10 egyszerű és tökéletes nyári saláta recept

10 egyszerűen tökéletes nyári saláta recept, ismert és ismeretlenek kavalkádja

A nyár a saláták szezonja, a nyári saláta recept ilyenkor elengedhetetlen – nyilván a legmelegebb évszak zöldségeiből készül.

Tudom, hülye a szöveg – de a bevezetőbe feltétlen bele kellett raknom a kulcsszót… 🙂


Az uborkasalátát mindenki ismeri, a káposztából készültet is, sőt a salátát is – ám nem biztos, hogy pont így – sőt „tuti”, hogy vannak változások.
Érdemes tényleg végig böngészni, főleg hogy a receptek kifejezetten rövidek.

Először nézzük át, pont így ismerjük-e az uborkasalátát!

+++++A meghámozott uborkákat (ha kígyó, akkor hámozni se kell) (kóstoljuk meg, nehogy keserű legyen közte) meggyalulva besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Kisvártatva citromlét, kis vizet, olajat, kevés cukrot, nagyon kicsi elkapart fokhagymát teszünk rá, jól összekeverjük, majd tálra téve, törött borssal, piros paprikával meghintjük.


Ugyanígy készíthetjük a tejfeles uborkasalátát, azzal a különbséggel, hogy nem teszünk rá olajat, hanem jó sűrű tejfelt keverünk hozzá s piros édespaprikát hintünk rá. sózva, mert másképp édes.

Most egy jól ismert nyári saláta recept következik

Fejessaláta – A salátafej külső leveleit leszedjük, a belső részét 4 részre vágva, sok vízben jól átmossuk. Citromlevet vízzel, sóval, törött cukorral ízlés szerint elkeverünk, s olajozzuk is, de csak jó minőségűvel, másképp kiérződik az íze. Elkeverjük, tálra rakjuk.


Ne sokkal fogyasztás előtt készítsük el, különben megpuhul és fonnyadt lesz.

És egy másik fejes saláta variáció

3 keményre főzött, áttört tojás sárgáját, 4 kanál finom olajat csepegtetve hozzá jól kikeverünk, pici reszelt hagymával, sóval, kis cukorral és citromlével ízesítjük, ráöntjük a megmosott salátára, összekeverjük.


Tálra rakva, keményre főtt tojásgerezdekkel, és az apróra vágott kemény tojásfehérjével díszítjük.

Sült paprikasaláta – finomság a köbön

A húsos, szép zöldpaprikákat felébe vágjuk, a magját kiszedjük s megsütjük, persze mindig forgatva, hogy meg ne égjenek.
A felső hártyáját lehúzzuk s megsózva, citrommal, olajjal s kis cukorral ízesítjük.

A nyári saláta recept dömping egyik legüdébbje – a paradicsomból készült

A szép, gömbölyű paradicsomoknak lehúzzuk a héját, vagy jó éles késsel meghámozzuk. (Igazság szerint mi héjával együtt készítjük)


Vágjuk föl vékony karikákra, sózzuk meg és hagyjuk picit állni, majd citromlét, olajat és kis cukrot tegyünk rá. Törött borssal megszórjuk.
Ha vékonyra szeletelt, kimagozott paprikát is rakunk közé még ütősebb.

A tökéletesen elfeledett – Öntött saláta

Miért öntik? Mert leöntik. 🙂

10 deka füstölt szalonnát kockára vágunk s aranysárgára kisütünk.


A töpörtyűt kiszedve a zsírba citromlét, sót, pici cukrot, 1—2 kanál tejfölt teszünk.
Hirtelen felforraljuk, ráöntjük a salátára és az egészet megforgatjuk benne.


Tálaláskor a töpörtyűt rászórjuk a tetejére.

Egy szinte ismeretlen finomság – zsenge babból az igazi

Zöldbabsaláta – A húsos, szép zöldbabokat megtisztítva, hosszúra vágva sós vízben megfőzzük. Lecsurgatva, ha kihűlt, ecettel, kis cukorral s olajjal elkészítjük, borsozzuk, és legalább egy órát hideg helyen állni hagyjuk.

Ha zöldségre gondolunk, akkor esélyesen nem a saláta ugrik be róla (ha csak nem francia illetőségű)

Zöldségsaláta – Különböző zöldségeket sós vízben megfőzünk: spárgát, rózsáira szétszedett karfiolt, zöldborsót, zöldbabot, sárgarépát hosszúkás darabokra vágva, 2—3 burgonyát kisebb hasábokra.


Közben enyhén citromlével dúsított vízben megfőzünk néhány gombafejet – csiperke. Ha puha, akkor kiszedjük és felszeleteljük.
Az összes zöldséget főzővizétől leszűrjük, lecsepegtetjük és egy tálba rakjuk.


A következő módon majonézt készítünk: 4—5 kemény tojás sárgáját 4 kanál olajjal vékony sugárban hozzáadva kikeverünk, majd pici cukrot, sót, mustárt s citromlevet, és 2 deci tejfölt adunk hozzá.
Ezzel öntjük le a salátát.


Karikára vágott zöldpaprikával, paradicsommal és fejessalátával díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.

A nyári saláta recept kavalkád egyszerűen nagyszerűje – a káposztasaláta

A káposztát vékonyra szeletelve besózzuk s vízzel leforrázzuk. (teljesen nyersen is készíthetjük)
Kinyomva, ecettel, ha félünk tőle citromlével, olajjal, cukorral ízesítjük, törött borssal meghintjük. Nagyon kellemes hozzá a köménymag.

Paprika saláta – a paradicsom saláta párja

A paprikát (magját kiszedve) vékony karikára vágjuk.
Citromos-cukros-sós vizet készítünk , ezzel nyakon öntjük a salátákat, s pici olajat is rácsepegtetünk. Állni hagyjuk egy félórát, hogy egyöntetű legyen az íze.

Manapság már ezek a saláták lényegében télen-nyáron elkészíthetők. Talán a fejes saláta a kivétel – ő nyári saláta recept gyűjtemény sztárja maradt mindörökre.

Fotó: Pixabay