2024-05-23

Omlós szakállas pogácsa

Szakállas pogácsa

Az omlós szakállas pogácsa valójában két vékony sajtos pogácsa finom sajtkrémmel összeragasztva, és sajtba hempergetve. Háromszor is sajtos finomság…

Akár egy-két nappal fogyasztás előtt is elkészíthetjük, de ekkor becsomagolva, hideg helyen tartsuk.

Különlegesen finom sós aprósütemény, ami ráadásul kifejezetten mutatós is.

A szakállas pogácsa hozzávalói

  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj, vagy sütőmargarin
  • 4 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanálnyi só

Tetejére

  • 1 db tojás sárgája
  • pici só
  • reszelt sajt

Sajtkrém hozzávalói:

  • 1 nagy pohárnyi 20 százalékos tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanálnyi liszt, vagy keményítő
  • pici só – egy mokkáskanálnyi
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 20 dkg vaj, vagy margarin – nem light

Hempergetéshez

  • nagyjából 15 dkg jó lazára reszelt sajt (hosszan húzzuk a sajtot a reszelőn)

A pogácsa elkészítésének menete –

  1. A liszthez hozzáadjuk a sót, átkeverjük, majd a margarint belemorzsoljuk. Ha már jó, akkor jöhet a tejföl és a tojás, ezekkel összedolgozzuk a tésztát.
  2. Lisztezett deszkára rakjuk, és fél centi vastagra nyújtjuk – majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leesőt is összegyúrjuk, és újra szaggatjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük, a tepsibe sütőpapírt rakunk, erre sorba rakjuk a vékony pogácsákat. Lekenjük a tojássárgával, és rászórunk reszelt sajtot.
  4. Közepes hőfokon sütjük szép világosra, de kezdjen el picit pirulni, mert úgy finomabb.
  5. Ha elkészült, akkor kivesszük, sütőpapírral együtt kirakjuk hűlni.
  6. Míg hűl a tészta a tejfölt a sóval és a liszttel, vagy keményítővel, és a tojásnak a sárgájával sűrűre főzzük, de gőz felett, mert másképp leragadna. Ha már jól besűrűsödött, akkor lerakjuk ezt is hűlni.
  7. Amint a massza teljesen kihűlt, hozzáadjuk a vajat, majd a reszelt sajtot, és szép simára keverjük.
  8. Lereszeljük a hempergetéshez a sajtot, s most két kis vékony pogácsát krémmel összeragasztunk, s utána meghempergetünk rendesen reszelt sajtban.
  9. Tésztájába rakhatunk egy kis őrölt borsot is, s ha lazább tésztát akarunk, akkor vagy egy kis belemorzsolt élesztőt – csak 1 dekányit jól eldolgozva liszttel – vagy fél csomag sütőport.