Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Néró süti

A Néró süti igazi teasütemény, mely a szádban omlik, porhanyós, finom. Nagy zsírtartalmánál fogva rendkívül sokáig eltartható. Akár most is megsütheted, jól záródó fém dobozban, vagy akár műanyagban – még jóval az ünnepek utánig jó minőségű finomság lehet. Feltéve, ha nem falatozza be a család idő előtt….

Nézzük a Néró süti hozzávalóit!

32 dkg Rama margarin vagy vaj

30 dkg porcukor

12 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

50 dkg liszt

töltelék –

30 dkg baracklekvár

a tetejére: 20 dkg étcsokoládé

A sütemény elkészítésének a módja a következő –

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.

A citromot lemossuk (bio), papírtörlővel megszárítjuk, apró lyukú reszelővel lereszeljük, majd reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a vaníliás cukorral ízesítjük, végül a lisztet is hozzáadjuk. A masszát sima csöves (még szebb, ha csillagcsöves) habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire félgömböket nyomunk ki belőle. Persze ha nincs, semmi gond – kiskanállal is adagolhatjuk, senki sem fogja emiatt azt mondani, hogy nem kell, a sütőben szépen egyenlősödik.

Előmelegített sütőben közepes lánggal (170-180 °C) kb. 10 percig sütjük, szép világosra.

Ha meghűlt, akkorra a lekvárt simára keverjük, 2-2 picur fánkocskát összeragasztunk vele, majd az egyik felüket olvasztott csokoládéba mártjuk és dermedni hagyjuk – vagy: mint ahogy a képen is látszik gőz fölött megolvasztott csokoládéba egy kanálnyi olajat töltve – azt kanál segítségével óvatosan a tészta tetejére csurgatjuk, vékonyan.

Ha tetszett a Néró süti recept, és szívesen olvasná hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Vankó Sándorné

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük