Muszaka-musszaka recept
A muszaka a Közelet-Kelet, és a Mediterrán-vidék padlizsán-paradicsom alapú rakott étele, ami a magyar ízlésnek is igencsak megfelel.
Az arabok, görögök, törökök, és délszlávok is így hívják – más területeken rakott padlizsán. Valahogy a muszaka név sokkal különlegesebb… Bár mint minden étel – ahány ház annyi szokás, azért az alap az összes területen ott van, a lényeg ugyanaz – a padlizsán.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a muszaka elkészítéséhez –
40 dkg padlizsán
só,
őrölt bors
50 dkg burgonya
5 evőkanál (lehetőleg) olívaolaj
1 szál friss, vagy fél kiskanálnyi szárított rozmaring
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús
1 szál friss, vagy fél kiskanálnyi szárított) kakukkfű meg zsályalevél
késhegynyi Cayenne bors
50 dkg paradicsom
4 tojás,
2 dl tej
Nézzük az étel összeállítását!
A megmosott padlizsánt három milliméter vastag szeletekre vágjuk, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Közben a burgonyát meghámozzuk, majd a padlizsánhoz hasonlóan felszeleteljük.
1 evőkanál olajjal kikent kisebb tepsibe terítjük, sóval, őrölt borssal és az apróra vágott rozmaring felével megszórjuk.
A közepesnél egy kicsit erősebb lánggal (200 °C) a sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A darált húst hozzáadjuk, enyhén megsózzuk, apróra vágott kakukkfűvel, zsályalevéllel meg késhegynyi Cayenne borssal fűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül egyenletesen a burgonya tetejére simítjuk.
A padlizsán levét egy kissé kinyomkodjuk, majd a maradék olajon a szeletek mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk, félbevágjuk, a magot kikaparjuk, húsát cikkekre vágjuk. A megpirított padlizsánszeletekkel felváltva a húsra fektetjük. Közepesnél kissé erősebb lánggal még 15 percig sütjük.
A félig sült muszakát sóval, őrölt borssal, a maradék rozmaringgal meghintjük.
A tojásokat a tejjel simára keverjük és a tetejére öntjük. A sütőbe visszatoljuk, majd változatlan erősségű lánggal további 20 percig sütjük.
Készíthetjük bárányból is, az az igazi. – Nem feltétlenül kell krumplit használni, helyette az egész alap lehet padlizsán.
Ha tetszett a muszaka recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, Retrográd oldalunkon a helyed!