
A palacsintás rétes valójában nem retro sütemény. Ha mégis akként nézünk rá – inkább az alaptészta, a rétes miatt. De így együtt, elég fiatalka.
Ami persze semmit nem von le értékéből – de azt tudni kell, hogy jóval több időbe telik elkészítése, mint akár a rétesé, akár a palacsintáé magában.
Egy próbálkozást viszont biztos megér, aztán majd kiderül, hogy érdemes-e szerintünk is még többször nekibuzdulni elkészítésébe.
Tölteléke lehet azonos a palacsintákban, de ha már belekezdünk – hozzunk össze különlegességet!
Az az igazi, ha a rúdban három palacsinta van, s abban háromféle töltelékkel. Így egy szeletben élvezhetünk több ízt, ami valljuk be – nem kellemetlen….
A palacsintás rétes hozzávalói –
- 2 tojás
- pici só
- pici olaj
- liszt, hogy nokedli tésztát kikavarhassunk kevés tejjel
- ásványvíz
- kész réteslap, vagy
- legalább gyors rétes, esetleg
- rétes elkészítése
Elkészítésének módja –
- Első, legfontosabb lépés – hogy kisütünk 12 db palacsintát. Nyilván kikeverjük a megszokott módon, picit pihentetjük, aztán pedig nekiállunk sütni.
- Ezután amilyen töltelékkel szeretnénk a tésztát – olyannal megtöltjük őket. Lehet túrós, meggyes, almás, mákos, diós, lekváros
- – ez esetben kemény lekvárra lesz szükségünk – vagy akár pudingos (sűrűbbre főzzük a megszokottnál. Mindegyikből 4-4 darabot töltünk ennyi palacsintánál.
- Ezután 3-3 db réteslapot fogunk, így 2 tekercsünk lesz. Egyenként megkenjük a lapokat olvasztott vajjal, majd mindegyik palacsintából 2-2 db kerül egy tekercsbe.
- Feltekerjük, majd megkenjük olvasztott vajjal a tetejét is a tésztának. Utána pedig a másik tekercset is elkészítjük. Megkenjük tojással, vagy cukros tejföllel.
- 180 fokos sütőben fél óra alatt alatt aranybarnára sütjük.
- Ha kihűlt, jobban szeletelhetjük. Házilag készült rétessel is készíthetjük – úgy olcsóbb, csak munkaigényesebb. Lehet a házirétes gyors, nyújtott, de akár hagyományos húzott is. Kihűlve szebben lehet szeletelni.