Narancs puding

Narancs puding

A narancs igazi karácsonyi gyümölcs. A belőle készült narancs puding, pedig szabályosan felkínálja magát, hogy az ünnep része lehessen.

Amúgy is különleges – az átlag kereskedelem narancsízű pudig port nem forgalmaz, tehát az előállítása sem mindennapi.

De miért ne tehetnénk meg egy évben egyszer, hogy ilyen finomságot tegyünk az asztalra? Ráadásul nem kell hozzá túl sok minden, valójában viszonylag kevés pénzből kihozhatjuk.

Érdemes kipróbálni egyszer!

A narancs puding hozzávalói –

  • 5 bio narancs
  • 40 dkg cukor

a pudinghoz:

  • 4 dl tej
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • a formák kikenéséhez pedig vajra lesz szükség


A pudingot az alábbiak szerint készítjük el –

  1. A narancsokat alaposan megmossuk, megtörölgetjük, majd félbevágjuk. A levüket kifacsarjuk, és letakarva hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A narancshéjat lábasba vagy tálba rakjuk, hideg vizet öntünk rá, és 2 napig áztatjuk, hogy kesernyés íze elmenjen.
  3. A narancshéjra pedig, hogy biztosan a vízbe merüljön, egy kis lábast fektetünk. Időközben a vizet többször frissre cseréljük.
  4. A gyümölcshéjat áztatás után lecsöpögtetjük.
  5. Miután a belső fehér bundáját kanállal kikapartuk – ügyelve, nehogy kilyukadjon a héj -, szorosan edénybe töltjük.
  6. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi (az áztatott héj úgyis enged még magából levet), 25 deka cukrot rászórunk, és 5 percig forraljuk.
  7. Letakarjuk, megvárjuk, amíg kihűl, majd a maradék cukor felét beleszórjuk és újabb 5 percig főzzük.
  8. Lefedve hűlni hagyjuk, azután a többi cukorral még egyszer 5 percig forraljuk. Azért hagyjuk többször hűlni, hogy a leve vastag sziruppá sűrűsödjék. – Ezzel a sziruppal öntjük majd le a pudingokat.
  9. Kis pudingformákat, vagy kávéscsészét kivajazunk.
  10. A tejet lábasban, 2 deci narancslével – (a narancshéj készítésekor félretett), a tojásokkal meg a cukorral simára keverjük.
  11. Továbbra is folytonosan kevergetve, közepes lángon megforrósítjuk, vigyázva, mert forrnia nem szabad.
  12. A kivajazott formákba merjük, majd ezeket tepsibe rakosgatjuk.
  13. Annyi forró vizet öntünk az alatta lévő tepsibe, amennyi a formák háromnegyedéig ér.
  14. Végül előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 °C) közel háromnegyed óráig gőzöljük, sütjük. Ha a teteje már rugalmas, akkor hűlni hagyjuk. – Díszíthetjük mindenféle gyümölccsel.
  15. Tálaláskor leöntjük a narancsos cukorsziruppal.

Fotó: Pixabay