Néró süti
A Néró süti igazi teasütemény, mely a szádban omlik, porhanyós, finom. Nagy zsírtartalmánál fogva rendkívül sokáig eltartható. Akár most is megsütheted, jól záródó fém dobozban, vagy akár műanyagban – még jóval az ünnepek utánig jó minőségű finomság lehet. Feltéve, ha nem falatozza be a család idő előtt….
Nézzük a Néró süti hozzávalóit!
32 dkg Rama margarin vagy vaj
30 dkg porcukor
12 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg liszt
töltelék –
30 dkg baracklekvár
a tetejére: 20 dkg étcsokoládé
A sütemény elkészítésének a módja a következő –
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.
A citromot lemossuk (bio), papírtörlővel megszárítjuk, apró lyukú reszelővel lereszeljük, majd reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a vaníliás cukorral ízesítjük, végül a lisztet is hozzáadjuk. A masszát sima csöves (még szebb, ha csillagcsöves) habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire félgömböket nyomunk ki belőle. Persze ha nincs, semmi gond – kiskanállal is adagolhatjuk, senki sem fogja emiatt azt mondani, hogy nem kell, a sütőben szépen egyenlősödik.
Előmelegített sütőben közepes lánggal (170-180 °C) kb. 10 percig sütjük, szép világosra.
Ha meghűlt, akkorra a lekvárt simára keverjük, 2-2 picur fánkocskát összeragasztunk vele, majd az egyik felüket olvasztott csokoládéba mártjuk és dermedni hagyjuk – vagy: mint ahogy a képen is látszik gőz fölött megolvasztott csokoládéba egy kanálnyi olajat töltve – azt kanál segítségével óvatosan a tészta tetejére csurgatjuk, vékonyan.
Ha tetszett a Néró süti recept, és szívesen olvasná hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Vankó Sándorné