Mitől hasad ki a bejgli?

mitől hasad ki a bejgli

Kevés konyhatündér van az országban, aki munkálkodása során nem szembesült azzal a problémával – vajon „mitől hasad ki a bejgli”?

Miért van az, hogy egyik évben sikerül csodálatosan, másik évben meg hol a közepén, hol a szélén – általában – végig hasad.

Pedig mindent ugyanúgy csináltunk, mint máskor. Legalábbis nagyjából. Nézz

Na meg azért az is fura, hogy akár egy sütésből is kikerülnek sikeres, és satnyább darabok.

Az egyik szétnyílik, a másik mellette – azzal minden rendben van, legalábbis nem olyan feltűnő a hiba.

És miért van az, hogy amit kalácstésztából készítünk azzal általában semmi gond, szép kis puffancs, a másik – az omlós….

na, annak a sütésénél izgulhatunk. Pedig a tésztáján kívül semmi különbség a kettő között.

Nézzük, mitől hasad ki a bejgli a nagyi szerint –

…aki megélt majd százévet, bejglit nagyjából kéthetente sütött – ennek persze csak töredéke volt az omlós, a karácsonyi, hisz akkoriban a kelt tésztát részesítették előnyben.

Élete során így legalább 2000-szer készítette ezt a fajta tésztát, így azt gondolnánk, neki már biztos, hogy flottul ment.

Valóban nagyon finomak lettek, s a kalács tésztással tényleg semmi baj nem volt, ellenben az omlós fajta – igen,….. pont karácsonykor átlag minden harmadik-negyedik alkalommal kihasadt. Hol jobban, hol kevésbé.

No, persze azt nem mondanám, hogy ilyenkor le lett taglózva. Annyit csinált, hogy a tésztákat az előszobában az asztalon egy nagy deszkán – szépen lefele fordítva lerakta, tetejét lefele fordítva, és helyére nyomva.

Így talppal felfele várták a sorsukat. Ezzel a módszerrel szépen minden a helyére került, s mivel így is hűlt ki a sütemény – nem hullott szét szeleteléskor sem.

A vékony porcukorréteg pedig megtette a hatását – vendégek esetén – nem volt olyan sasszem, aki rájött volna a turpisságra.

Tehát a probléma megoldása ez. Lefele fejjel, helyére igazgatva hűljenek ki.

Na de mitől nyílik szét?

A megoldás annyi – túl jót akarunk csinálni. Egy kis cukrot még bele a töltelékbe, attól nem lehet baj.

Egy kis vizet, vagy tejet, hogy könnyebben lehessen kenni a tésztára. S minél vizesebb, nedvesebb, vagy cukrosabb valami (szénHIDRÁT) – annál nagyobb eséllyel akar az a szerencsétlen, sütés során képződő gőz valamilyen úton távozni.

S nem biztos, hogy az a pár apró lyuk, amit sütés előtt ejtettünk a tésztán megfelelő lehetőséget biztosít erre.

A kelt tészta, kalács tészta jóval képlékenyebb, gőz képződése esetén inkább megemelkedik a felső réteg, aztán gond nélkül megsül így.

Nyilván látott már mindenki olyan kalácstésztából készült bejglit, melynek belső rétegei között „légüres” tér is volt. Ez a képződő gőz miatt volt.

Na de az omlós tészta kevésbé alkalmazkodik a dolgokhoz, nem nyúlik, inkább szakad. Így aztán, ha a gőz elkezdi feszíteni – esélyesen megadja magát.

És miért lehet az, hogy akár egy tepsiben is az első egy-két tészta szétnyílik, a többinek semmi baja? Ennek is egyszerű az oka – esélyesen az elsőkbe nedvesebb, és több töltelék jutott.

A megfőzött töltelék a munka közben is párolog, mire sorra kerül az utolsó darabnál már más az állaga, mint az első bejglinél.

Sőt – még a mák is felvesz közben a nedvességből. Ráadásul a vége felé nagy eséllyel kevesebb jut a dióból, vagy mákból. Elég, ha kevéssel is.

Tehát ha a problémát el akarjuk kerülni, akkor csak annyi vizet, vagy tejet adjunk a töltelékhez, amivel nem morzsalékosan, kicsit rádolgozva – el tudjuk kenni.

És a cukorral is bánjunk csínján.

A tésztát elkészülte, és lekenés után szurkáljuk meg – és a tölteléket se vigyük túlzásba. Úgy jó a bejgli, ha több a töltelék, mint a tészta, no de azért van egy határ…

Ha ezeket a jótanácsokat betartjuk, hatalmas gond nem lesz a végeredménnyel!

Mindenkinek kellemes karácsonyt, boldog ünnepeket!

Fotó: Ligeti K.