2024-04-19

Pacalleves recept

Pacalleves recept

Ez egy kifejezetten megosztó recept. A pacalt lehet imádni, és utálni. Köztes lehetőség nem nagyon van. Pacalpörkölt elég jól, a pacalleves recept már kevésbé ismert a konyhatündérek körében.

Ezt a levest esélyesen azok szeretik, akik már gyermekkorukban megismerkedtek vele. Több féle módon készíthető. Tejfölösen, vagy a nélkül, savanyúan, vagy natur. Ha szeretjük is, mindenki másképp. Mindenesetre itt egy alapleves, amit aztán lehet más összetevőkkel „turbózni” ki-ki saját ízlése szerint.

Remélem, akinek gyermekkorából kellemes emlék – azoknak örömet szerzek közléséve

Nézzük, milyen összetevőkből áll a pacalleves:

Hozzávalók

  • 1/2 kg pacal,
  • másfél liter víz
  • 2 evőkanál zsír
  • másfél evőkanálnyi liszt
  • rizs 4-5 dkg
  • egy kis vöröshagyma
  • petrezselyem néhány szál
  • 1 kis pohár tejföl
  • só, bors, paprika, esetleg kis kömény is jöhet

A leves készítési módja a következő –

  1. Ha friss pacalt készítünk, és a pacal már szép fehér, akkor vékony csíkokra vágjuk, megabáljuk – majd a vizet leöntjük róla. Belerakjuk a tűzhelyen forró vízbe, és jó puhára főzzük.
  2. Ekkor tesszük bele a rizst is, no meg ha ecetesen készítjük, akkor azt is. Sózzuk. Fűszerezzük kedvünk szerint. Paprika majd a rántásba megy.
  3. Elkészítjük a rántást a zsírral és a liszttel, s hozzáadjuk az előtte már megtisztított, s jó apróra felvágott vöröshagymát, petrezselymet.
  4. A kész rántásba belekeverjük a paprikát, s azonnal feleresztjük a forró pacal lével, és felforraljuk.
  5. Tálaláskor rakjuk bele a tejfölt – azzal már nem kell, és nem is szabad forralni – hisz kicsapódna.