2024-02-23

Muszaka-musszaka recept

Muszaka recept

A muszaka a Közelet-Kelet, és a Mediterrán-vidék padlizsán-paradicsom alapú rakott étele, ami a magyar ízlésnek is igencsak megfelel.

Az arabok, görögök, törökök, és délszlávok is így hívják – más területeken rakott padlizsán. Valahogy a muszaka név sokkal különlegesebb…

Bár mint minden étel – ahány ház annyi szokás, azért az alap az összes területen ott van, a lényeg ugyanaz – a padlizsán.

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a muszaka elkészítéséhez –

  • 40 dkg padlizsán
  • só,
  • őrölt bors
  • 50 dkg burgonya
  • 5 evőkanál (lehetőleg) olívaolaj
  • 1 szál friss, vagy fél kiskanálnyi szárított rozmaring
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált hús
    1 szál friss, vagy fél kiskanálnyi szárított) kakukkfű meg zsályalevél
  • késhegynyi Cayenne bors
  • 50 dkg paradicsom
  • 4 tojás,
  • 2 dl tej

Nézzük az étel összeállítását!

  1. A megmosott padlizsánt három milliméter vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, majd a padlizsánhoz hasonlóan felszeleteljük.
  2. 1 evőkanál olajjal kikent kisebb tepsibe terítjük, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott rozmaring felével megszórjuk.
  3. A közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (200 °C) a sütőben 35-40 percig sütjük.
  4. Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk.
  5. A darált húst hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, apróra vágott kakukkfűvel, zsályalevéllel meg késhegynyi Cayenne borssal fűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül egyenletesen a burgonya tetejére simítjuk.

  6. A padlizsán levét egy kissé kinyomkodjuk, majd a maradék olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magot kikaparjuk, húsát cikkekre vágjuk.
  7. A megpirított padlizsánszeletekkel felváltva a húsra fektetjük. Közepesnél kissé erősebb lánggal még 15 percig sütjük.
  8. A félig sült muszakát sóval, őrölt borssal, a maradék rozmaringgal meghintjük.
  9. A tojásokat a tejjel simára keverjük és a tetejére öntjük. A sütőbe visszatoljuk, majd változatlan erősségű lánggal további 20 percig sütjük.
  10. Készíthetjük bárányból is, az az igazi. – Nem feltétlenül kell krumplit használni, helyette az egész alap lehet padlizsán.