
A Néró süti igazi teasütemény, mely a szádban omlik, porhanyós, finom. Nagy zsírtartalmánál fogva rendkívül sokáig eltartható.
Akár most is megsütheted, jól záródó fém dobozban, vagy akár műanyagban – még jóval az ünnepek utánig jó minőségű finomság lehet.
Feltéve, ha nem falatozza be a család idő előtt….
Nézzük a Néró süti hozzávalóit!
- 32 dkg Rama margarin vagy vaj
- 30 dkg porcukor
- 12 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg liszt
- töltelék –
- 30 dkg baracklekvár
- a tetejére: 20 dkg étcsokoládé
A sütemény elkészítésének a módja a következő –
- A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.
- A citromot lemossuk (bio), papírtörlővel megszárítjuk, apró lyukú reszelővel lereszeljük, majd reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a vaníliás cukorral ízesítjük, végül a lisztet is hozzáadjuk.
- A masszát sima csöves (még szebb, ha csillagcsöves) habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire félgömböket nyomunk ki belőle.
- Persze ha nincs, semmi gond – kiskanállal is adagolhatjuk, senki sem fogja emiatt azt mondani, hogy nem kell, a sütőben szépen egyenlősödik.
- Előmelegített sütőben közepes lánggal (170-180 °C) kb. 10 percig sütjük, szép világosra.
- Ha meghűlt, akkorra a lekvárt simára keverjük, 2-2 picur fánkocskát összeragasztunk vele, majd az egyik felüket olvasztott csokoládéba mártjuk és dermedni hagyjuk – vagy:
- mint ahogy a képen is látszik gőz fölött megolvasztott csokoládéba egy kanálnyi olajat töltve – azt kanál segítségével óvatosan a tészta tetejére csurgatjuk, vékonyan.
Fotó: Vankó Sándorné