Non plus ultra
A non plusz ultra egy aprósütemény a régmúltból, a háziasszonyok már ezelőtt száz évvel is készítették, akkor még teasüteményként. Falatnyi, mutatós, s mivel omlós sütemény, ezért jól eltartható. Egykor ez volt a legfontosabb kívánalom, egy ilyen tésztafélénél. Ráadásul igencsak mutatós is.
Összetevői rendkívül egyszerűek, és a hosszú évtizedek során elkészítésében, összetevőiben semmilyen változás nem történt – ami azt jelzi: ez a süti úgy jó, ahogy van.
Nem véletlen, hogy nevének jelentése egyszerűen – felülmúlhatatlan…
A non plusz ultra hozzávalói a következők –
20 dkg liszt,
20 dkg vaj,
5 dkg vaníliás cukor,
2 tojássárgája
Glazúr, bevonat:
20 dkg porcukor,
2 tojásfehérje,
20 dkg barack- vagy málnaíz, vagy… nagyon finom hozzá még a csipkebogyó lekvár
A sütemény elkészítésének módja –
Tésztáját gyorsan állítjuk össze hideg összetevőkből, hisz omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást. Meggyúrjuk, majd lerakjuk pihenni legalább félórára – hideg helyre – tökéletes számára a hűtő.
Ha kellően lehűlt, akkor lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk – pár milliméteresre, majd a lehető legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral kibélelt alacsony tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk.
A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, hozzáadunk pici citromlevet, de nem kell olyan kemény habot készíteni, mintha piskótát késztenénk, csak megálljon benne a habverő.
Kiskanállal mindegyik nyers tésztácskára pici halmot rakunk, óvatosan habzsákból is próbálkozhatunk, aztán 160-170 fokos sütőben szép világosra sütjük. Nagyjából 10 perc alatt el is készül.
Ha megsült, majd kihűlt teljesen, akkor felkavart – nekünk tetsző – lekvárral összeragasztunk 2-2 apróságot. Természetesen a tészta alját összeillesztve, kívül a hab marad.
Ha tetszett a non plusz ultra recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!