
A paradicsomos káposztás paszuly országunkban két területen terjedt el. Zalában és Szabolcs-Szatmárban. Rendkívül tápláló étel, nehéz munkák idején készítették, vagy nagy hidegben, amikor kinti munkát végeztek – és kellett a kalória.
Régen friss paradicsomot – télen paradicsomlevet használtak hozzá, manapság inkább sűrített paradicsommal főzzük.
A legjobb hozzá a füstölt csülök, persze minden füstölthús megfelel hozzá, csak ez a legízesebb.
Ha nincs húslevesünk – azért ez gyakran előfordult egy átlagos háztartásban – akkor tökéletes az ételhez a leveskocka – arányosan felhígítva.
A paradicsomos káposztás paszuly hozzávalói –
- 1,5 kg-os nyers, fejes káposzta,
- 5—7 dl paradicsomlé, vagy 10 dkg sűrített paradicsompüré,
- 1/2 kg óriás fehérbab, ha nincs, akkor tarkabab is megteszi
- 60-80 dkg füstölt csülök – de ha több, nem rontja el….
- 3 kanál zsír,
- jó két-három evőkanál liszt,
- 1,5 dkg só,
- 5 dkg cukor,
- 2 dkg hagyma,
- 1,5-2 liter húsleves, vagy víz.
Az étel elkészítésének módja –
- A babot előző este beáztatjuk langyos vízbe.
- Aztán a csülköt – bármekkora is – megfőzzük. Persze ezt is elintézhetjük előző nap. Ha már jó puha, akkor kedvünk szerint feldaraboljuk. Lehetőleg ne vágjuk kockára, hanem szép, épkézláb méretű húsokat szeljünk belőle.
- A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd legyaluljuk. Ha nincs gyalu – semmi gond – vékony szeleteket vágunk belőle.
- A babot leszűrjük, majd felrakjuk főni kicsivel több vízben, mint ami ellepi. Mikor már majdnem kész, akkor feöntjük a húslebvessel, és hozzáadjuk a káposztát is. Ekkor fűszerezzük, megsózzuk. No és egy megtisztított hagymát is hozzáadunk. Egészben. Felforralás után szépen, egyenletesen főzzük.
- Míg a bab fő, addig elkészítjük a rántást. Majd ha már szép világos lett, akkor összekeverjük a paradicsommal. Ha majdnem elkészült a leves, akkor borítjuk bele a paradicsomos levet. Hozzárakjuk a feldarabolt csülköket, és jól összeforraljuk.
- Ha sűrű lett, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
- Van aki édesen szereti, és cukorral fogyasztja.