
Ez egy kifejezetten megosztó recept. A pacalt lehet imádni, és utálni. Köztes lehetőség nem nagyon van. Pacalpörkölt elég jól, a pacalleves recept már kevésbé ismert a konyhatündérek körében.
Ezt a levest esélyesen azok szeretik, akik már gyermekkorukban megismerkedtek vele. Több féle módon készíthető. Tejfölösen, vagy a nélkül, savanyúan, vagy natur. Ha szeretjük is, mindenki másképp. Mindenesetre itt egy alapleves, amit aztán lehet más összetevőkkel „turbózni” ki-ki saját ízlése szerint.
Remélem, akinek gyermekkorából kellemes emlék – azoknak örömet szerzek közléséve
Nézzük, milyen összetevőkből áll a pacalleves:
Hozzávalók
- 1/2 kg pacal,
- másfél liter víz
- 2 evőkanál zsír
- másfél evőkanálnyi liszt
- rizs 4-5 dkg
- egy kis vöröshagyma
- petrezselyem néhány szál
- 1 kis pohár tejföl
- só, bors, paprika, esetleg kis kömény is jöhet
A leves készítési módja a következő –
- Ha friss pacalt készítünk, és a pacal már szép fehér, akkor vékony csíkokra vágjuk, megabáljuk – majd a vizet leöntjük róla. Belerakjuk a tűzhelyen forró vízbe, és jó puhára főzzük.
- Ekkor tesszük bele a rizst is, no meg ha ecetesen készítjük, akkor azt is. Sózzuk. Fűszerezzük kedvünk szerint. Paprika majd a rántásba megy.
- Elkészítjük a rántást a zsírral és a liszttel, s hozzáadjuk az előtte már megtisztított, s jó apróra felvágott vöröshagymát, petrezselymet.
- A kész rántásba belekeverjük a paprikát, s azonnal feleresztjük a forró pacal lével, és felforraljuk.
- Tálaláskor rakjuk bele a tejfölt – azzal már nem kell, és nem is szabad forralni – hisz kicsapódna.