2024-05-27

Orjaleves – maga a csoda

Az orjaleves valóságos gyógyszer. Az egészséges embert energikusabbá teszi, a beteget gyógyítja.

Levesre teremtették

Hogy mi az az orjaleves? Manapság a receptekben nyakas karajként említik, van benne igazság – hisz a karajnak, bordának nyak felőli része – ellenben eredeti neve nyakas orja, és egy karaj leves teljesen más ízélményt ad, mint ebből a fajta húsból készült leves.

Ez a hús sötétebb, zsírosabb, ízesebb. Levese összehasonlíthatatlan illatokat áraszt, a hús omlós, puha, és rendkívül ízletes – márpedig a karaj nem erről híres.


Ennél a levesnél is fontos, hogy ne akarjunk a húsból rengeteg levest főzni, mert sokkal jobban járunk, ha kevesebb, de jobb lesz.

Fontos hozzá a sok zöldség, lehetőleg mindenféle, de paprika, paradicsom nem kell. Itt fontos, hogy a hús íze érvényesüljön a legjobban, hisz ez a terület a sertés egyik legfinomabb része. Nem hiába volt egykor az orjaleves kifejezetten ünnepi étel.

A húst leöblítjük, s egyben rakjuk fel főni hideg vízben. Felforralni lehet magas hőfokon is, de után vissza kell venni takarékra a tűzhelyet, és épp csak gyöngyözve kell főzni.

Lesz ideje a húsnak alaposan megpuhulni, átvenni a zöldség ízét, a zöldség pedig magába szívja a hús zamatát. Fantasztikus, emlékezetes lesz az összhatás.

Ha megfőtt a leves, akkor külön tálra szedjük a zöldséget, másikra a húst – és ott daraboljuk. Nem lesz nehéz, ha rendesen dolgoztunk, akkor a csigolyáknál szétomlik az egész, megkönnyítve az adagolást.


Levesét nyugodni hagyjuk, majd leszedjük a teljesen tiszta tetejét tálba, a kicsit zavarosabbat átszűrjük – és tésztát főzünk bele. Ehhez a legfinomabb a házi csiga tészta – persze mással is meg lehet enni – de azzal az igazi.

Orjalevest miből készítünk, mik a hozzávalók?


Hozzávalók:

  • Orja 1,5 kg,
  • vegyes zöldség 0,5 kg, (sárgarépa, petrezselyem, zeller, esetleg karalábé, egy-két levél kelkáposzta)
  • víz 2 l,
  • vöröshagyma 1 db,
  • gomba 1-2 db,
  • fokhagyma 2 gerezd,
  • bors 10 szem,
  • kömény késhegynyi,
  • 10-15 dkg csigatészta

Az orját – mint már fentebb írtam – leöblítve felrakjuk főni, félfővésében fűszerezzük. Lényeges, hogy másfél kiló húshoz 3 dkg só szükséges – de mielőtt elkészül kóstolni kell, hisz belefőzzük még a zöldséget is.


A borsot, köménymagot fűszertojásban rakjuk a levesbe, így nem kell előhorgászni mikor elkészült a leves.

Orjaleves húsát mivel esszük?


Akár magában is tálalhatjuk, mert nagyon ízletes, ellenben ecetes tormával igazán felséges. A torma akkor az igazi, mikor fogyasztásakor ereje áthatol az orron, érzed a fejedben. Nagyon jól tisztítja a légutakat – és sok olyan ásványi anyagot tartalmaz, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen.

Az orjalevestől még egészségesebb, energikusabb leszel, ha épp rossz napjaid vannak, akkor életerőre kapsz!

Fotó: Wikipédia