
A narancs krémes szelet egy üdítő finomság, elkészítése egyszerű, tökéletes hétvégi finomság lehet, ám karácsonyi süteményként is ugyancsak megállja helyét.
Fontos, hogy bio narancsot vásároljunk hozzá, ne legyen a héja kezelt, mert így bátran reszelhetjük a krémbe.
Lényeges az is, hogy a krémhez használt narancslé 100 %-os legyen, már csak az ízek miatt is.
A szeletelés tőlünk függ. Vághatjuk kockára, de ugyanúgy hosszúkásra is.
És tőlünk függ az is, hogy a tetejével mit kezdünk – hagyhatjuk simán narancsosan is, bár sokkal mutatósabb, ha olvasztott csokoládéval cirkázzuk, az étcsokis csokidarát kifejezetten ajánlom megszórásra, mert a narancs és csoki egy különlegesen finom elegyet alkot.
Díszíthetjük még zselatinba mártott harancs szelettel, de akár a megtisztított narancsot fél-egy centis szeletekbe vágva zselatinba mártva leszikkasztjuk, és a tetejére tesszük.
Tökéletes formájával, színével, fényességével érdekes dísze lesz süteményünknek.
Ez mind rajtunk áll – ízlésünk szerint döntünk és választunk.
A narancs krémes szelet hozzávalói –
- 6 db tojás,
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 db narancs reszelt héja
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 dl 100 %-os narancslé
- 3.5 dl víz
- 3 dl tejszín
A lapok kenéséhez:
- 2-3 evőkanál sárgabarack vagy narancslekvár
Tetejére
tortadara, vagy fél tábla csokoládé gőz fölött felolvasztva, rácsurgatva
A sütemény összeállításának módja
- A narancsot megmossuk, leszárítjuk, héját megreszeljük – lehetőleg csak a felső réteg kerüljön a reszelékbe.
- Az egész tojásokat a cukorral, a narancs lereszelt héjával, kézzel, vagy elektromos habverővel habosra keverjük.
- Ezután a lisztet, pudingport, sütőport elkeverjük, hogy a tojásos masszához adjuk fokozatosan, állandóan kevergetve. Úgy bánjunk vele, mint minden piskótával.
- Most egy méretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenünk zsírral, és megszórjuk liszttel, majd a piskóta masszát beleöntjük és elsimítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Légkeveréses ettől alacsonyabb hőfokot igényel.
- Míg sül a piskóta a vaníliás pudingport a cukorral, narancslével, narancs reszelt héjával, vízzel csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük.
- Ezután letesszük hűlni. Hogy ne bőrösödjön be rárakunk a tetejére egy fóliát, amit kis helyen kiszúrunk.
- De ha véletlenül bebőrösödik, akkor sincs gond, nyugodtan keverjük fel.
- A hideg tejszínt hideg tálban keményre felverjük. Lehetőleg minimum 20 százalékos tejszínnel dolgozzunk, de még jobb a 30 %-os.
- A habot aztán a kihűlt narancsos-pudingos krémbe keverjük óvatosan, apránként adagolva a masszához.
- Ha a piskóta kihűlt, a lapot hosszában kétfele vágjuk, egymásra fogjuk őket fektetni, tehát méretük azonos legyen.
- A barack-, vagy narancs lekvárt felmelegítjük, és megkenjük vele mind a két lapot. Erre jön a narancsos krém.
- Az alsóra a narancs krém felét kenjük egyenletesen, rárakjuk a piskóta másik felé. Ezt szintén megkenjük a maradék krémmel, tetejére pedig vagy tortadarát szórunk, vagy olvasztott csokoládét csurgatunk.
- Ezen felül is díszíthetjük narancs szeletekkel.
Fotó, forrás: Vankó Sándorné