
Az omlós szakállas pogácsa valójában két vékony sajtos pogácsa finom sajtkrémmel összeragasztva, és sajtba hempergetve. Háromszor is sajtos finomság…
Akár egy-két nappal fogyasztás előtt is elkészíthetjük, de ekkor becsomagolva, hideg helyen tartsuk.
Különlegesen finom sós aprósütemény, ami ráadásul kifejezetten mutatós is.
A szakállas pogácsa hozzávalói
- 60 dkg liszt
- 40 dkg vaj, vagy sütőmargarin
- 4 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 evőkanálnyi só
Tetejére
- 1 db tojás sárgája
- pici só
- reszelt sajt
Sajtkrém hozzávalói:
- 1 nagy pohárnyi 20 százalékos tejföl
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanálnyi liszt, vagy keményítő
- pici só – egy mokkáskanálnyi
- 20 dkg reszelt sajt
- 20 dkg vaj, vagy margarin – nem light
Hempergetéshez
- nagyjából 15 dkg jó lazára reszelt sajt (hosszan húzzuk a sajtot a reszelőn)
A pogácsa elkészítésének menete –
- A liszthez hozzáadjuk a sót, átkeverjük, majd a margarint belemorzsoljuk. Ha már jó, akkor jöhet a tejföl és a tojás, ezekkel összedolgozzuk a tésztát.
- Lisztezett deszkára rakjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk – majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesőt is összegyúrjuk, és újra szaggatjuk.
- A sütőt előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt rakunk, erre sorba rakjuk a vékony pogácsákat. Lekenjük a tojássárgával, és rászórunk reszelt sajtot.
- Közepes hőfokon sütjük szép világosra, de kezdjen el picit pirulni, mert úgy finomabb.
- Ha elkészült, akkor kivesszük, sütőpapírral együtt kirakjuk hűlni.
- Míg hűl a tészta a tejfölt a sóval és a liszttel, vagy keményítővel, és a tojásnak a sárgájával sűrűre főzzük, de gőz felett, mert másképp leragadna. Ha már jól besűrűsödött, akkor lerakjuk ezt is hűlni.
- Amint a massza teljesen kihűlt, hozzáadjuk a vajat, majd a reszelt sajtot, és szép simára keverjük.
- Lereszeljük a hempergetéshez a sajtot, s most két kis vékony pogácsát krémmel összeragasztunk, s utána meghempergetünk rendesen reszelt sajtban.
- Tésztájába rakhatunk egy kis őrölt borsot is, s ha lazább tésztát akarunk, akkor vagy egy kis belemorzsolt élesztőt – csak 1 dekányit jól eldolgozva liszttel – vagy fél csomag sütőport.