
A pálmalevél egy német eredetű sütemény recept, különleges formája rendkívül vonzóvá teszi.
A leveles-vajas tészta és a csokoládé találkozása egészen fenomenális. Frissen az igazi, de manapság ez már nem probléma. Mikróval pillanat alatt frissé varázsolhatjuk majd minden süteményünket.
Két lehetőségünk van: Vagy elkészítjük a leveles tésztát magunk, vagy pedig veszünk a boltban konyhakészet, esetleg fagyasztottat. Én most ennek ellenére leírom a leveles tészta mikéntjét is, ha valaki netán saját maga készítené.
A pálmalevél hozzávalói a következők –
- 2,5 pohárnyi liszt (2,5 dl-es)
- 2 dl tejföl
- 25 dkg margarin (sütő)
- só fél mokkáskanálnyi
- 1 tojás
- A tészta alapanyaga hideg legyen.
- Szükségünk lesz még
- vaníliás cukorra és
- porcukorra
- no meg egy tábla csokoládéra, és
- 1 kanálnyi olajra
A tészta összeállítása a következő módon történik
- A lisztet a tojásokkal, sárgájával és a tejföllel rétestészta keménységű anyagot gyúrunk, amit aztán alaposan kidolgozunk. Ha már szép sima, akkor lerakjuk pihenni egy negyedórára. Legjobb, ha hűtőbe megy.
- Ekkor a margarint a maradék liszttel kikeverjük, és szintén egy negyedórára hűtőbe rakjuk.
- Ezután az alaptésztát lisztezett deszkán szép vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal, aztán pedig feltekerjük, mint a beiglit.
- Amikor ez megvan, akkor a tetejét elnyomkodjuk nagyjából laposra, és két oldalról középre hajtjuk. Ismét lenyomkodjuk a nyújtófával, hogy laposabb legyen, hideg helyre rakjuk pihenni pár percet, majd használhatjuk.
A pálmalevél elkészítésének módja a következő –
A tésztát belisztezett deszkán 30 centi szélesre, 1 centi vastagra nyújtjuk és por- meg vaníliás cukor keverékével megszórjuk, mert csak így lesz ropogós.
Két oldalát egymással szemben a középvonalig visszahajtjuk, majd mint egy könyvet összezárjuk. Rövid ideig a hűtőszekrényben pihentetjük, majd fél centi vastagon felszeleteljük.

Az így kapott „pálmaleveleket” kivajazott vagy sütőpapírral bevont sütőlapra fektetve, előmelegített sütőben (200 °C) 10 perc alatt megsütjük. Csak akkor szabad kiszedni, ha kihűlt, mert melegen összeragad.
Közben csokoládét olvasztunk fel – egy táblához egy kanálnyi olajat adunk. Az olvasztás főz felett történik – lassú megoldás, de biztos. Ebbe a felolvasztott csokoládéba mártogatjuk a két végét a tésztának, ekkor éri el végleges, igencsak kívánatos kinézetét. 🙂
Készíthetjük nem sima vaníliáscukor ízesítéssel, hanem akár kókuszosan is. Olyankor a porcukorhoz kókuszreszeléket keverünk, és ezzel szórjuk meg a tészta felületét, amit kicsit – lágyan – rányomkodunk.
Fotó: Thomas Sternberg