Pacalleves recept

Ez egy kifejezetten megosztó recept. A pacalt lehet imádni, és utálni. Köztes lehetőség nem nagyon van. Pacalpörkölt elég jól, a pacalleves recept már kevésbé ismert a konyhatündérek körében.

Ezt a levest esélyesen azok szeretik, akik már gyermekkorukban megismerkedtek vele. Több féle módon készíthető. Tejfölösen, vagy a nélkül, savanyúan, vagy natur. Ha szeretjük is, mindenki másképp. Mindenesetre itt egy alapleves, amit aztán lehet más összetevőkkel “turbózni” ki-ki saját ízlése szerint.

Remélem, akinek gyermekkorából kellemes emlék – azoknak örömet szerzek közléséve

Nézzük, milyen összetevőkből áll a pacalleves:

Hozzávalók
1/2 kg pacal,
másfél liter víz
2 evőkanál zsír
másfél evőkanálnyi liszt
rizs 4-5 dkg
egy kis vöröshagyma
petrezselyem néhány szál
1 kis pohár tejföl

só, bors, paprika, esetleg kis kömény is jöhet

A leves készítési módja a következő –

Ha friss pacalt készítünk, és a pacal már szép fehér, akkor vékony csíkokra vágjuk, megabáljuk – majd a vizet leöntjük róla. Belerakjuk a tűzhelyen forró vízbe, és jó puhára főzzük.
Ekkor tesszük bele a rizst is, no meg ha ecetesen készítjük, akkor azt is. Sózzuk. Fűszerezzük kedvünk szerint. Paprika majd a rántásba megy.
Elkészítjük a rántást a zsírral és a liszttel, s hozzáadjuk az előtte már megtisztított, s jó apróra felvágott vöröshagymát, petrezselymet.
A kész rántásba belekeverjük a paprikát, s azonnal feleresztjük a forró pacal lével, és felforraljuk.
Tálaláskor rakjuk bele a tejfölt – azzal már nem kell, és nem is szabad forralni – hisz kicsapódna.

Ha tetszett a pacalleves recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Ha más retro témák is érdekelnek, akkor Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük