2024-05-27

Mire jó az avas szalonna?

Avas sós szalonna.

Hogy mire volt jó az avas szalonna? Elsősorban evésre, főzésre. Persze akkor, ha épp hogy elkezdett avasodni. Sokan így szerették. S volt olyan étel is, amihez kifejezetten ez dukált. Ilyen egy régi pásztorétel is, a fordított kása, amit kölesből, krumpliból és szalonnából főztek bográcsban.

A világ legtermészetesebb dolga volt, hogyha a szalonna idővel kissé avas lett. Ettől még nem dobták ki, hanem igyekeztek minél gyorsabban felhasználni azt.

Amúgy meg úgy tartották, hogy a szalonna, és az avas szalonna is gyógyhatással bír, s talán túl nagyot nem is tévedtek. Ha nem is gyógyít, de egyáltalán nem olyan ártalmas fogyasztani, mint azt egy időben jelezték.

„A szalonna az gyógyszer…” – mondták a régi öregek…


Nevetségesnek tűnt, hisz mindenütt azt hallotta az ember már gyerekkorában is, hogy a zsír az rossz, kerülni kell. Ott van helyette a margarin, az olaj, szalonnát meg még véletlenül se együnk, hisz semmi más, csak zsír, meg zsír, meg zsír….

Kis mértékben a szalonnának jótékony hatása van.

Erősíti az immunrendszert, arachidonsavat tartalmaz, ami az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozik. Hasznára van az izmok növekedésére, és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak leszünk fogyasztásával.

A szalonna fogyasztásával kisebb esély van száj-, gyomorrák, vagy gégerák kialakulására. Ennek az az oka, hogy bevonatot képez a belső szervekben.

És persze hasznos a másnaposság ellen is. Ha nagy italozás után valaki zsíros ételt eszik, akkor a gyomorban a zsír kevésbé engedi felszívódni az alkoholt, lassítja annak hatását.

De most térjünk rá az avas szalonnára.

Mint fentebb említettem – enyhén avasan ették, és főztek is vele az emberek.

Gyomorbántalmakra avas szalonnát alkalmaztak gyógyírként – nem biztos, hogy hatással bírt, de ha kijavult a beteg, akkor ennek tulajdonították a sikert.


Kis mértékben, vagyis mértékletesen fogyasztva ugyanis jótékony hatása van.


A legérdekesebb, hogy erősíti az immunrendszert, és  ráadásul tartalmaz egy bizonyos arachidonsavat, ami az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozik.

Ez az oka az immun erősítésnek, hisz javítja  az ellenállóképességünket, és még az izomnövekedésre is jó hatással van.


Szeléntartalma is van, ami szintén immunerősítő hatású. Ráadásul ha valaki dohányos kis mennyiségű szalonnával a száj, és gégerák kockázatát csökkentheti. Bevonatot képez a belső részeken.


Óhatatlan volt, hogy egyik évről a másikra egy-egy avas szalonna darabka ne „képződött” volna. Ilyenkor sárgás lett a színe, furcsa, kesernyés illata és íze lett.

Az idősek még azt tanulták szüleiktől, hogy annak fogyasztása egészséges, úgyhogy biztos hogy szépen elrakták maguknak – és apránként elfogyasztották. Főleg, mikor fájt a pocak.

Ha pedig már túlavasodott, akkor felhasználták csizma-, cipőápolásra. Hisz akkortájt még minden bőrből volt. Puhították vele a bőrt, a táska bőrét, a nadrágszíjét. Bekenhették vele a lószerszámot is.

A cipő, csizma talpát pedig impregnálta – nem hagyta olyan könnyen átázni. Hisz egykor még télen magas havak voltak, és a bőrcipő, csizma bizony pillanat alatt átnedvesedett.

És milyen jó volt az, ha nem a friss zsírból, vagy szalonnából kellett erre a célra feláldozni egy darabot. Ezért volt jó, hogy semmit nem dobtak ki – sohasem.