Paradicsomos krumplifőzelék
Ha valaki szereti a burgonyát, és kedveli a paradicsom szószt, akkor a paradicsomos krumplifőzelék is kedvence lesz – az biztos. Édes-savanyú finomság, ami semleges ízű feltétekkel kiváló.
Egykor ezt az ételt még főleg nyáron, friss paradicsomból készítették – télen csak ritkán, hisz akkor a kamrában álló paradicsomlevet kellett volna hozzá használni.
Friss paradicsomból jóval bajosabb a főzése, sokkal időigényesebb. Manapság nekünk már könnyű dolgunk van, hisz vagy sűrített paradicsomból, vagy készen kapható paradicsomléből üthetjük össze. És persze van a másik verzió, amennyiben mi rakunk be paradicsomot télire…
Nézzük a paradicsomos krumplifőzelék hozzávalóit –
1 kg krumpli
2 kanálnyi zsiradék
3-4 evőkanálnyi liszt
csipet só
1 doboz (nem a legkisebb) sűrített paradicsom
ízlés szerint cukor
A főzelék elkészítésének módja –
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, leöblítjük – majd karikázzuk nem túl vékonyra. Bár az igazi hozzá a nem szétfővő krumpli, mi kifejezetten a sárga krumplival kedveljük, mert az olyan igazi „krumplis” és minden étel nagyon finom belőle.
Felrakjuk annyi vízben főni kicsit sósan, hogy ellepje a víz.
Közben elkészítjük a rántást.
Az zsiradékot felhevítjük, és a lisztet beleszórva folytonos kavarás mellett világosra pirítjuk, majd egy kis hideg vízzel kikavarjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, kis cukrot, majd ráöntünk a krumpli főzőlevéből. Ezt aztán simára kavarjuk – és mehet a többi burgonyához.
Kavargatva felfőzzük, közben besűrűsödik, és el is készültünk. Főtt leveshússal, főtt csirkemájjal nagyon finom, de akár magában is fogyasztható.
Ha tetszett a paradicsomos krumplifőzelék recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!