
Manapság, ahogy drágulnak a dolgok – nem lehet lépést tartani az árakkal. Átlagos anyagi körülmények között élőknek is át kell gondolni mit, miből főzzenek.
Nem árt újra hasznosítani azokat a dolgokat, mely praktikákat nagyanyáink naponta alkalmaztak. Erre tökéletes lehetőség az olcsó raguleves recept megismerése.
Nagyszüleinket a harmincas évek gazdasági válsága, a második világháború, vagy az újraépítés évei, no és az ötvenes évek rászoktatták őket a takarékosságra, az odafigyelésre.
Épp ezért az ebből a korból származó receptek sok olyan dolgot ajánlanak, ami manapság is hasznosítható.
Itt van például ez a raguleves recept, mely egyrészt aprólékból készül – melyet sokan – nem is olyan rég – inkább a kutyának adtak. Másrészt felhasználja a krumpli, vagy tészta főzőlevét is. Így ezt a levest akkor érdemes készíteni, mikor a második burgonyából, vagy tésztából készül.
Mellékesen jegyzem meg – hogyha krumplis ételhez, mint például a pogácsa burgonyát főzünk, vagy inkább párolunk kevés vízben – azt a vizet nyugodtan összetörhetjük a krumplival, s így dolgozzuk össze a liszttel. Jó így a nudli is, vagy a lángos.
Annyival is kevesebb burgonya kell, és az ízén és állagán semmit nem változtat. A burgonya főzőleve pedig nagyon egészséges, sok ásványi anyagot tartalmaz.
A ragu eredetileg felkockázott húst jelent, ellenben levesnél erre sosem adtak. Ragut aprólékból készítettek.
Erre a célra tökéletes a far-hát is. Levesnek kitűnő. De ha csirkét vágunk, vagy egész csirkét dolgozunk fel, akkor az aprólékját használjuk fel levesnek!
Nézzük hogy készül az olcsó raguleves!
- Az aprólékot megtisztogatjuk. Rakhatunk bele belsőséget is – májat, zuzát felkockázva…
- Kevés zsírban a szárnyas nyakát, fejét, lábait (ha szeretjük), szárnyait, zúzát, máját, szívét kicsit átpirítjuk, majd adunk hozzá kis vizet, sót, kevés borsot, és puhára pároljuk az egészet.
- Most rakhatsz bele bármilyen apróra vágott zöldséget – annak híján is ehető lesz a leves. Bár szem borsó, egy szál répa, petrezselyem…
- Ha már jó, akkor lesütjük zsírjára az egészet. Ekkor megszórjuk néhány evőkanálnyi liszttel, lazán összekeverjük, s felöntjük krumpli, vagy tészta, esetleg zöldség főzőlevével.
A végén ha van otthon pici tejszín, vagy tejföl kis levessel összekeverjük, hozzáöntjük az egészhez. - Különlegesebb lesz az íze pár szál apróra vágott petrezselyem zöldjétől.