
Sokan elrettennek, hogyha hallják – paprikás krumpli nokedlivel. Milyen borzasztó lehet, krumpli meg nokedli. Elfelejtkeznek a „körítésről”. A paprikás szaftról, a kolbászról, paprikáról-paradicsomról, fűszerekről.
Aki kóstolta már általában egyetért azzal, hogy ehhez az ételhez igenis illik a nokedli. Főleg, ha ezt a tésztafélét amúgy is szereti. S melyik magyar ember ne szeretné? 🙂
Nagyon jót tesz ennek az ételnek, ha jó kis szárazkolbász darabokkal készítjük, s rakunk bele egy csepp csípős paprikát is – ha bírja a gyomrunk.
A nokedlit nem kell szaggatóval apróra főzni, nyugodtan lehet kicsit testesebb darabokkal dolgozni – főleg ha bográcsban főzzük. Úgy az igazi.
De persze mindenki kövesse azt a módszert, ami neki a legjobb eredményt adja. Végtére is a nokedlinek nem az a lényege, hogy milyen módszerrel készítik.
Milyen hozzávalók szükségesek a paprikás krumpli nokedlivel recept szerint?
- 3-4 kanál sertészsír, vagy nekünk tetsző zsiradék – de az első az igazi
- 2-3 szép, nagy fej vöröshagyma
- 2 kg burgonya
- 30-35 dkg füstölt szárazkolbász
- 15 dkg füstölt, húsos szalonna
- 2-3 db paprika, vagy egy kis paprikakrém
- 1-2 db kisebb paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- mokkáskanálnyi őrölt bors, lehet picit több is ám
- só ízlés szerint
- 1/4 kg liszt a nokedlihez
- 3 tojás
- só a nokedlibe egy csipetnyi
- víz a kikavarásához
Az étel elkészítésének módja
- A vöröshagymákat megtisztítjuk, és apróra felvágjuk, és a paradicsomot, paprikát is ugyanígy elkészítjük. De vághatjuk kicsit nagyobb darabokra is.
- A zsiradékot felrakjuk melegedni, beledobjuk a felkockázott füstölt szalonnát, megpirítjuk kicsit, aztán üvegesre rajta a hagymát is.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, belerakjuk a megtisztított, és hasábokra vágott burgonyát, megszórjuk a paprikával, borssal, megsózzuk ízlés szerint és alaposan átkeverjük.
- Aztán felöntjük annyi vízzel, hogy rendesen ellepje. De éppen hogy.
- Mikor már majdnem kész, akkor belerakjuk a felkarikázott kolbászt.
- Míg főtt a krumpli, addig elkészítettük a nokedlit, és amikor már lényegében puha a burgonya, akkor beleszaggatjuk gyorsan, és felfőzzük. Csak pár percig forraljuk, aztán már fogyasztható is. Mire megfő, a leve már megcsappan, nem lesz sok.