Narancs krémes szelet

Narancs krémes szelet

A narancs krémes szelet egy üdítő finomság, elkészítése egyszerű, tökéletes hétvégi finomság lehet, ám karácsonyi süteményként is ugyancsak megállja helyét.

Fontos, hogy bio narancsot vásároljunk hozzá, ne legyen a héja kezelt, mert így bátran reszelhetjük a krémbe.

Lényeges az is, hogy a krémhez használt narancslé 100 %-os legyen, már csak az ízek miatt is.

A szeletelés tőlünk függ. Vághatjuk kockára, de ugyanúgy hosszúkásra is.

És tőlünk függ az is, hogy a tetejével mit kezdünk – hagyhatjuk simán narancsosan is, bár sokkal mutatósabb, ha olvasztott csokoládéval cirkázzuk, az étcsokis csokidarát kifejezetten ajánlom megszórásra, mert a narancs és csoki egy különlegesen finom elegyet alkot.

Díszíthetjük még zselatinba mártott harancs szelettel, de akár a megtisztított narancsot fél-egy centis szeletekbe vágva zselatinba mártva leszikkasztjuk, és a tetejére tesszük.

Tökéletes formájával, színével, fényességével érdekes dísze lesz süteményünknek.

Ez mind rajtunk áll – ízlésünk szerint döntünk és választunk.

A narancs krémes szelet hozzávalói –

  • 6 db tojás,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 db narancs reszelt héja


A krémhez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 dl 100 %-os narancslé
  • 3.5 dl víz
  • 3 dl tejszín


A lapok kenéséhez:

  • 2-3 evőkanál sárgabarack vagy narancslekvár

Tetejére

tortadara, vagy fél tábla csokoládé gőz fölött felolvasztva, rácsurgatva

A sütemény összeállításának módja

  1. A narancsot megmossuk, leszárítjuk, héját megreszeljük – lehetőleg csak a felső réteg kerüljön a reszelékbe.
  2. Az egész tojásokat a cukorral, a narancs lereszelt héjával, kézzel, vagy elektromos habverővel habosra keverjük.
  3. Ezután a lisztet, pudingport, sütőport elkeverjük, hogy a tojásos masszához adjuk fokozatosan, állandóan kevergetve. Úgy bánjunk vele, mint minden piskótával.
  4. Most egy méretű gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenünk zsírral, és megszórjuk liszttel, majd a piskóta masszát beleöntjük és elsimítjuk.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Légkeveréses ettől alacsonyabb hőfokot igényel.
  6. Míg sül a piskóta a vaníliás pudingport a cukorral, narancslével, narancs reszelt héjával, vízzel csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük.
  7. Ezután letesszük hűlni. Hogy ne bőrösödjön be rárakunk a tetejére egy fóliát, amit kis helyen kiszúrunk.
  8. De ha véletlenül bebőrösödik, akkor sincs gond, nyugodtan keverjük fel.
  9. A hideg tejszínt hideg tálban keményre felverjük. Lehetőleg minimum 20 százalékos tejszínnel dolgozzunk, de még jobb a 30 %-os.
  10. A habot aztán a kihűlt narancsos-pudingos krémbe keverjük óvatosan, apránként adagolva a masszához.
  11. Ha a piskóta kihűlt, a lapot hosszában kétfele vágjuk, egymásra fogjuk őket fektetni, tehát méretük azonos legyen.
  12. A barack-, vagy narancs lekvárt felmelegítjük, és megkenjük vele mind a két lapot. Erre jön a narancsos krém.
  13. Az alsóra a narancs krém felét kenjük egyenletesen, rárakjuk a piskóta másik felé. Ezt szintén megkenjük a maradék krémmel, tetejére pedig vagy tortadarát szórunk, vagy olvasztott csokoládét csurgatunk.
  14. Ezen felül is díszíthetjük narancs szeletekkel.

Fotó, forrás: Vankó Sándorné