Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Nagyi féle rakott krumpli recept

A rakott krumpli nálunk hétköznapi étel volt. Nem csak azért, mert csak hétköznap készítette a nagyi, hanem mert sokszor elég alapjáratosan készítette.


Legtöbbször fizetés előtt került rá sor, hisz akkoriban sem volt könnyebb kijönni a pénzből, mint manapság, sőt. Egy keresős család voltunk, meg kellett nézni minden garast, hová rakunk.
Így aztán gyakran előfordult, hogy kolbász nélkül készült a krumpli, no de attól még finom volt.
No de a nagy átlag azért az volt, mikor a nagyi rakott bele kolbászt, esetleg más füstölt húst, no és a tetejére vékony szalonna szeletkéket. Hát igen…. Akkortájt még nem foglalkoztunk sem a koleszterinszinttel, sem a kalóriákkal….

Nézzük a nagyi-féle rakott krumpli hozzávalóit!

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
8-10 tojás, ha nagy akkor akár kevesebb

1 szép szál száraz füstöltkolbász
vagy 30-40 dkg sonka (rendes, füstöltáru)

Mártáshoz:
2-3 dl tejföl
2 dkg liszt
3 dl tej
10 dkg vaj
1 tojás sárgája

Tetejére:
15 dkg reszelt sajt
vagy 5-6 dkg zsemlemorzsa
vagy 15 dkg füstölt, húsos szalonna a tetejére (véletlenül sem mind egyszerre)
olaj, vagy zsír a sütőforma kikenéséhez,
pici a zsemlemorzsából a megszórására – no és a tepsi aljára – feltéve, ha nem sajtosan, vagy szalonnásan készítjük.

Az összeállítás menete pedig a következő

A burgonyát megmossuk, héjában sós vízben megfőzzük – ne vaj puhára – aztán meghámozzuk.
Felkarikázzuk szépen, és felét a tepsi aljára lerakjuk. A tepsit előtte kikenjük vajjal, vagy olajjal, és megszórhatjuk egy kis zsemlemorzsával. Finomabb lesz az íze.
A krumplikarikákra rárakjuk a tojásszeleteket, minden réteget óvatosan sózzunk. Ez után jön a kolbász szelet, szépen sorban – hisz eredetileg lerakott krumpli volt a neve.
A tetejére ismét burgonyaszelet jön sorjázva.
Ezután elkészítjük a mártást. A vajat meglangyosítjuk, majd a liszttel, és a tejjel hirtelen kavargatva összeforraljuk, utána ha levettük a tűzről, ha hűlt kicsit akkor hozzáadjuk a tojássárgát, majd a tejfölt, sózzuk kicsit, és az egészet ráborítjuk a rakott krumplira.

Kicsit olajjal meglocsolhatjuk, és megszórjuk zsemlemorzsával a tetejét, vagy helyette reszelt sajttal. Mindkettő plusz ízt ad neki, és szebben pirul.

Ha tetszett a nagyi féle régi rakott krumpli recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra. Ha a retro témák egyébként is érdekelnek, úgy a Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük