2024-05-27

Őszibarack lekvár-dzsem-befőtt recept

Őszibarack lekvár-dzsem-befőtt recept

Az őszibarack lekvár-dzsem-befőtt elkészítése nem bonyolult. Elrakható kevés cukorral is, bár nagyanyáink még rendesen tobzódtak édesítésében. Azt vallották, hogy a lekvárok értékét a cukor adja meg.


Anyám meg mázsaszám használta a szalicilt magába az áttört gyümölcspépbe, és kifőzés után a lekvár tetejére is tett. Valamikor áprilisban megvett egy nagy doboz szalicilt a gyógyszertárban, és azt ősz közepére fel is használta, pedig nem egy regimentet láttunk el a befőzésekkel.


Más világ volt, manapság már ott tartunk, hogy minél kevesebb cukrot, és lehetőleg szalicilt nem is használunk.


Ebben segítségünkre vannak a tökéletesen záródó befőttes üveg kupakok, ami hatalmas előny. Hisz ha belegondolunk régen pergamennel, vagy celofánnal kötötték le az üvegeket, melyek – bár légmentes lezárást biztosítottak – időnként megadták magukat. S ha már nem szuperáltak, akkor a befőttnek, lekvárnak, savanyúságnak annyi lett.

Ismerkedjünk meg az őszibarack lekvár-dzsem-befőtt elkészítésével!

Őszibarack-lekvár –

 1. A szép, érett őszibarackot megtisztítjuk a héjától és félbevágjuk. Kiszedjük magját, s összetörjük kisebb darabokra.
 2. Zománcozott lábasban felforrástól számítva lassan, 1 órát főzzük.
 3. Ha már elég sűrűnek látjuk 1 kg tiszta barackra 25 dkg cukrot mérünk.(Régen 75 dkg-ot raktak bele!)
 4. Ráöntjük a már megfőtt barackra a cukrot és még 1/2 órán keresztül a cukorral is tovább főzzük. Ekkor már állandóan kavargatva.
 5. Forrón üvegbe rakjuk, lezárjuk és a kamrába tesszük. Nem szép a színe, de az íze kitűnő.

Őszibarack-dzsem –

 1. A jó, érett őszibarackot héjától megtisztítjuk, majd kimagozva lemérjük.
 2. Minden kiló barackhoz 50 dkg cukrot számítunk. Egy nagy üveg, vagy porcelán edényben a cukrozott gyümölcsöt hűvös helyre egy teljes napra lerakjuk pihizni., de egy könnyű kendővel takarjuk le. Közben párszor átkavarjuk.
 3. Másnap zománcozott lábasban felrakjuk főni, és forrástól számított 30 percig hagyjuk a tűzön.
  Ekkor levesszük a „lángról”, majd 20 percig még keverjük.
 4. Ekkor üvegekbe rakjuk – lezárjuk kupakkal, majd kigőzöljük.

Az őszibarack lekvár-dzsem-befőtt receptek közül van amelyik pikánsabban is készíthető?

Őszibarack rummal –


5 kg félig érett, megmosott, nem meghámozott őszibarackot beleteszünk egy megfelelő nagyságú uborkásüvegbe és az üveget teletöltjük tiszta hideg vízzel. Erre azért van szükség, mert így tudjuk pontosan mennyi felöntő lére van szükségünk. Hisz főzés közben még apadni is fog a mennyiség.


A vizet a barackokról lábasba öntjük és 0,5 kg cukrot téve bele, jól felfőzzük. Ezután a barackokat is belerakjuk, még 20 percig főzzük takarékon.
A barackokat óvatosan visszarakjuk az üvegbe, ráöntjük a szirupot, rátöltünk még 3 deci jó minőségű rumot és lekötve a kamrába tesszük.

Őszibarack befőtt –


A félig érett, kemény barackot meghámozzuk, óvatosan kiszedjük a magját, azután tetszés szerint vagy félbe, vagy apróbb darabokra vágjuk. Bő citromos (citromsós is jó) hideg vízbe dobjuk, s míg a szirup elkészül benne hagyjuk.


1 kg gyümölcshöz 30-40 dkg cukrot, és 4 deci vizet használunk. Mikor a szirup már nagy cseppekben válik le a főzőkanálról, akkor az üvegeket megtöltjük a már előre papírtörlőn leszárított barackkal és forrón rátöltjük a szirupot.


Ezután az üveget lezárjuk, és 15—20 percig gőzöljük.

Őszibarack lekvár-dzsem-befőtt készítésekor ha bármelyiket gőzöltük, akkor két választásunk van. Vagy lefedve, letakarva a meleg vízben hagyjuk kihűlni a finomságokat, vagy pedig szárazdunsztba tesszük.


Ez annyit tesz, hogy kipárnázott kosárba, vagy más olyan helyre rakjuk egy napra, ahol körbe tudjuk venni olyan anyagokkal, melyek nem engedik gyorsan kihűlni.