2024-05-23

Nuss stangl-diós rudacska recept

Nuss stangl recept

Nuss stangl-diós rudacska kifejezetten tartós édesség. Egy gond van vele: nagyon gyorsan elfogy, és ez nem tesz jót a tartósságának…. 🙂
Finom, eteti magát, akár egyik – akár másik receptet készítjük.

Az első a ropogósabb fajtából való, a másik puhább.


Régen ezt borral, vagy boros teával fogyasztották, ma megelégszünk azzal, ha magában ropogtathatjuk.

Nézzük, hogy készül a ropogósabb Nuss stangl-diós rudacska!

  1. 25 deka őrölt diót, 25 deka porcukrot, 1 evőkanál finom morzsát, fél reszelt citrom héját 2 egész tojással összegyúrunk.
  2. Ezután első lehetőségként cukrozott deszkán kisujjnyira nyújtjuk és éles késsel 2—3 cm. széles és 8—10 cm. hosszú cikkeket vágunk és széles tompa végű kés segítségével sütőlemezre helyezve szárítva sütjük.
  3. Másik lehetőség, hogy mint a diós rudacskát, feldarabolva egyenként ujjnyi vastagságúra sodorjuk és azután kés vagy ujjunk segítségével lelaposítjuk. Az első variáció szebb eredményt ad.
  4. Berakjuk a sütőbe száradni – tehát nagyon enyhe hőfokra.
    Míg ott szikkad egy tojásfehérjét egy jó evőkanálnyi porcukorral (jelen esetben fontos hogy valóban porcukor legyen) és fél citrom levével jó habosra keverünk, verünk. A habot hideg helyen készítsük.
  5. Mikor a szeletek kis híján elkészültek – kivesszük őket, pontosabban kivesszük a pléhet és mindegyiket végigkenjük a habbal, közepükre pedig rakhatunk a darab, vagy szelet diót is.
  6. Ezután még az egészet visszarakjuk a sütőbe nagyjából 8-10 percre. Vigyázni kell, hogy teteje ne barnuljon be, mert ha jól dolgozunk, akkor a stangl tükörsima, és szép fehér lesz.
  7. Ez a fajta nuss stangl-diós rudacska néhány nap múlva lesz jó, addig ropogós, de pár nap alatt megpuhul. Ezért fogyasztásig száraz helyen tartjuk, pusztán azért, hogy ne folyjon meg a habfelület rajta.

Most pedig a diós rudacska egy omlós változata következik:

5 tojás sárgát 15 deka cukorral habosra keverünk. 15 deka őrölt diót, 2 evőkanál finom morzsát, 1 evőkanál lisztet, fél citrom levét és reszelt héját, és végül az 5 tojás kemény habját adjuk még hozzá.


Zsírral, liszttel kihintett sütőlapra (sütőpapírral is helyettesíthető a zsíros kence) öntjük jó tűznél sütjük.


Ha elkészült, akkor deszkára rakjuk, és 2-3 cm. széles, 8-10 cm hosszú szeletekre vágjuk, s az előző receptben leírt habot kenjük rá. Tetejére diót rakunk, s visszarakjuk a sütőbe addig, míg a hab simára keményedik rajta.


Ez a fajta nuss stangl-diós rudacska frissen, s akár 1-2 hét múlva is fogyasztható.