
A palacsinta egy olyan tésztaféle, amit szinte mindenki tud sütni – csak nem biztos, hogy mindig jól is sikerül.
Van, hogy szakad, ragad, túl laza, vagy szinte már lyukacsos – ezeket a hibákat a legjobb kiszűrni.
Ezért jó ismerni egy alapreceptet, amit már rengetegen kipróbáltak – ha nem is változtatunk saját sütési módszerünkön egyből általa – de rájöhetünk, mit hibáztunk.
Nézzük a palacsinta hozzávalóit –
- 25 dkg liszt – készíthetjük teljes finomlisztből is, de úgy is, hogy a fele rétesliszt
- 2 tojás,
- 3 dl tej,
- 2 szódavíz,
- 2 evőkanál olaj,
- csipetnyi só,
- a sütéshez olaj, vagy olvasztott zsír – de csak nagyritkán lehet rá szükség.
A tészta összeállítása, elkészítése –
- A kétféle lisztet mély tálba szórjuk, a tojásokat beleütjük, megsózzuk, majd a tej felével habverővel, de inkább kanállal, vagy fakanállal – mintha nokedlit készítenénk – jó simára keverjük.
- A maradék tejet csak ezután öntjük hozzá, végül pedig a szódavízzel hígítjuk. Legalább fél óráig pihenni hagyjuk, majd az olajjal még egyszer kikeverjük.
- A palacsintasütőt felforrósítjuk – első sütés előtt bekenjük olvasztott zsírral, vagy olajjal.
- A többi palacsinta sütésekor már nem kell a serpenyőt kikenni, a tészta önmagát „zsírozza”. Ha mégis szükséges, akkor csak épp hogy cseppentsünk a palacsintasütőbe.
- A serpenyőt a tűzön megforrósítjuk, majd leemeljük. Egy kis merőkanálnyi tésztát belecsurgatunk, közben körkörösen mozgatjuk, így a massza egyenletesen, vékonyan terül el benne. Ne keseredjünk el, ha az első próbasütés nem sikerül.
- Általában jó fél deci masszából lehet egy palacsintát sütni.
- A serpenyőt a lángra visszatesszük, és a palacsinta másik oldalát is megpirítjuk.
- A sütést úgy ellenőrizhetjük, hogy egy széles lapáttal a szélét felhajtjuk, illetve a serpenyőt megrázzuk:
- ha a tészta a palacsintasütőben már csúszik, a lapátot teljesen alácsúsztatva megfordítjuk, vagy feldobva fordítjuk (pici gyakorlat kell hozzá) és a másik oldalát is megsütjük.
- Levegőben fordítás úgy történik, hogy a már megsült palacsintát a serpenyőben előre csúsztatjuk úgy, hogy az elejét kicsit lefelé tartjuk, majd hirtelen mozdulattal felfele és magunk fele lendítjük, de csak az alkar mozgatásával – nehogy túl nagy legyen a mozdulat.
- Ilyenkor a palacsinta tulajdonképpen szaltózik egyet a levegőben, úgy fordul meg.
- A kész palacsintákat a tányéron egymás tetejére csúsztatjuk, majd megtöltjük, és henger vagy háromszög, illetve batyu alakúra hajtjuk. Ahogy nekünk tetszik. A töltelék is tőlünk függ.
- A kikevert palacsintába ne rakjunk cukrot, valójában az ízen nem sokat változtat, viszont a sütésének sikeressége bizonytalanabb. Szebb, világosabb palacsintákat kapunk nélküle – és kisebb eséllyel pirul le.
- Fontos, hogy ne takarékon süssük, mert nem fog rendesen átsülni, sütése elhúzódik, több zsiradékot vesz fel.
- El lehet tej nélkül is készíteni csak tojással és szódavízzel.
Fotó: É.Apáti