Paradicsomleves recept

Paradicsomleves recept

A paradicsomleves elég kedvelt levese a magyar konyhának. Édes-savanyú ízével közkedvelt nyári leves, ugyanakkor télen is szívesen fogyasztjuk. Mint minden paradicsomos ételt.

Bár már feledésbe megy a friss paradicsomból készítése, mai napig vannak, s esélyesen mind többen lesznek – akik kertben termelnek pár tővel, s esélyesen néha – ha már levest főznek – akkor a frissen szedett mellett döntenek.

A paradicsomleves hozzávalói a következők lesznek

  • 1 kiló friss paradicsom, vagy egy nagyobb sűrített paradicsomkonzerv, esetleg 1 üveg paradicsomlé
  • egy evőkanál zsiradék
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • fél fej kis vöröshagyma
  • néhány szál zellerzöld
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • pici só
  • pici bors
  • 1 tojás és néhány evőkanálnyi liszt a csipetkéhez, vagy néhány kanál rizs

A levest a következő módon készítjük:

  1. Egy kiló friss paradicsomot megmosunk, hibás részeit kivágjuk és a paradicsomokat feldarabolva — Víz hozzáadása nélkül — gyenge tűzön, fedő alatt körülbelül tíz percig pároljuk, majd áttörjük.
  2. Sűrű szűrőn vagy szitán is áttörhetjük. Persze a legkényelmesebb mód – ha paradicsomléből, vagy sűrített paradicsomból készítjük…. 🙂
  3. Egy evőkanál zsírból és két evőkanál lisztből világosra pirított rántást készítünk, beleteszünk fél fej kockára vágott hagymát(enélkül is jó), néhány szál zellerzöldjét
  4. Ezeket a rántásban megfonnyasztjuk, majd föleresztjük egy deci hideg vízzel, simára keverjük és az áttört paradicsomléhez szűrjük.
  5. Annyi vízzel hígítjuk, hogy egy liter legyen. Belekeverünk egy kanál cukrot, sót, mákszem törött borsot, és tíz percig forraljuk
  6. (Sűrített paradicsomból egy dobozzal a rántásba keverünk, hideg vízzel föleresztjük, simára keverve felforraljuk, majd átszűrjük.)
  7. Egy egész tojáshoz csipetnyi sót teszünk, elkeverjük annyi liszttel, hogy sűrű, tejfölszerű tészta legyen és kiskanállal a fövő levesbe apró galuskákat szaggatunk.
  8. Helyette kéthárom evőkanálnyi megmosott rizst is főzhetünk a levesbe. Ez utóbbival készítve hagyományos.
  9. Nem mindenki szereti benne a zeller zöldjét – az el is hagyható.

Fotó: Pixabay