Palacsintás rétes

Palacsintás rétes

A palacsintás rétes valójában nem retro sütemény. Ha mégis akként nézünk rá – inkább az alaptészta, a rétes miatt. De így együtt, elég fiatalka.

Ami persze semmit nem von le értékéből – de azt tudni kell, hogy jóval több időbe telik elkészítése, mint akár a rétesé, akár a palacsintáé magában.

Egy próbálkozást viszont biztos megér, aztán majd kiderül, hogy érdemes-e szerintünk is még többször nekibuzdulni elkészítésébe.

Tölteléke lehet azonos a palacsintákban, de ha már belekezdünk – hozzunk össze különlegességet!

Az az igazi, ha a rúdban három palacsinta van, s abban háromféle töltelékkel. Így egy szeletben élvezhetünk több ízt, ami valljuk be – nem kellemetlen….

A palacsintás rétes hozzávalói –

 • 2 tojás
 • pici só
 • pici olaj
 • liszt, hogy nokedli tésztát kikavarhassunk kevés tejjel
 • ásványvíz
 • kész réteslap, vagy
 • legalább gyors rétes, esetleg
 • rétes elkészítése

Elkészítésének módja –

 1. Első, legfontosabb lépés – hogy kisütünk 12 db palacsintát. Nyilván kikeverjük a megszokott módon, picit pihentetjük, aztán pedig nekiállunk sütni.
 2. Ezután amilyen töltelékkel szeretnénk a tésztát – olyannal megtöltjük őket. Lehet túrós, meggyes, almás, mákos, diós, lekváros
 3. – ez esetben kemény lekvárra lesz szükségünk – vagy akár pudingos (sűrűbbre főzzük a megszokottnál. Mindegyikből 4-4 darabot töltünk ennyi palacsintánál.
 4. Ezután 3-3 db réteslapot fogunk, így 2 tekercsünk lesz. Egyenként megkenjük a lapokat olvasztott vajjal, majd mindegyik palacsintából 2-2 db kerül egy tekercsbe.
 5. Feltekerjük, majd megkenjük olvasztott vajjal a tetejét is a tésztának. Utána pedig a másik tekercset is elkészítjük. Megkenjük tojással, vagy cukros tejföllel.
 6. 180 fokos sütőben fél óra alatt alatt aranybarnára sütjük.
 7. Ha kihűlt, jobban szeletelhetjük. Házilag készült rétessel is készíthetjük – úgy olcsóbb, csak munkaigényesebb. Lehet a házirétes gyors, nyújtott, de akár hagyományos húzott is. Kihűlve szebben lehet szeletelni.