
A sertéspörkölt egyik alapételünk. A legtöbb háztartásban egy hónapban legalább egy alkalommal elkészítik, és jóízűen meg is eszik. S bár a marhapörkölt ízben, és állagban simán lekörözi, azért ha jól van elkészítve, ízesítve – a magyar ember nem cserélné el semmilyen gyorskajára.
A régimódi sertéspörkölt titka a lepirítás volt. Nem véletlenül hívják pörköltnek.
Nem csak elején történő lesütés, fehérítés volt a lényeg, hanem a végén a finom pörkanyag képzés, mely egy kis víz hozzáadása után fellazította a lepirult részt, és valami fantasztikus ízt adott az ételnek.
Legszívesebben nokedlivel készítették, de a krumplira is szívesen rábólintottak. Nem krumplipüré, hanem sós, hasábburgonya….
A sertéspörkölt hozzávalói a következők –
- 1 kg sertéslapocka vagy lábszár,
- jó 2 evőkanál zsír,
- 7-8 dkg füstölt szalonna,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 1 evőkanál fűszerpaprika ,
- 2 cikk fokhagyma,
- csípős paprika ízlés szerint,
- egy laposabb evőkanál só,
- 1 szép, nagy zöldpaprika
- 1 kisebb paradicsom
- esetleg bors, és köménymag (csipetnyi nagyon finom bele)
A pörkölt elkészítési módja a következő –
- 2 evőkanál zsíron megpirítjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát.
- Ebbe a zsírba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk csemegepaprikával, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kevés csípős paprikát, felöntjük 1 dl vízzel, és addig pároljuk, ameddig zsírjára sül. Csak óvatosan, hogy a paprika meg ne égjen.
- Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott húst, megsózzuk, és mindig csak kevés vizet töltve hozzá, puhára pároljuk, rotyogtatjuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát.
- Ha az is megpárolódott, akkor lesütjük zsírjára. Vagyis addig főzzük természetesen fedő nélkül, amíg már csak a sűrű szaft marad a hús alatt, a zsírral karöltve.
- Kis sercegős hangja van. Közben óvatosan egyszer-kétszer megkavarhatjuk, alányúlhatunk, nehogy valahol nagyon letapadjon.
- Ha lefőtt a leve, akkor fölengedjük vízzel, hogy legyen annyi leve, mint a lepirítás előtt volt. Felforraljuk, s utána már el is zárhatjuk a tűzhelyet.
- Így elkészítve sokkal ízletesebb, mintha csak simán megfőzzük. Galuskával tálaljuk.