2024-05-23

Paradicsomos káposztás paszuly

paradicsomos káposztás bab

A paradicsomos káposztás paszuly országunkban két területen terjedt el. Zalában és Szabolcs-Szatmárban. Rendkívül tápláló étel, nehéz munkák idején készítették, vagy nagy hidegben, amikor kinti munkát végeztek – és kellett a kalória.

Régen friss paradicsomot – télen paradicsomlevet használtak hozzá, manapság inkább sűrített paradicsommal főzzük.

A legjobb hozzá a füstölt csülök, persze minden füstölthús megfelel hozzá, csak ez a legízesebb.

Ha nincs húslevesünk – azért ez gyakran előfordult egy átlagos háztartásban – akkor tökéletes az ételhez a leveskocka – arányosan felhígítva.

A paradicsomos káposztás paszuly hozzávalói –

  • 1,5 kg-os nyers, fejes káposzta,
  • 5—7 dl paradicsomlé, vagy 10 dkg sűrített paradicsompüré,
  • 1/2 kg óriás fehérbab, ha nincs, akkor tarkabab is megteszi
  • 60-80 dkg füstölt csülök – de ha több, nem rontja el….
  • 3 kanál zsír,
  • jó két-három evőkanál liszt,
  • 1,5 dkg só,
  • 5 dkg cukor,
  • 2 dkg hagyma,
  • 1,5-2 liter húsleves, vagy víz.

Az étel elkészítésének módja –

  • A babot előző este beáztatjuk langyos vízbe.
  • Aztán a csülköt – bármekkora is – megfőzzük. Persze ezt is elintézhetjük előző nap. Ha már jó puha, akkor kedvünk szerint feldaraboljuk. Lehetőleg ne vágjuk kockára, hanem szép, épkézláb méretű húsokat szeljünk belőle.
  • A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd legyaluljuk. Ha nincs gyalu – semmi gond – vékony szeleteket vágunk belőle.
  • A babot leszűrjük, majd felrakjuk főni kicsivel több vízben, mint ami ellepi. Mikor már majdnem kész, akkor feöntjük a húslebvessel, és hozzáadjuk a káposztát is. Ekkor fűszerezzük, megsózzuk. No és egy megtisztított hagymát is hozzáadunk. Egészben. Felforralás után szépen, egyenletesen főzzük.
  • Míg a bab fő, addig elkészítjük a rántást. Majd ha már szép világos lett, akkor összekeverjük a paradicsommal. Ha majdnem elkészült a leves, akkor borítjuk bele a paradicsomos levet. Hozzárakjuk a feldarabolt csülköket, és jól összeforraljuk.
  • Ha sűrű lett, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
  • Van aki édesen szereti, és cukorral fogyasztja.