
A paradicsomleves elég kedvelt levese a magyar konyhának. Édes-savanyú ízével közkedvelt nyári leves, ugyanakkor télen is szívesen fogyasztjuk. Mint minden paradicsomos ételt.
Bár már feledésbe megy a friss paradicsomból készítése, mai napig vannak, s esélyesen mind többen lesznek – akik kertben termelnek pár tővel, s esélyesen néha – ha már levest főznek – akkor a frissen szedett mellett döntenek.
A paradicsomleves hozzávalói a következők lesznek
- 1 kiló friss paradicsom, vagy egy nagyobb sűrített paradicsomkonzerv, esetleg 1 üveg paradicsomlé
- egy evőkanál zsiradék
- 2 evőkanálnyi liszt
- fél fej kis vöröshagyma
- néhány szál zellerzöld
- 1 evőkanálnyi cukor
- pici só
- pici bors
- 1 tojás és néhány evőkanálnyi liszt a csipetkéhez, vagy néhány kanál rizs
A levest a következő módon készítjük:
- Egy kiló friss paradicsomot megmosunk, hibás részeit kivágjuk és a paradicsomokat feldarabolva — Víz hozzáadása nélkül — gyenge tűzön, fedő alatt körülbelül tíz percig pároljuk, majd áttörjük.
- Sűrű szűrőn vagy szitán is áttörhetjük. Persze a legkényelmesebb mód – ha paradicsomléből, vagy sűrített paradicsomból készítjük…. 🙂
- Egy evőkanál zsírból és két evőkanál lisztből világosra pirított rántást készítünk, beleteszünk fél fej kockára vágott hagymát(enélkül is jó), néhány szál zellerzöldjét
- Ezeket a rántásban megfonnyasztjuk, majd föleresztjük egy deci hideg vízzel, simára keverjük és az áttört paradicsomléhez szűrjük.
- Annyi vízzel hígítjuk, hogy egy liter legyen. Belekeverünk egy kanál cukrot, sót, mákszem törött borsot, és tíz percig forraljuk
- (Sűrített paradicsomból egy dobozzal a rántásba keverünk, hideg vízzel föleresztjük, simára keverve felforraljuk, majd átszűrjük.)
- Egy egész tojáshoz csipetnyi sót teszünk, elkeverjük annyi liszttel, hogy sűrű, tejfölszerű tészta legyen és kiskanállal a fövő levesbe apró galuskákat szaggatunk.
- Helyette kéthárom evőkanálnyi megmosott rizst is főzhetünk a levesbe. Ez utóbbival készítve hagyományos.
- Nem mindenki szereti benne a zeller zöldjét – az el is hagyható.
Fotó: Pixabay