
Régi időkben evidens volt, hogy karácsonykor diós finomság is kerül az asztalra.
Minél több variációban. Hisz a dió a bőséget jelképezte, de ugyanakkor jósoltak is vele, és még rontás ellen is használták. Szóval a dióval készült étel év vége fele kifejezetten jól jött-jön a háznál…. 🙂
Nagyi karácsonyi diótorta receptje csak olyasmiből készül, ami egykor szinte minden háztartásban megtalálható volt. Legalábbis azokon a helyeken, ahol az állattartás természetes volt.
A bejárati ajtó előtt nőtt a hatalmas diófa, hátrább sárgabarack fák öntötték magukról hatalmas, ízes gyümölcsüket, s alattuk csibék kapirgáltak.
Lisztet, cukrot akkoriban nem kilónként vették a háztartások, s tejet, vajat is esélyesen legalább valamelyik szomszédtól frissen be lehetett szerezni.
Nem csoda hát – hogy az egyik kedvenc családi sütemény ez a torta lett…..
Piskóta-dió-sárgabarack együtt csakis ütős lehet. Nem?
A karácsonyi diótorta recept hozzávalói –
Diós piskótához –
- 10 átlagos tojás
- 10 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt – az evőkanál mindig közepesen púposat jelent a liszt esetében
- megnyugtatásként 1/2 csomag sütőpor
- 5 evőkanál dió
Diós krém:
- 25 dkg vaj
- 6 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 5-6 evőkanál cukor
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- A tetejére megszórni dió, pár darab fél dió a díszítéshez
- A krém alá jó minőségű sárgabarack lekvár
A torta elkészítésének módja a következő
- 5 evőkanál szitált lisztet összekeverjük a 5 evőkanál darált dióval és egy kis sütőporral.
10 tojásnak a fehérjét elkezdjük nagyon kemény habbá verni, majd ha már kemény, akkor hozzáadunk 5 evőkanálnyi kristálycukrot. - A tojássárgákat az 5 evőkanál cukorral kikeverjük úgy, hogy szinte fehér legyen, tehát jó habos.
Ha már jó, akkor hozzáforgatjuk a tojáshabhoz szépen, lazán. - Ezután keverjük bele az egész masszába liszt-dió keverékét a parányi sütőporral. Egy nagy sütőtepsibe – amire azt mondják gáztepsi – öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon készítjük úgy, mint a piskótát.
- (Készíthetjük tortaformában is, ám akkor minden leírt adagot kétharmadolunk)
A sütőformát vagy sütőpapírral béleljük ki, vagy kikenjük zsiradékkal, és megszórjuk liszttel az alját. - Sütési ideje nagyjából 20-25 perc. Szép pirosra sütjük, de odafigyelünk, hogy ne égjen meg. Illatáról lehet tudni, hogy már kész, tűpróbával is meggyőződhetünk róla.
- Ha megsült, akkor 1-2 perc után kiborítjuk a piskótát egy fából készült deszkára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszaügyeskedjük a talpára.
Elkészítjük a diókrémet.
- Felteszünk egy lábast a tej nagy részével – előtte öblítsük ki vízzel – és 5 evőkanál cukorral, a 3 evőkanálnyi lisztet a maradék tejjel közben kikavarjuk, hozzáadunk óvatosan a melegedő tejből, kikeverjük és lassan, kevergetés mellett beleöntjük a forralásra feltett tejbe.
- Folyton kevergetve felforraljuk úgy, hogy buborékolás után még nagyjából egy percig főjön, így nem lesz lisztíze.
- 25 dkg vajat jó alaposan felhabosítunk 5-6 evőkanál, vagyis 10 dkg porcukorral, tegyünk bele pici citromhéjat, ha szeretjük rumot, vagy rumaromát, de ez elhagyható.
- Ha ez megvan, és közben kihűlt a felfőzött krémalapunk, de rendesen kihűlt, akkor belekeverjük azt is, jó alaposan összekeverjük, majd a végén még hozzáadjuk a darált diót is.
- A már meghűlt, kiborított piskótát három egyforma darabra vágjuk, és elkezdjük tölteni. Első lapra alul vékonyan sárgabarack lekvár, rá a krém egyharmada. Lap, lekvár, krém, majd a tetejére piskótalap.
- Ezt már csak a krémmel kenjük le, majd megszórjuk a maradék darált dióval. Pár órát pihentessük, hogy összeérjenek, és szeleteléskor ne csússzon el egymáson a tészta. A dió, citromhéj, sárgabarack lekvár ízharmóniája fantasztikus ízkavalkádot ad.
- Őszintén megvallva – ha sok időm van, és tökéletes munkát akarok végezni – háromszorra szoktam kisütni a tortaformában sütöttet, s úgy töltöm meg egyenként a lapokat. Nem szabad sötétre sütni az alját – szép világosra, hisz így érződik majd a töltelék íze.
- Az töltelék arányokon természetesen mindenki ízlése szerint változtathat, nem kell tőle félni.