2024-05-27

Régi olcsó raguleves recept

raguleves recept

Manapság, ahogy drágulnak a dolgok – nem lehet lépést tartani az árakkal. Átlagos anyagi körülmények között élőknek is át kell gondolni mit, miből főzzenek.


Nem árt újra hasznosítani azokat a dolgokat, mely praktikákat nagyanyáink naponta alkalmaztak. Erre tökéletes lehetőség az olcsó raguleves recept megismerése.


Nagyszüleinket a harmincas évek gazdasági válsága, a második világháború, vagy az újraépítés évei, no és az ötvenes évek rászoktatták őket a takarékosságra, az odafigyelésre.
Épp ezért az ebből a korból származó receptek sok olyan dolgot ajánlanak, ami manapság is hasznosítható.

Itt van például ez a raguleves recept, mely egyrészt aprólékból készül – melyet sokan – nem is olyan rég – inkább a kutyának adtak. Másrészt felhasználja a krumpli, vagy tészta főzőlevét is. Így ezt a levest akkor érdemes készíteni, mikor a második burgonyából, vagy tésztából készül.


Mellékesen jegyzem meg – hogyha krumplis ételhez, mint például a pogácsa burgonyát főzünk, vagy inkább párolunk kevés vízben – azt a vizet nyugodtan összetörhetjük a krumplival, s így dolgozzuk össze a liszttel. Jó így a nudli is, vagy a lángos.

Annyival is kevesebb burgonya kell, és az ízén és állagán semmit nem változtat. A burgonya főzőleve pedig nagyon egészséges, sok ásványi anyagot tartalmaz.

A ragu eredetileg felkockázott húst jelent, ellenben levesnél erre sosem adtak. Ragut aprólékból készítettek.

Erre a célra tökéletes a far-hát is. Levesnek kitűnő. De ha csirkét vágunk, vagy egész csirkét dolgozunk fel, akkor az aprólékját használjuk fel levesnek!

Nézzük hogy készül az olcsó raguleves!

  1. Az aprólékot megtisztogatjuk. Rakhatunk bele belsőséget is – májat, zuzát felkockázva…
  2. Kevés zsírban a szárnyas nyakát, fejét, lábait (ha szeretjük), szárnyait, zúzát, máját, szívét kicsit átpirítjuk, majd adunk hozzá kis vizet, sót, kevés borsot, és puhára pároljuk az egészet.
  3. Most rakhatsz bele bármilyen apróra vágott zöldséget – annak híján is ehető lesz a leves. Bár szem borsó, egy szál répa, petrezselyem…
  4. Ha már jó, akkor lesütjük zsírjára az egészet. Ekkor megszórjuk néhány evőkanálnyi liszttel, lazán összekeverjük, s felöntjük krumpli, vagy tészta, esetleg zöldség főzőlevével.
    A végén ha van otthon pici tejszín, vagy tejföl kis levessel összekeverjük, hozzáöntjük az egészhez.
  5. Különlegesebb lesz az íze pár szál apróra vágott petrezselyem zöldjétől.