2024-07-14

Neked is van cseréptálad, cserépedényed? És tudod mit lehet, mit nem?

Cserép edény szabadtűzön

A cserépedények nagyon szuperek, akár kemencés, akár hagyományos sütőben használjuk – viszont használatához érteni kell.


Rendkívül jó dolog, hisz zsiradék hozzáadása nélkül elkészíthető benne az étel, és ráadásul minden benne lévő értékes anyag hasznosul. 


Viszont vannak buktatói, amire figyelnünk kell. Amikor használni akarjuk tetejével együtt rakjuk bele hideg vízbe legalább negyedórára az edényt, hogy megszívhassa magát.

Ez a felszívott víz aztán majd főzés-sütés közben párává, gőzzé válik, és ez elég lesz egy átlagos étel elkészítéséhez, nem kell majd vízpótlás.


Ne melegítsük elő a sütőt neki, és ne rakjuk nyílt lángra – nem erre találták ki – széthasadhat az egész.
A legjobb ha használjuk, hogy a sütés alatt nem vesszük le a tetejét, és ha lehet még a sütő ajtaját se nyitogassuk. (Amúgy is, ha nem vesszük le a fedőt, akkor minek? 🙂 )


Ehhez tartozik az is, hogy ételkészítés közben, mikor már forró az edény nem szabad pótolni a benne lévőt, főleg nem hideg vízzel, mert szintén szétrepedhet.


Amikor elkészült az étel, és kivettük a cserépedényt – ne rakjuk hideg helyre hirtelen, mert úgyszintén tönkremegy.


Ha belesült véletlenül az étel, mondjuk az oldalánál, akkor azt áztassuk le vízzel. 


Sokan nem tudják, de ennél a fajta edénynél hagyományos mosogatószert nem szabad használni. 
Ha szükséges tisztítani rajta, akkor súroljuk ki kicsit nedves sóval, az tisztít, súrol, fertőtlenít. Utána öblítsük ki, majd szárítsuk.


Tárolni csak nyitva szabad. Külön az alja, mellette a fedő.
És érdekesség az, hogy héjában főtt burgonya is készíthető beáztatás után benne, folyadék hozzáadása nélkül, pusztán az edény falában lévő felszívott víz segítségével.  Bár az is igaz, hogy ez a módszer időigényes.


Valamikor, első római tálas időszakunkban még fogalmunk sem volt hogy kell használni. 
Amúgy is ajándékba kaptuk – nem volt hozzá használati utasítás. Elkészítettük benne az ételt, aztán kivettük, letettük a konyhába hűlni. Nem részletezem, mire kimentünk ismét az edény meg volt repedve.


Hát igen – nem kalkuláltuk be, hogy bár a konyhában ment a tűzhely, de olyan meleget nem adott a nagy téli hidegben, hogy normál hőfokot teremtsen a konyhában. Akkoriban nagyon takarékoskodtunk a fűtéssel, mert gázpalackkal ment, Siesta kályhával. Nem volt olcsó mulatság.


Végül az ételt meg tudtuk menteni, de utána már nem lehetett használni a tálat.
Mikor vettünk egy újat a bolti eladó magyarázta végül el használatát. Áztassuk használat előtt, és vigyázzunk a hőfok eltérésekre, mert baj lehet.