
Az ostoros rétes valójában kelt tésztából készült, fonott, töltött kalács. Tölteléke bármi lehet, amit szeretünk, a lényeg készítési módja.
Nagy tömegű tészta, puha, mutatós – egy szelet falatozásától is tele lesz a pocak, főleg ha valami tartalmas töltelékkel tálaljuk. Mint mák, dió, vagy túró.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek az ostoros rétes készítéséhez :
- 3 tojássárgája,
- 4 deci tej,
- csipet só,
- 6 deka cukor,
- 2 evőkanál zsiradék,
- 5 deka élesztő,
- 60 deka liszt
A krémhez:
- 25 deka margarin,
- 2 csomag vaníliás cukor,
- 20 deka porcukor,
- 3 evőkanál kakaó
A rétes elkészítése:
- Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, kis liszttel, cukorral felfuttatjuk, aztán lerakjuk pihenni.
- Ha már jó, akkor a lisztet a tejben felfuttatott élesztővel és a többi alapanyaggal együtt könnyen nyújtható, laza tésztává dolgozzuk össze. Ha netán túl lágy lett nem kell megijedni, hozzá kell adni egy kis lisztet.
- Jól kidagasztjuk, aztán ha kész a tészta 6 kis cipóra osztjuk, majd legalább fél órán át kelesztjük.
- Közben a vajat, vagy margarint kikeverjük a porcukorral és az ízesítő anyagokkal.
- A cipókat egyenként kinyújtjuk téglalap formájúra, vékonyan megkenjük a krémmel, és feltekerjük, mintha bejglit készítenénk.
- Ekkor egy kicsit megtekerjük őket, mintha kötelet sodornánk.
- Hármat-hármat összefonunk, mintha hajat fonnánk varkocsba, lerakjuk egy tepsibe pihenni ismét fél órát.
- Sütés előtt megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durvára vágott dióval. Közepes hőmérsékletű előmelegített sütőben kisütjük, tálalás előtt megszórjuk porcukorral. Sütési ideje nagyjából 40 perc.