Kelt ostoros rétes recept

Fonott, kelt ostoros rétes sütemény.

Az ostoros rétes valójában kelt tésztából készült, fonott, töltött kalács. Tölteléke bármi lehet, amit szeretünk, a lényeg készítési módja.

Nagy tömegű tészta, puha, mutatós – egy szelet falatozásától is tele lesz a pocak, főleg ha valami tartalmas töltelékkel tálaljuk. Mint mák, dió, vagy túró.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek az ostoros rétes készítéséhez :

  • 3 tojássárgája,
  • 4 deci tej,
  • csipet só,
  • 6 deka cukor,
  • 2 evőkanál zsiradék,
  • 5 deka élesztő,
  • 60 deka liszt

A krémhez:

  • 25 deka margarin,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 20 deka porcukor,
  • 3 evőkanál kakaó

A rétes elkészítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, kis liszttel, cukorral felfuttatjuk, aztán lerakjuk pihenni.
  2. Ha már jó, akkor a lisztet a tejben felfuttatott élesztővel és a többi alapanyaggal együtt könnyen nyújtható, laza tésztává dolgozzuk össze. Ha netán túl lágy lett nem kell megijedni, hozzá kell adni egy kis lisztet.
  3. Jól kidagasztjuk, aztán ha kész a tészta 6 kis cipóra osztjuk, majd legalább fél órán át kelesztjük.
  4. Közben a vajat, vagy margarint kikeverjük a porcukorral és az ízesítő anyagokkal.
  5. A cipókat egyenként kinyújtjuk téglalap formájúra, vékonyan megkenjük a krémmel, és feltekerjük, mintha bejglit készítenénk.
  6. Ekkor egy kicsit megtekerjük őket, mintha kötelet sodornánk.
  7. Hármat-hármat összefonunk, mintha hajat fonnánk varkocsba, lerakjuk egy tepsibe pihenni ismét fél órát.
  8. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durvára vágott dióval. Közepes hőmérsékletű előmelegített sütőben kisütjük, tálalás előtt megszórjuk porcukorral. Sütési ideje nagyjából 40 perc.