Nagyanyáink barna levese

Nagyanyáink barna levese

Nagyanyáink barna levese csupa finomságot tartalmaz. Húsos szalonna, zöldség, marhamáj. És a betétnek adott burgonyagombóc, vagy tej-consomé sem semmi…

Persze manapság már nem szívesen fordítunk sok időt pusztán egy hétköznapi leves elkészítésére, esélyesen ez nem is hétköznapi volt, hisz nagyon adtak a megjelenésre.

Az időt is rá kell szánnunk, mint a legtöbb leves – ez is akkor lesz az igazi, ha nagyon lassan készítjük. Ráadásul a levesbetét sem mindennapi.

A nagyanyáink barna levese az alábbi hozzávalókat igényli –

  • 15 dkg füstölt, vagy húsos szalonnaszeletek vékonyra vágva
  • 2 db sárgarépa felkarikázva
  • 1 db petrezselyem felkarikázva
  • 30 dkg felszeletelt marhamáj
  • 1-1,5 l csontlé, vagy annak megfelelő leveskocka és víz
  • utólag só, bors
  • Tej-consomé hozzávalói
  • 1/2 liter tej
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • zsír
  • Ha burgonyagombóccal esszük hozzávalói –
  • 6 dkg teavaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárga
  • néhány szál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 6 dkg átlagos burgonya sülve – helyette használhatunk héjában főtt burgonyát serpenyőben kicsit átsütve.
  • zsír a sütéséhez

A leves készítési módja a következő

  1. Egy zománcozott lábas alját vékonyra szeletelt füstölt, vagy húsos szalonnával kirakjuk. Erre sorjázzuk a megtisztított, és karikára vágott sárgarépát és petrezselymet és végül a vékony szeletekre vágott marhamájat.
  2. Anélkül, hogy ezt megkavarnánk – ha szép barnára megpirult feleresztjük csontlével, vagy leveskockával elkészített alappal. Ezzel együtt lassan, teljesen takarékon forraljuk. Lassan kell főzni, nehogy zavaros legyen.
  3. A leveses tálba csak üresen tálaljuk.

Nemcsak nagyon jó, hanem nagyon szép is, ha tej-consommét adunk hozzá, amit a következőképpen készítünk:

  1. Egy fél liter tejet, 2 egész tojással, 2 tojássárgájával, ízlés szerinti sóval jól elhabarunk. Zsírral jól kikent formában fél óráig gőzben főzzük.
  2. Tálaláskor a consommét evőkanállal a tányérba rakjuk, minden tányérra két kanálnyit számítva és a forró, barna levest óvatosan rámérjük. Erre azért van szükség, hogy a consomé egyiben maradjon.

Ez a barna leves kitűnő burgonyagombóccal:

  1. 6 deka habosra kevert vajhoz adunk egy egész tojást és egy tojás sárgáját, ízlés szerinti sót és egy jó hármas csipet finomra vagdalt zöldpetrezselymet.
  2. 6 db középnagyságú sült burgonyát áttörünk és a vajas tojáshoz adjuk. Jól összedolgozzuk.
  3. Tálalás előtt félórával apró gombócokat formálunk, forró zsírban pirosra sütjük, majd papírtörlőre rakjuk. Tányérra szedjük, s mindenki magát látja el vele, erre szedik a levest.