
Ez a fajta omlós sajtos pogácsa nagy zsírtartalmú, ez biztosítja, hogy hosszú ideig ne száradjon ki. Tökéletes megoldás akkor, amikor a süteményeket előre készítjük. Fagyasztóba sem kell rakni, hogy minőségét megőrizze.
Bár a recept elég nagy mennyiségről szól – természetesen felezhető, negyedezhető – de akár duplázható is… Csak az arányokra kell vigyázni, és kész.
Az omlós sajtos pogácsa hozzávalói:
- 1 kg liszt
- 3 kocka sütőmargarin – de lehet egy része zsír is
- 1 pohár tejföl (kicsi)
- 3 tojásnak a sárgája,
- 7 dkg élesztő,
- só egy evőkanállal,
- sajt a tésztába 10 dkg
- sajt a tetejére 10 dkg
A pogácsa összeállítása:
- A három tojássárgáját külön választjuk a fehérjétől – az majd jó lesz megkenni a tésztát a végén.
- A tejföllel és az élesztővel a tojások sárgáját habosra keverjük. Az egy kilogramm lisztet a margarinnal, sajttal összegyúrunk, összedolgozunk – és ha kész, az előző élesztős keveréket hozzádolgozzuk a sóval együtt.
- De már több lisztet ne gyúrjunk hozzá, mert akkor kemény lehet a tésztánk – és az bizony nem lenne jó.
- Lerakjuk másfél órára pihenni, majd utána lazán összegyúrjuk, kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra, és lekenjük a tojásfehérjével, amit fellazítottunk egy kis sóval. Ezután megszórjuk reszelt sajttal, majd minél kevesebb leesőt „intézve” szépen kiszaggatjuk.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük – nagyjából 25-30 percet.