
Nagyi töpörtyűs pogácsája az ismerősök és rokonság körében nagy népszerűségnek örvendett, mert omlós, leveles, és jó fűszeres volt.
Nem véletlenül készítette jó borsosan – sok férfi volt körülötte, aki szerették a sósat, csípőset – amire aztán jobban csúszott egy pohár sör.
Jó omlós is volt a tésztája, hisz tepertő is volt benne rendesen, és a tészta leveles is volt – nem csak a hajtogatástól, hanem a tészta felületét zsírral kicsit le is kente.
Volt a háznál tepertő is, zsír is – hisz disznót tartotttak. S ha már nekiállt sütni, akkor két kiló liszt alá nem adta. –
Én azért kisebb adagú receptet hoztam, de persze még ez is felezhető.
Nagyi töpörtyűs pogácsája hozzávalói –
- 1 kg liszt
- 1/2 kg darált, vagy apróra vágott tepertő
- 3-4 dkg élesztő
- 2 db tojás a tésztához
- 1 db tojás a kenéshez
- egy evőkanálnyi só
- egy teáskanálnyi őrölt bors
- kb. 1 dl tejföl
- 10 dkg zsír
- 1 dl fehérbor (száraz, vagy félszáraz)
A pogácsa elkészítésének módja –
- A lisztet morzsoljuk el a darált tepertővel, majd ugyancsak morzsoljuk bele az élesztőt, még véletlenül se maradjon darabosan.
- Adjuk hozzá a két tojást, sót, esetleg borsot, és a tejfölt, a borsot – majd dolgozzuk össze rendesen.
- Lisztezett deszkán nyújtsuk ki nagyjából másfél ujjnyi vastagra, és a zsírral – felolvasztás után – kenjük szépen végig, majd hajtogassuk össze.
- Rakjuk be a hűtőbe, vagy tegyük hideg helyre egy jó negyedórára. Addig, míg a zsír nem dermed meg.
- Utána megint nyújtás, kenés, hajtogatás, hűtő, majd még egyszer.
- Harmadik pihenő után aztán kinyújtjuk ismét másfél ujjnyi vastagra, s szépen kiszaggatjuk őket. Nem kell kis pogácsát csinálni, tepertősből az az igazi, ha rendesen tudunk bele harapni.
- Berakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe szépen, sorban – ne túl közel, hisz nőni fog a pihenő, és a sülés alatt.
- Lekenjük pici sóval felvert tojással, beirdaljuk a tetejét, oldalt megsodorjuk kicsit, hogy te dűljön jobbra-balra, aztán várunk nagyjából negyedórát, hogy a kelése meginduljék.
- Előmelegített sütőben, 180-200 fokon sütjük meg. Addig kell sütni, míg az alja elkezd pirosodni, teteje pedig fényesen csillogó aranybarna nem lesz.