Retro paradicsomleves recept

Paradicsomleves

A paradicsomleves sokak kedvence. Nem csoda, hisz igazi édes-savanyú finomság.
Készíthetjük friss paradicsomból, vagy sűrítettből, esetleg paradicsomléből is. És dúsíthatjuk rizzsel, apró galuskával, vagy a menzás betű tésztával is.

A paradicsomleves hozzávalói:

  • 1,2 kg friss paradicsom – csak nyáron érdemes, mert akkor más a paradicsom íze
  • vagy 20 dkg sűrített paradicsom – ha a konzerv minősége jó, akkor elég 15 dkg is.
  • 1 kanál zsiradék
  • 2 kanál liszt
  • pici fej vöröshagyma
  • néhány szál zellerzöld csomóban
  • só csipetnyi
  • cukor ízlés szerint
  • 4-5 dkg rizs, vagy betűtészta, vagy 1 tojásból nokedli

A paradicsomlevest a következő módon készítjük el:

Ha friss paradicsomból készítjük, akkor megtisztítjuk a paradicsomokat, nagyjából feldaraboljuk, felrakjuk párolódni.

Amikor fellazult, akkor áttörjük, vagy átpasszírozzuk. A levét, vagy a sűrített paradicsomot felengedjük annyira, hogy a végleges mennyiség nagyjából másfél liter legyen.

Sózzuk, belerakjuk a zellerzöldet összekötve, teszünk hozzá cukrot. Hagyjuk főni. Közben felvágjuk a hagymát, és zsiradékon megfonnyasztjuk, liszttel összekavarjuk, picit pirítunk rajta, majd besűrítjük vele a levest.

A berántás után 5-10 percig forraljuk – nem kell zubogtatni – majd ennek letelt után hozzáadjuk a mosott rizst, vagy betű tésztát, esetleg beleszaggatjuk a nokedlit. Megpuhul – és már kész is.