
Valójában – az, hogy három-, vagy négylapos zserbó sül a konyhánkban – az nem sok különbséget okoz.
Van persze, s ettől függ, ki melyikért rajong. Hisz ha a zserbónk háromlapos, akkor a lekvár-dió-csokoládé arány egy megszokott alap.
Ha valaki jobban kedveli a csokoládénál a dió ízét, akkor esélyesen a négylapost szereti jobban.
Akkor is ez az eset, ha a töltelékek nagy rajongója. És persze akkor is, ha valami különlegest akar sütni.
Van, aki akár 5-hatlaposként is süti – bár ez inkább már „ezt is meg tudom csinálni” eset, hisz fogyasztása jóval nehézkesebb. Már a négylaposnál is problémásabb a fogyasztás – főleg gyerekeknek.
Egyébként maga a tészta, a töltelék teljes mértékben ugyanaz a recept, mint a normál zserbónál, csak eggyel több lapot készítünk, felével több diót kell vennünk, és természetesen a lekvár is több.
Bár legtöbben csokoládéval vonják be, én ösztönzök mindenkit, hogy készítsem otthon rá csokimázat kakaó, cukor elegyéből – valahogy csúszósabb, tökéletesebb. Persze ízlések és pofonok különböznek.
A négylapos zserbó tésztájának hozzávalói:
- 65 dkg liszt
- 32 dkg zsír (vagy vaj)
- 8-10 dkg porcukor
- pici tej
- 3 tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 30-35 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor (tapasztalaton szerint ha a lekvár elég édes – szükségtelen a diót cukrozni, esetleg minimálisan)
- 50 dkg baracklekvár
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Ha a csokimáz mellett döntünk:
- 15-20 dkg cukor
- 3 evőkanálnyi kakaópor
- 1 dl víz (lehet nyugodtan tej helyette)
A tészta összeállításának menete:
A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt annyira, hogy teljesen szétmorzsolódjon. Hozzáadunk egy csipet sót. Ha megvagyunk, akkor a zsírral, zsírt is hasonló módszerrel a liszthez dolgozzuk. Belerakjuk a cukrot, tojásokat.
Ha túl kemény a tészta, langyos tejet adunk hozzá, esetleg pici tejfölt. Négy részre osztjuk. Négy vékony, egyforma nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Nem szükséges egyszerre, hanem ahogy a tepsibe pakoljuk.
Az első lapot a tepsibe tesszük, megkenjük a lekvár harmadával, és egyenletesen megszórjuk a cukor dió harmadával. Újabb réteg tészta, majd megkenjük ugyanannyi lekvárral, megszórjuk ugyanannyi dióval.
Lefedjük a harmadik lappal, arra megy a maradék lekvár, és a maradék cukros dió. Befedjük az utolsó tésztalappal, hústűvel átszurkáljuk a süteményt, majd lerakjuk pihenni, de csak pár percre.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt világos barnára sütjük. Amikor kihűlt, bevonjuk a vajjal – gőzön lazított olvasztott csokoládéval, vagy hagyományosan elkészített csokoládé mázzal, melyet a következő módon készítjük
A cukrot a vízzel, vagy tejjel felrakjuk főni. Addig kavargatjuk folyamatosan, amíg a cukor felolvad, az egész besűrűsödik, habzani kezd, és a kanál ha felemeljük szálat húz.
Belekavarjuk a kakaót, alaposan összedolgozzuk gyorsan, hozzáadunk egy darabka vajat, vagy nem light margarint, azzal is elkavarjuk, és már öntjük is a tészta tetejére. Lehetőleg az alját vonjuk be a masszával, mert az simább.
Hűvös helyre rakjuk, de nem hűtőbe – s pár óra alatt megdermed. Ha zsírosabb tejjel dolgozunk nem, vagy csak minimális zsiradék kell bele.