2024-05-21

Süssünk, süssünk valamit!

A nyárson sült nem csak ízletes, hanem olcsó is. Ráadásul ha társaságban sütjük - még jobb kedvre is derít.

Nyárson sült

A nyárs a legegyszerűbb sütőszerszám, a nyárson sült a legegyszerűbben készíthető finomság. . Annyira azok, hogy nem is kell az embernek magával vinnie a sütőszerszámot, mert – a nagy fátlan mezőségeket kivéve – mindenütt megszerezhető, csak kés legyen hozzá.


Ez a hevenyészett fanyárs, amihez a mogyoró és a som kellő vastagságú vesszője a legjobb, de minden más fából meg lehet csinálni, csak tűrhetően egyenes legyen . És persze kellő hosszúságú, hogy ne kerüljön kezünk túl közel a tűzhöz.


A fából készült nyársnak van egy titka. Sosem a vékonyabbik végét faragjuk meg szalonnának, vagy más roston sült felszúrására, hanem a vastagabbikat. Ebből persze az is következik, hogy nem fél centi vastagságút nézünk.

Természetesen a vasnyárs strapabíróbb, és ha nem kifejezetten szalonnasütésre tervezték(kétágú), akkor többféle sütési módra is alkalmassá tehető.

A legegyszerűbb nyárson sütés, ha egyik végére felhúzzák a sütni valót, a másik végét pedig a tűz mellett ferdén leszúrják a földbe, hogy a megsütendő finomság éppen a tűz felett legyen kellő magasságban.

Az így beállított nyársat időnként elforgatják, s alatta gondosan piszkálják a tüzet (parazsat), hogy se sok, se kevés ne legyen a meleg amit ad.
Így sütötték, ilyen módszerrel régen a halat a halászok.

Nézzünk egy egyszerű nyárson sült finomság receptet!

A sült szalonna – A sült szalonna ősrégi csemegéje az erdőn-mezőn dolgozó embernek.


Esélyesen a szalonnasütés soha nem fog kimenni a divatból – legalábbis remélem. Mindegy, hogy otthon a kertbe, hogy kint a szőlőhegyen, kiránduláson az erdőszélen, kint a hétvégi háznál, vagy esetleg a kiskertben szánjuk rá magunkat.


Mai napi kultusza van a szalonnasütésnek az egész országban – és szinte mindenütt másképpen.


Van, ahol fehérszalonnából sütik, van ahol füstöltből, és olyan is, ahol császárszalonnát tűznek a nyársra. A nyárs végére egyik helyen hagymát tűznek, és azon keresztül csurgatják a kenyérre a zsírt, másik helyen kolbászt.

Van olyan hely, ahol pirítós sütéssel kezdik a sütést, máshol friss kenyér dukál a szalonnához.
Itt csöpögtetik a zsírját, máshol meg rányomják a kenyérre a piruló szalonnát. .

Legfontosabb kellék hozzá a jó szalonna. Sokan a fehérszalonnára (sós) esküsznek. Végtére is mindegy milyen (császárszalonna azért túlzás) A lényeg, hogy jó vastag legyen.


A nyársra húzott szalonnát ferdén tartjuk a tűz fölé, de nem – legtöbben pedig így sütnek – lefele tartva, hanem pont felfele. Legrosszabb esetben is vízszintesen kell fogni a szalonnarudat. Így kell forgatni a parázsló fa felett. Így biztos, hogy nem fog megégni, csodálatosan megpirul.

A nyárson sült csirke hogy készül?

Az egy kiló körüli súlyú csirke a legjobb erre a célra.


A sütéshez való előkészítés fő szabálya, hogy sütés előtt néhány órával sóval kell bedörzsölni a csirkét (természetesen kívül-belül), és semmiféle fűszert nem szabad hozzáadni, tölteléket pedig szigorúan tilos beletenni.


Ennek oka az, hogy akkor nem érvényesülne a csirke finom íze, márpedig ha csirkét sütünk, akkor nem a fűszereket akarjuk kóstolni. A parázson sült csirkének önmagában is emlékezetes az íze és illata.


Fontos, hogy a lábakat összekössük, szárnyakat tűzzük magukba, végeket nem árt becsomagolni fóliába.
A csirkesütéshez mindkét végén feltámasztott nyárs kell, mégpedig elég széles, akár fából, akár vasból készült, hogy a csirke ne forduljon meg rajta. Ezen forgatva háromnegyed – egy óra alatt a finomság elkészül.

Rablóhús készítési módja

Bár rablóhúsnak hívják nem sok köze van a rablókhoz, hacsak annyi nem, hogy esélyesen szabd ég alatt kuktálkodtak, és ha igen – akkor biztos hogy nem edényben főztek, hisz ilyesmit nem hurcolászik magával az ember.


A nyárs és a tűz, illetőleg a parázs is ugyanolyan ennél a sütésnél, mint a csirke esetében, csak több parázsra van szükség, mert általában ötnegyed órát ( egy egész és negyed) kell számítani a sütésre.

Mindenféle hús alkalmas erre ami szeletelhető, és ne legyen mócsingos, inas, mert az a meleg hatására összezsugorodik.


Kiváló a marha vesepecsenye, a sertéscomb, lehártyázott karaj. Kifejezetten finom roston sültként a vadhús – szinte mindegy milyen fajta.

Az előkészítés lényege, hogy ahány hússzeletünk van, feleannyi szalonnaszeletet vágunk hozzá, és ezeket váltakozva nyársra húzzuk.
Erre azért van szükség, mert a vad parázs hús, nem árt egy kis zsírral találkoznia, hogy puhulhasson.


. Két hús egy szalonna sorrendben. készítjük Közbe-közbe húzunk egy-egy karika vöröshagymát, ha vöröshagymával fűszerezzük.

A nyárson sült – bár előkészítése jópofa szórakozás – előkészítése otthon végzendő, mert kint a határban sokkal problémás darabolni, szúrogatni. Otthon elkészítjük, s már a kész nyársat visszük ki a területre.

Fotó: Pixabay