Pálmalevél recept

Pálmalevél recept

A pálmalevél egy német eredetű sütemény recept, különleges formája rendkívül vonzóvá teszi.

A leveles-vajas tészta és a csokoládé találkozása egészen fenomenális. Frissen az igazi, de manapság ez már nem probléma. Mikróval pillanat alatt frissé varázsolhatjuk majd minden süteményünket.

Két lehetőségünk van: Vagy elkészítjük a leveles tésztát magunk, vagy pedig veszünk a boltban konyhakészet, esetleg fagyasztottat. Én most ennek ellenére leírom a leveles tészta mikéntjét is, ha valaki netán saját maga készítené.

A pálmalevél hozzávalói a következők –

  • 2,5 pohárnyi liszt (2,5 dl-es)
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg margarin (sütő)
  • só fél mokkáskanálnyi
  • 1 tojás
  • A tészta alapanyaga hideg legyen.
  • Szükségünk lesz még
  • vaníliás cukorra és
  • porcukorra
  • no meg egy tábla csokoládéra, és
  • 1 kanálnyi olajra

A tészta összeállítása a következő módon történik

  1. A lisztet a tojásokkal, sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyagot gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk. Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb, ha hűtőbe megy.
  2. Ekkor a margarint a maradék liszttel kikeverjük, és szintén egy negyedórára hűtőbe rakjuk.
  3. Ezután az alaptésztát lisztezett deszkán szép vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal, aztán pedig feltekerjük, mint a beiglit. 
  4. Amikor ez  megvan, akkor a tetejét elnyomkodjuk nagyjából laposra, és két oldalról középre hajtjuk. Ismét lenyomkodjuk a nyújtófával, hogy laposabb legyen, hideg helyre rakjuk pihenni pár percet, majd használhatjuk.

A pálmalevél elkészítésének módja a következő –

A tésztát belisztezett deszkán 30 centi szélesre, 1 centi vastagra nyújtjuk és por- meg vaníliás cukor keverékével megszórjuk, mert csak így lesz ropogós.

Két oldalát egymással szemben a középvonalig visszahajtjuk, majd mint egy könyvet összezárjuk. Rövid ideig a hűtőszekrényben pihentetjük, majd fél centi vastagon felszeleteljük.

Hajtogatása, vágása a fenti módon történik

Az így kapott „pálmaleveleket” kivajazott vagy sütőpapírral bevont sütőlapra fektetve, előmelegített sütőben (200 °C) 10 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad kiszedni, ha kihűlt, mert melegen összeragad.

Közben csokoládét olvasztunk fel – egy táblához egy kanálnyi olajat adunk. Az olvasztás főz felett történik – lassú megoldás, de biztos. Ebbe a felolvasztott csokoládéba mártogatjuk a két végét a tésztának, ekkor éri el végleges, igencsak kívánatos kinézetét. 🙂

Készíthetjük nem sima vaníliáscukor ízesítéssel, hanem akár kókuszosan is. Olyankor a porcukorhoz kókuszreszeléket keverünk, és ezzel szórjuk meg a tészta felületét, amit kicsit – lágyan – rányomkodunk.

Fotó: Thomas Sternberg