Néró süti

Néró sütemény

A Néró süti igazi teasütemény, mely a szádban omlik, porhanyós, finom. Nagy zsírtartalmánál fogva rendkívül sokáig eltartható.

Akár most is megsütheted, jól záródó fém dobozban, vagy akár műanyagban – még jóval az ünnepek utánig jó minőségű finomság lehet.

Feltéve, ha nem falatozza be a család idő előtt….

Nézzük a Néró süti hozzávalóit!

  • 32 dkg Rama margarin vagy vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 12 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg liszt
  • töltelék –
  • 30 dkg baracklekvár
  • a tetejére: 20 dkg étcsokoládé

A sütemény elkészítésének a módja a következő –

  1. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.
  2. A citromot lemossuk (bio), papírtörlővel megszárítjuk, apró lyukú reszelővel lereszeljük, majd reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a vaníliás cukorral ízesítjük, végül a lisztet is hozzáadjuk.
  3. A masszát sima csöves (még szebb, ha csillagcsöves) habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire félgömböket nyomunk ki belőle.
  4. Persze ha nincs, semmi gond – kiskanállal is adagolhatjuk, senki sem fogja emiatt azt mondani, hogy nem kell, a sütőben szépen egyenlősödik.
  5. Előmelegített sütőben közepes lánggal (170-180 °C) kb. 10 percig sütjük, szép világosra.
  6. Ha meghűlt, akkorra a lekvárt simára keverjük, 2-2 picur fánkocskát összeragasztunk vele, majd az egyik felüket olvasztott csokoládéba mártjuk és dermedni hagyjuk – vagy:
  7. mint ahogy a képen is látszik gőz fölött megolvasztott csokoládéba egy kanálnyi olajat töltve – azt kanál segítségével óvatosan a tészta tetejére csurgatjuk, vékonyan.

Fotó: Vankó Sándorné