Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Non plus ultra

A non plusz ultra egy aprósütemény a régmúltból, a háziasszonyok már ezelőtt száz évvel is készítették, akkor még teasüteményként. Falatnyi, mutatós, s mivel omlós sütemény, ezért jól eltartható. Egykor ez volt a legfontosabb kívánalom, egy ilyen tésztafélénél. Ráadásul igencsak mutatós is.

Összetevői rendkívül egyszerűek, és a hosszú évtizedek során elkészítésében, összetevőiben semmilyen változás nem történt – ami azt jelzi: ez a süti úgy jó, ahogy van.

Nem véletlen, hogy nevének jelentése egyszerűen – felülmúlhatatlan…

A non plusz ultra hozzávalói a következők –

20 dkg liszt,

20 dkg vaj, 

5 dkg vaníliás cukor, 

2 tojássárgája

Glazúr, bevonat: 

20 dkg porcukor, 

2 tojásfehérje, 

20 dkg barack- vagy málnaíz, vagy… nagyon finom hozzá még a csipkebogyó lekvár

A sütemény elkészítésének módja –


Tésztáját gyorsan állítjuk össze hideg összetevőkből, hisz omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást. Meggyúrjuk, majd lerakjuk pihenni legalább félórára – hideg helyre – tökéletes számára a hűtő.

Ha kellően lehűlt, akkor lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk – pár milliméteresre, majd a lehető legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral kibélelt alacsony tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk.

A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, hozzáadunk pici citromlevet, de nem kell olyan kemény habot készíteni, mintha piskótát késztenénk, csak megálljon benne a habverő.

Kiskanállal mindegyik nyers tésztácskára pici halmot rakunk, óvatosan habzsákból is próbálkozhatunk, aztán 160-170 fokos sütőben szép világosra sütjük. Nagyjából 10 perc alatt el is készül.

Ha megsült, majd kihűlt teljesen, akkor felkavart – nekünk tetsző – lekvárral összeragasztunk 2-2 apróságot. Természetesen a tészta alját összeillesztve, kívül a hab marad.

Ha tetszett a non plusz ultra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük