
A non plusz ultra egy aprósütemény a régmúltból, a háziasszonyok már ezelőtt száz évvel is készítették, akkor még teasüteményként.
Falatnyi, mutatós, s mivel omlós sütemény, ezért jól eltartható. Egykor ez volt a legfontosabb kívánalom, egy ilyen tésztafélénél. Ráadásul igencsak mutatós is.
Összetevői rendkívül egyszerűek, és a hosszú évtizedek során elkészítésében, összetevőiben semmilyen változás nem történt – ami azt jelzi: ez a süti úgy jó, ahogy van.
Nem véletlen, hogy nevének jelentése egyszerűen – felülmúlhatatlan…
A non plusz ultra hozzávalói a következők –
- 20 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 5 dkg vaníliás cukor,
- 2 tojássárgája
- Glazúr, bevonat:
- 20 dkg porcukor,
- 2 tojásfehérje,
- 20 dkg barack- vagy málnaíz, vagy… nagyon finom hozzá még a csipkebogyó lekvár
A sütemény elkészítésének módja –
- Tésztáját gyorsan állítjuk össze hideg összetevőkből, hisz omlós tésztát készítünk.
- A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást. Meggyúrjuk, majd lerakjuk pihenni legalább félórára – hideg helyre – tökéletes számára a hűtő.
- Ha kellően lehűlt, akkor lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk – pár milliméteresre, majd a lehető legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral kibélelt alacsony tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk.
- A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, hozzáadunk pici citromlevet, de nem kell olyan kemény habot készíteni, mintha piskótát késztenénk, csak megálljon benne a habverő.
- Kiskanállal mindegyik nyers tésztácskára pici halmot rakunk, óvatosan habzsákból is próbálkozhatunk, aztán 160-170 fokos sütőben szép világosra sütjük. Nagyjából 10 perc alatt el is készül.
- Ha megsült, majd kihűlt teljesen, akkor felkavart – nekünk tetsző – lekvárral összeragasztunk 2-2 apróságot. Természetesen a tészta alját összeillesztve, kívül a hab marad.