Omlós sajtos pogácsa

omlós sajtos pogácsa

Ez a fajta omlós sajtos pogácsa nagy zsírtartalmú, ez biztosítja, hogy hosszú ideig ne száradjon ki. Tökéletes megoldás akkor, amikor a süteményeket előre készítjük. Fagyasztóba sem kell rakni, hogy minőségét megőrizze.

Bár a recept elég nagy mennyiségről szól – természetesen felezhető, negyedezhető – de akár duplázható is… Csak az arányokra kell vigyázni, és kész.

Az omlós sajtos pogácsa hozzávalói:

  • 1 kg liszt
  • 3 kocka sütőmargarin – de lehet egy része zsír is
  • 1 pohár tejföl (kicsi)
  • 3 tojásnak a sárgája,
  • 7 dkg élesztő,
  • só egy evőkanállal,
  • sajt a tésztába 10 dkg
  • sajt a tetejére 10 dkg

A pogácsa összeállítása:

  1. A három tojássárgáját külön választjuk a fehérjétől – az majd jó lesz megkenni a tésztát a végén.
  2. A tejföllel és az élesztővel a tojások sárgáját habosra keverjük. Az egy kilogramm lisztet a margarinnal, sajttal összegyúrunk, összedolgozunk – és ha kész, az előző élesztős keveréket hozzádolgozzuk a sóval együtt.
  3. De már több lisztet ne gyúrjunk hozzá, mert akkor kemény lehet a tésztánk – és az bizony nem lenne jó.
  4. Lerakjuk másfél órára pihenni, majd utána lazán összegyúrjuk, kinyújtjuk jó ujjnyi vastagra, és lekenjük a tojásfehérjével, amit fellazítottunk egy kis sóval. Ezután megszórjuk reszelt sajttal, majd minél kevesebb leesőt „intézve” szépen kiszaggatjuk.
  5. Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük – nagyjából 25-30 percet.