Pálmalevél recept
A pálmalevél egy német eredetű sütemény recept, különleges formája rendkívül vonzóvá teszi. A leveles-vajas tészta és a csokoládé találkozása egészen fenomenális. Frissen az igazi, de manapság ez már nem probléma. Mikróval pillanat alatt frissé varázsolhatjuk majd minden süteményünket.
Két lehetőségünk van: Vagy elkészítjük a leveles tésztát magunk, vagy pedig veszünk a boltban konyhakészet, esetleg fagyasztottat. Én most ennek ellenére leírom a leveles tészta mikéntjét is, ha valaki netán saját maga készítené.
A pálmalevél hozzávalói a következők –
2,5 pohárnyi liszt (2,5 dl-es)
2 dl tejföl
25 dkg margarin (sütő)
só fél mokkáskanálnyi
1 tojás
A tészta alapanyaga hideg legyen.
Szükségünk lesz még
vaníliás cukorra és
porcukorra
no meg egy tábla csokoládéra, és
1 kanálnyi olajra
A tészta összeállítása a következő módon történik
A lisztet a tojásokkal, sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyagot gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk. Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb, ha hűtőbe megy.
Ekkor a margarint a maradék liszttel kikeverjük, és szintén egy negyedórára hűtőbe rakjuk.
Ezután az alaptésztát lisztezett deszkán szép vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal, aztán pedig feltekerjük, mint a beiglit.
Amikor ez megvan, akkor a tetejét elnyomkodjuk nagyjából laposra, és két oldalról középre hajtjuk. Ismét lenyomkodjuk a nyújtófával, hogy laposabb legyen, hideg helyre rakjuk pihenni pár percet, majd használhatjuk.
A pálmalevél elkészítésének módja a következő –
A tésztát belisztezett deszkán 30 centi szélesre, 1 centi vastagra nyújtjuk és por- meg vaníliás cukor keverékével megszórjuk, mert csak így lesz ropogós. Két oldalát egymással szemben a középvonalig visszahajtjuk, majd mint egy könyvet összezárjuk. Rövid ideig a hűtőszekrényben pihentetjük, majd fél centi vastagon felszeleteljük.

Az így kapott „pálmaleveleket” kivajazott vagy sütőpapírral bevont sütőlapra fektetve, előmelegített sütőben (200 °C) 10 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad kiszedni, ha kihűlt, mert melegen összeragad.
Közben csokoládét olvasztunk fel – egy táblához egy kanálnyi olajat adunk. Az olvasztás főz felett történik – lassú megoldás, de biztos. Ebbe a felolvasztott csokoládéba mártogatjuk a két végét a tésztának, ekkor éri el végleges, igencsak kívánatos kinézetét. 🙂
Készíthetjük nem sima vaníliáscukor ízesítéssel, hanem akár kókuszosan is. Olyankor a porcukorhoz kókuszreszeléket keverünk, és ezzel szórjuk meg a tészta felületét, amit kicsit – lágyan – rányomkodunk.
Ha tetszett a pálmalevél recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
Fotó: Thomas Sternberg