Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Palócleves recept

Azt már legtöbben tudják, hogy a palócleves sosem volt palóc, teljesen más okból adódott a neve. No de hogy pontosan mi volt az ok, az még ma is vita tárgya.
Mindenesetre 2:1 arányban Mikszáth vezet.
Állítólag Gundel János készítette először egy megnyitó alkalmával, és egyszerűen Mikszáth Kálmánról, a legnagyobb palócról nevezte el.
Olyan elmélet is létezik, mely szerint Mikszáth kérte születésnapjára Gundelt, hogy készítsen egy olyan levest, ami a magyar konyha minden zamatát egyesíti.
A harmadik elképzelés már nem Mikszáthoz kapcsolódik, és nem is Gundelhez. E szerint egy vacsoraversenyre készítette valaki, a azoknak annyira ízlett, hogy kétszer is kértek belőle.

Hogy aztán valójában mikor alkották meg a palóclevest? Nehéz lenne eldönteni, és szinte lehetetlen, legnagyobb esélye a születésnapos levesalkotásnak van, ott konkrétan le van írva, hogy miért lett olyan, amilyen. No meg hát a múlt század harmincas éveiben is így emlékeztek a történésre, márpedig akkor még élhetett az emlékekben is a történet.

Nézzük, hogy mik a palócleves hozzávalói –

50 dkg birkacomb,

30 dkg burgonya,

1 fej vöröshagyma,

50 dkg zöldbab,

2 evőkanálnyi zsír

1 evőkanál liszt,

2 evőkanál tejföl,

só,

kiskanálnyi pirospaprika,

1-2 babérlevél,

késhegynyi köménymag,

2 gerezd fokhagyma.

A levest az alábbi módon készítjük el –

Az étel alapja lényegében egy gulyásleves, a különbség az, hogy nem marhából fő, hanem ürüből, birkából.

Az egyik kanál zsíron fedő alatt megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, meghintjük a pirospaprikával, átsütjük rajta a kockákra vágott húst, és felengedjük két liter vízzel.

A fűszerekkel megízesítjük, és lefedve, lassú tűzön főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, meg a nagyobb, rézsútos darabokra vágott zöldbabot, és együtt puhára főzzük. (Ha konzervből készül, akkor csak a végén, mikor a burgonya is puha már, tesszük bele a leszűrt zöldbabot.)

Végül a második kanál zsírból a liszttel barna rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és megtejfölözve kínáljuk. Manapság van, hogy ecettel, vagy citromlével ízesítik. Valójában a babérlevél és a tejföl kellemes savanyúságot ad.

Ha tetszett a palócleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Fotó: Wikipédia Fotós – dpotera vágva, méretezve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük