2024-02-22

Öreglebbencs recept

öreglebbencs

Sokan gondolják, hogy az öreglebbencs, és a slambuc elnevezés ugyanazt az ételt takarja, pedig a slambuc ehhez képest bizony „fapados járat”.

Nem mintha nem lenne finom, hisz annak ízletességét a pirítás adja. Itt pedig a fűszerek, és egyéb hozzávalók dominálnak. Bár az alaprecept nem tartalmaz füstöltkolbászt – ettől függetlenül természetesen rakhatunk bele – sőt – nagyon is finom lesz tőle az „étek”:

Ennél az egytálételnél minden olyan fűszert belerakhatunk, amit a slambucba amúgy nem ildomos belepakolnunk. Mehet bele paprika, bors, petrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, és még egy kis csavarként egy kis zellerzöldje is.

A zellerzöld amúgy sokszor nagyon különleges ízt ad ételeinknek. Sokkal jobbat, mintha csak a petrezselyemzöldet használnánk. A tojásos töltött húsokat például kifejezetten jó zellerlevéllel készíteni – nagyon-nagyon kellemes ízhatás lesz a jutalom, olyan nagyis ízek jönnek általa elő.

Az ételt elkészíthetjük saját magunk által gyúrt tésztából, de természetesen készen vettből is.

A lebbencstészta elkészítése nem nagy művészet. Valójában a gyúrásból és a nyújtásból áll. Felvágnunk már nem kell, a kinyújtott tészta száradása után tördelhetjük is, ettől kapja jellegzetes szaggatott mivoltát.

Az öreglebbencs hozzávalói –

 • 15 evőkanálnyi liszt,
 • 2-3 tojás mérettől függően,
 • esetleg pici só
 • 4-5 db átlagos burgonya
 • 2 szép fej vöröshagyma
 • 2 db zöldpaprika
 • 1-2 paradicsom
 • 25 dkg füstölt szalonna
 • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika – lehet több is, de a túl sok édesít
 • 1-2 mokkáskanálnyi őrölt bors
 • ízlés szerint só
 • néhány szál petrezselyem, no és az a bizonyos zellerzöld

Az öreglebbencs elkészítésének módja –

Először is elkészítjük a tésztát (vagy elővesszük majd készítéskor a kész lebbencstésztát- amiből nagyjából 40 dkg szükséges).

Egy tálba kimérjük a lisztet, a közepén kis lyukat vájunk, és az egyenként felütött tojásokat belerakjuk. Pici sót teszünk bele, ha kedvünk tartja, aztán kemény, főzni való tésztát gyúrunk az egészből.

Utána lerakjuk pihenni, majd átgyúrjuk megint.

Deszkát belisztezünk, és ott rakjuk le pihenni a cipót. Akár egy, akár két részletben is kinyújthatjuk – attól függően mekkora a nyújtófánk, és a deszkánk. Nyújtás közben természetesen lisztezzük.

Mikor kellő méretű lett – nem kell hajszálvékonyra nyújtani – akkor lerakjuk és lehetőleg egy nagy konyhaabroszra kiterítjük, és hagyjuk szikkadni. Szellős helyen ez hamarább történik, viszont a legjobb, ha egy napig száradhat. Ekkor már szép nagy, szabálytalan darabokra tördelhetjük.

Előkészítjük a hozzávalókat

A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, még egészben ismét leöblítjük, majd felszeleteljük.

A szalonnát szeleteljük, csíkozzuk, kockázzuk, majd óvatosan megpirítjuk – nem kell barnára. Most jön bele a lebbencs, amit aztán megpirítunk a zsiradékban. Ha félünk, hogy megégetjük a szalonnát, akkor a tésztapirítás előtt a kis kockákat szedjük ki, így biztosra mehetünk – aztán mikor felengedjük vízzel, ismét beletesszük.

Ezután mehet bele a hagyma, kicsit megfuttatjuk rajta, átkavarjuk, majd a burgonya.

Hozzáadjuk a kedvünkre felaprózott paradicsomot és paprikát. Megszórjuk a fűszerpaprikával, borssal, sóval, és felöntjük vízzel.

Míg fő, addig szép apróra felvágjuk a zöldleveleket, majd a főzés vége fele mehet a „levesbe”.