Öreg mama sertéspörkölt receptje

sertéspörkölt

A sertéspörkölt egyik alapételünk. A legtöbb háztartásban egy hónapban legalább egy alkalommal elkészítik, és jóízűen meg is eszik. S bár a marhapörkölt ízben, és állagban simán lekörözi, azért ha jól van elkészítve, ízesítve – a magyar ember nem cserélné el semmilyen gyorskajára.

A régimódi sertéspörkölt titka a lepirítás volt. Nem véletlenül hívják pörköltnek.

Nem csak elején történő lesütés, fehérítés volt a lényeg, hanem a végén a finom pörkanyag képzés, mely egy kis víz hozzáadása után fellazította a lepirult részt, és valami fantasztikus ízt adott az ételnek.

Legszívesebben nokedlivel készítették, de a krumplira is szívesen rábólintottak. Nem krumplipüré, hanem sós, hasábburgonya….

A sertéspörkölt hozzávalói a következők –

  • 1 kg sertéslapocka vagy lábszár,
  • jó 2 evőkanál zsír,
  • 7-8 dkg füstölt szalonna,
  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 evőkanál fűszerpaprika ,
  • 2 cikk fokhagyma,
  • csípős paprika ízlés szerint,
  • egy laposabb evőkanál só,
  • 1 szép, nagy zöldpaprika
  • 1 kisebb paradicsom
  • esetleg bors, és köménymag (csipetnyi nagyon finom bele)

A pörkölt elkészítési módja a következő –

  1. 2 evőkanál zsíron megpirítjuk a kockákra vágott füstölt szalonnát.
  2. Ebbe a zsírba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk csemegepaprikával, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kevés csípős paprikát, felöntjük 1 dl vízzel, és addig pároljuk, ameddig zsírjára sül. Csak óvatosan, hogy a paprika meg ne égjen.
  3. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott húst, megsózzuk, és mindig csak kevés vizet töltve hozzá, puhára pároljuk, rotyogtatjuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát.
  4. Ha az is megpárolódott, akkor lesütjük zsírjára. Vagyis addig főzzük természetesen fedő nélkül, amíg már csak a sűrű szaft marad a hús alatt, a zsírral karöltve.
  5. Kis sercegős hangja van. Közben óvatosan egyszer-kétszer megkavarhatjuk, alányúlhatunk, nehogy valahol nagyon letapadjon.
  6. Ha lefőtt a leve, akkor fölengedjük vízzel, hogy legyen annyi leve, mint a lepirítás előtt volt. Felforraljuk, s utána már el is zárhatjuk a tűzhelyet.
  7. Így elkészítve sokkal ízletesebb, mintha csak simán megfőzzük. Galuskával tálaljuk.