
A paradicsomleves sokak kedvence. Nem csoda, hisz igazi édes-savanyú finomság.
Készíthetjük friss paradicsomból, vagy sűrítettből, esetleg paradicsomléből is. És dúsíthatjuk rizzsel, apró galuskával, vagy a menzás betű tésztával is.
A paradicsomleves hozzávalói:
- 1,2 kg friss paradicsom – csak nyáron érdemes, mert akkor más a paradicsom íze
- vagy 20 dkg sűrített paradicsom – ha a konzerv minősége jó, akkor elég 15 dkg is.
- 1 kanál zsiradék
- 2 kanál liszt
- pici fej vöröshagyma
- néhány szál zellerzöld csomóban
- só csipetnyi
- cukor ízlés szerint
- 4-5 dkg rizs, vagy betűtészta, vagy 1 tojásból nokedli
A paradicsomlevest a következő módon készítjük el:
Ha friss paradicsomból készítjük, akkor megtisztítjuk a paradicsomokat, nagyjából feldaraboljuk, felrakjuk párolódni.
Amikor fellazult, akkor áttörjük, vagy átpasszírozzuk. A levét, vagy a sűrített paradicsomot felengedjük annyira, hogy a végleges mennyiség nagyjából másfél liter legyen.
Sózzuk, belerakjuk a zellerzöldet összekötve, teszünk hozzá cukrot. Hagyjuk főni. Közben felvágjuk a hagymát, és zsiradékon megfonnyasztjuk, liszttel összekavarjuk, picit pirítunk rajta, majd besűrítjük vele a levest.
A berántás után 5-10 percig forraljuk – nem kell zubogtatni – majd ennek letelt után hozzáadjuk a mosott rizst, vagy betű tésztát, esetleg beleszaggatjuk a nokedlit. Megpuhul – és már kész is.