2024-05-27

Nosztalgia krémes receptje

Nosztalgia krémes sütemény, négylapos.

Hogy mióta létezik nosztalgia krémes nem tudom. És azt sem, hogy miért ez a neve.

Nagymamám magas kort ért meg, de sosem beszélt erről a süteményről, a sima, mezei krémes volt a kedvence egész életében, pedig majd száz évet élt meg.

Egy biztos – régen a krémes másképp készítették.

A vajas tésztát kinyújtották, két lapot készítettek belőle. Volt, hogy már ekkor felkockázták a felsőt.

Még nyersen megtöltötték a főzött krémmel, amit liszttel, vaníliával, tejjel, tojással készítettek, s hozzáadták még a tojások keményre vert habját is.

Volt, hogy a krémbe tej helyett tejszín került. A megtöltés után a felső lapot rárakták a tésztára, akár még meg is porcukrozták – s így sütötték meg.

A múlt század elejétől létezik a mostani krémes őse, amikor már a kész tésztát töltötték, a krémet pedig külön készítették, de szintén tojáshabbal lazítva.

Mindenesetre majd mindenki rajong valamelyik fajtájáért, hisz sok van belőle, és a sima krémest is sokféle módon lehet elkészíteni.

Az biztos, hogy a mostaniak jóval kevesebb cukrot tartalmaznak általában, mint akár az 50 évvel ezelőttiek.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg leveles vajas tészta
  • 8 dl tej
  • 5 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 tasak bourbon vaníliás cukor
  • 6-8 dl tejszín

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral és a liszttel, kicsi tejjel jól kikeverjük, a tej nagy részét felfőzzük, majd mikor már nagyon meleg, ,majdnem forr, akkor egy merőkanálnyit a kikevert masszához kavarunk óvatosan, majd lassan, folytonosan kevergetve a meleg tejet hozzáöntjük a masszához és készre főzzük, sűrűre.

Hagyjuk kihűlni.

Amikor már csak éppen langyos, olyan kézmeleg, akkor beleöntjük a tejszínt, és géppel kemény habbá verjük. Ezzel töltjük majd a tésztát.

A leveles tésztát 4 db-ra vágjuk, majd mindegyik darabot egyforma, nagyon vékony lappá nyújtjuk ki, és egy tepsi hátoldalán megsütjük pár perc alatt, forró sütőben, 200 fokon, mint minden zsíros tésztát.

Ha sülés közben felpuffad, akkor még melegen megnyomogatjuk egy papírtörlőn keresztül, hogy szép sima legyen.

Az első lapot lerakjuk, ráhalmozzuk a habos krém egyharmadát, jöhet rá a következő lap, kicsit, érzéssel megnyomjuk, jön a krém második harmada, azt megint a tésztalap fedi, majd az utolsó harmada krémnek, és lefedjük a negyedik tésztával.

Szépen, óvatosan lenyomjuk, majd porcukrozzuk a tetejét.

Hidegre tesszük néhány órára, addigra „összeérik”.