Non plus ultra

non plus ultra

A non plusz ultra egy aprósütemény a régmúltból, a háziasszonyok már ezelőtt száz évvel is készítették, akkor még teasüteményként.

Falatnyi, mutatós, s mivel omlós sütemény, ezért jól eltartható. Egykor ez volt a legfontosabb kívánalom, egy ilyen tésztafélénél. Ráadásul igencsak mutatós is.

Összetevői rendkívül egyszerűek, és a hosszú évtizedek során elkészítésében, összetevőiben semmilyen változás nem történt – ami azt jelzi: ez a süti úgy jó, ahogy van.

Nem véletlen, hogy nevének jelentése egyszerűen – felülmúlhatatlan…

A non plusz ultra hozzávalói a következők –

  • 20 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj, 
  • 5 dkg vaníliás cukor, 
  • 2 tojássárgája
  • Glazúr, bevonat: 
  • 20 dkg porcukor, 
  • 2 tojásfehérje, 
  • 20 dkg barack- vagy málnaíz, vagy… nagyon finom hozzá még a csipkebogyó lekvár

A sütemény elkészítésének módja –

  1. Tésztáját gyorsan állítjuk össze hideg összetevőkből, hisz omlós tésztát készítünk.
  2. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tojást. Meggyúrjuk, majd lerakjuk pihenni legalább félórára – hideg helyre – tökéletes számára a hűtő.
  3. Ha kellően lehűlt, akkor lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk – pár milliméteresre, majd a lehető legkisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral kibélelt alacsony tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk.
  4. A tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük, hozzáadunk pici citromlevet, de nem kell olyan kemény habot készíteni, mintha piskótát késztenénk, csak megálljon benne a habverő.
  5. Kiskanállal mindegyik nyers tésztácskára pici halmot rakunk, óvatosan habzsákból is próbálkozhatunk, aztán 160-170 fokos sütőben szép világosra sütjük. Nagyjából 10 perc alatt el is készül.
  6. Ha megsült, majd kihűlt teljesen, akkor felkavart – nekünk tetsző – lekvárral összeragasztunk 2-2 apróságot. Természetesen a tészta alját összeillesztve, kívül a hab marad.