfővő krumpli, mi kifejezetten a sárga krumplival kedveljük, mert az olyan igazi „krumplis” és minden étel nagyon finom belőle.
 2. Felrakjuk annyi vízben főni kicsit sósan, hogy ellepje a víz.
 3. Közben elkészítjük a rántást.
 4. Az zsiradékot felhevítjük, és a lisztet beleszórva folytonos kavarás mellett világosra pirítjuk, majd egy kis hideg vízzel kikavarjuk.
 5. Hozzáadjuk a paradicsomot, kis cukrot, majd ráöntünk a krumpli főzőlevéből. Ezt aztán simára kavarjuk – és mehet a többi burgonyához.
 6. Kavargatva felfőzzük, közben besűrűsödik, és el is készültünk. Főtt leveshússal, főtt csirkemájjal nagyon finom, de akár magában is fogyasztható.