2024-02-22

Négylapos törökmézes lepény – egyszerűen fincsi…

törökmézes lepény

A törökmézes lepény nagyon finom, ízletes sütemény, valamikor régen egy Mezőkövesd melletti lakodalomban találkoztam vele először, azóta kerestem a receptjét.

A törökmézes lepény hozzávalói:

  • 20 dkg cukor,
  • 3 kanál méz,
  • 1-1,5 dl tej,
  • 1 egész tojás,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1/2 kg liszt

Elkészítése:

Előveszünk egy keverőtálat, belerakjuk a cukrot, ráöntjük a mézet. Rászórjuk a szódabikarbónát, és hozzáadjuk a tojást is. Gőz fölé rakjuk, és kevergetve addig főzzük, míg habozni nem kezd.

Ezután pár percet várunk, és mikor már csak meleg, nem tűzforró belekeverjük a lisztet is. Összegyúrjuk, majd négy felé osztjuk, lisztezett deszkán – tetejét is enyhén megszórva –  közepes tepsi méretűre nyújtjuk.

Sütőpapíron kisütjük, letesszük hűlni, közben, vagy pedig még a tészta gyúrása előtt elkészítjük a krémet. 

Krém hozzávalói:

  • 1  dl búzadara
  • 1/2 liter  tej,
  • 2 csomag  vaníliás cukor, 
  • 25 dkg vaj, – az a legjobb, ha tényleg teavaj
  • 25 dkg porcukor

A tejet felrakjuk főni, belerakjuk a vaníliás cukrot, majd a darával sűrű tejbedarát készítünk. Várunk, míg kihűl. 


A vajat kikeverjük a porcukorral alaposan, lényegében habosnak kell lennie, majd mikor már kihűlt a búzadarás krém, apránként hozzáadagolva kikeverjük vele. 


Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat. A tészta tetejét meghintjük a cukorral, és hűvös helyre rakjuk, hogy „összeérjen”.


Másnap aztán fölvághatjuk, eddigre a lapok átpuhulnak. Lényegében kész a törökmézes lepényünk. 


Tetejét átszitált porcukorral szórjuk meg. Erre a tésztára nem szükséges máz, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, akkor tehet. 


Lehet másfajta krémmel is dolgozni, az a lényeg, hogy a kicsit mézes alapízzel harmonizáljon a krém. A törökmézes lepény akár az ünnepi asztalra is kerülhet. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*