2024-05-21

Palacsinta tészta alaprecept

Régen nem készítették sok tojással a palacsintát, ami azt eredményezte, hogy könnyebb volt a tészta.  Bár a múlt század elején még nem használtak hozzá szódavizet, manapság pedig már szinte mindenki úgy készíti.

Hozzávalók: 

  • 1 tojás
  • pici só
  • 2,5 dl tej
  • nagyjából 2 pohárnyi (4 dl) liszt,
  • kb. 3 dl szódavíz
  • 0,5 dl olaj

A palacsinta elkészítése:

A tojást a sóval, tejjel elegyítjük, hozzákeverjük a lisztet, és alaposan eldolgozzuk, hogy csomómentes legyen, aztán mikor sima, hozzáadjuk a szódavizet, azzal is kikeverjük.

Mehet hozzá még az olaj, úgy kavarjuk, hogy a végén már ne látszódjék az zsiradék rajta. 


Ha kikavartuk hagyjuk állni nagyjából tíz percet, kicsit sűrűsödni fog. Palacsintánál nagyon fontos, hogy forró sütőbe süssük, másképp nem lesz olyan jó. 


Legyen színe, de ne süssük túl se. Tölthetjük bármivel, de tehetünk a tésztájába reszelt almát is, esetleg egy kis fahéjjal spékelve. Frissen kisütve nagyon finom.

Fotó: Pixabay