Nagyon ütős hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta

A hortobágyi húsos palacsinta nem azért lett hortobágyi, mert a gulyások, kanászok, csikósok a pusztán ezt az ételt készítették, ezzel nyilván mindenki tisztában van.

És azért sem, mert Hortobágy lakói ezen a finomságon éltek az év nagy részében. 🙂

Története annyiból áll, hogy az 1958-as világkiállításra találta ki egy mesterszakács, s azért választotta a hortobágyi nevet, mert ez külföldön elég ismert ahhoz, hogy megragadjon az emlékezetben.

Végül is nem ördöngősség elkészíteni, ha tudunk palacsintát főzni, és tejfölös paprikás csirkét készíteni. Picit pepecselni kell vele, de semmi borzasztó.

A megszokott, vendéglőkben felszolgált palacsintánál az öntetet ráborítják, ennél kicsit rá is pirítjuk – így egy nagyon finom, picit pörkösödött palacsintát kapunk.

Ennél a változatnál a végeket fölösleges behajtani, elég a normál felsodrás – mintha csak lekvárost készítenénk.

A hortobágyi húsos palacsinta hozzávalói –

  • 1 db csirke,
  • 2 evőkanál zsiradék,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 1 teáskanál fűszerpaprika, – ez esetben ne legyen csípős,
  • 2 dl tejföl,
  • 15 db palacsinta,
  • 1 evőkanál liszt,
  • két teáskanál só – aztán meglátjuk.

Palacsintához

  • 35 dkg liszt
  • kis tej
  • 2 tojás
  • pici só
  • ásványvíz

Az étel elkészítése a következő módon történik –

  1. A megszokott módon palacsintákat készítünk. Hozzávalókat kikeverjük az ásványvíz nélkül, mintha nokedlit készítenénk.
  2. Ha már szép sima, akkor apránként beleöntjük az ásványvizet, és simára keverjük. Adunk hozzá egy kis olajat, így csak nagy ritkán kell a sütőt olajozni.
  3. Kisütjük a palacsintát, letakarjuk, félrerakjuk.
  4. A csirkéből szabályos pörköltet készítünk. Ezt követően a csirkehúst a csontokról leszedjük, felaprítjuk vagy ledaráljuk, de ha elég apróra vágjuk, akkor úgy is jó lesz. A pörkölt levét tejföllel és liszttel felforraljuk egy pillanatig.
  5. Ebből rakunk nagyjából 2 kanállal a felaprózott húshoz. Összekeverjük, és a palacsintákat vele megtöltjük. Zsiradékkal kikent tepsibe rakjuk le őket szépen, egymás után. A végén pedig leöntjük a tejfölös-lisztes szafttal.
  6. Előmelegített sütőben összepirítjuk. Nem kell túlsütni, csak a lényeg hogy összerotyogjon, és egy picurka pörköt kapjon.