
A rakott krumpli nálunk hétköznapi étel volt. Nem csak azért, mert csak hétköznap készítette a nagyi, hanem mert sokszor elég alapjáratosan készítette.
Legtöbbször fizetés előtt került rá sor, hisz akkoriban sem volt könnyebb kijönni a pénzből, mint manapság, sőt. Egy keresős család voltunk, meg kellett nézni minden garast, hová rakunk.
Így aztán gyakran előfordult, hogy kolbász nélkül készült a krumpli, no de attól még finom volt.
No de a nagy átlag azért az volt, mikor a nagyi rakott bele kolbászt, esetleg más füstölt húst, no és a tetejére vékony szalonna szeletkéket. Hát igen…. Akkortájt még nem foglalkoztunk sem a koleszterinszinttel, sem a kalóriákkal….
Nézzük a nagyi-féle rakott krumpli hozzávalóit!
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 8-10 tojás, ha nagy akkor akár kevesebb
- só
- 1 szép szál száraz füstöltkolbász
- vagy 30-40 dkg sonka (rendes, füstöltáru)
- Mártáshoz:
- 2-3 dl tejföl
- 2 dkg liszt
- 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
Tetejére:
- 15 dkg reszelt sajt
- vagy 5-6 dkg zsemlemorzsa
- vagy 15 dkg füstölt, húsos szalonna a tetejére (véletlenül sem mind egyszerre)
- olaj, vagy zsír a sütőforma kikenéséhez,
- pici a zsemlemorzsából a megszórására – no és a tepsi aljára – feltéve, ha nem sajtosan, vagy szalonnásan készítjük.
Az összeállítás menete pedig a következő
- A burgonyát megmossuk, héjában sós vízben megfőzzük – ne vaj puhára – aztán meghámozzuk.
- Felkarikázzuk szépen, és felét a tepsi aljára lerakjuk. A tepsit előtte kikenjük vajjal, vagy olajjal, és megszórhatjuk egy kis zsemlemorzsával. Finomabb lesz az íze.
- A krumplikarikákra rárakjuk a tojásszeleteket, minden réteget óvatosan sózzunk. Ez után jön a kolbász szelet, szépen sorban – hisz eredetileg lerakott krumpli volt a neve.
- A tetejére ismét burgonyaszelet jön sorjázva.
- Ezután elkészítjük a mártást. A vajat meglangyosítjuk, majd a liszttel, és a tejjel hirtelen kavargatva összeforraljuk, utána ha levettük a tűzről, ha hűlt kicsit akkor hozzáadjuk a tojássárgát, majd a tejfölt, sózzuk kicsit, és az egészet ráborítjuk a rakott krumplira.
- Kicsit olajjal meglocsolhatjuk, és megszórjuk zsemlemorzsával a tetejét, vagy helyette reszelt sajttal. Mindkettő plusz ízt ad neki, és szebben pirul.