2024-07-12

Mire jó az alufólia? Ha jó a minősége, akkor rendkívül sokoldalú lehet

Alufólia

Például a szennyeződött edények nagyon szépen tisztíthatók gombóccá gyúrt fóliával. Valami miatt szuperül viszi a szennyeződést.


Aztán ha nehezebb bútort tolunk, és nem akarjuk hogy a padló karcolódjon, akkor rakjunk alá fóliát. Könnyebb dolgunk lesz, ráadásul a munka is könnyebb lesz ezáltal.


Ha gáztűzhelyünk van, és fontos hogy ne legyen szennyezett a főzés által – mondjuk rövidesen vendéget várunk – és tartunk tőle, hogy főzés közben kifut, lecsepeg – mindig a legrosszabbkor történik meg, akkor rakjunk a tűzhelyre fóliát a rács alá, kihagyva az égőket. Pillanat alatt leszedhető.


Ugyanez a helyzet a sütővel. Ha olyasmit készítünk benne, ami serceg, fröcsköl, akkor a legjobb ha kibéleljük alufóliával, aztán használat után csak lekapjuk az egészet, és nyoma sincs a szennyeződésnek. Egyszerű, nem?


Ha süteményt sütünk a tepsiben is jó haszna van a fóliában. Kisebb az esély, hogy leégjen. Annyi  a dolgunk, hogy amint elkészült húzzuk le róla, és ha csak nagyon-nagyon nem toltunk el valamit, akkor a tészta alja, oldala szép világos lesz.  Persze e célra ott a sütőpapír is… Ám ha nincs, akkor ez is megteszi…


Régen parázsban is sütöttünk benne. Pár éve aztán ismét kitaláltuk, hogy készítsünk egy finomat. 


Hogy mi történhetett néhány év alatt nem tudom, de ahol a húst érte, ott kis lyukacskák keletkeztek rajta. Az égéstermék a húsra tapadt, szóval nem volt egy nyerő ötlet.


Pedig nagyon finom ételek voltak ezek. Hús, hagyma, fűszerek, egy pici szalonna, paprika együtt megpuhult, kicsit megperkelődött a parázsban… Míg vártuk, addig mentek a beszélgetések. Utána hogy elkészült mindenki kibontotta a saját fóliáját, és falatoztunk.


A friss levegő megtette hatását. Még a legegyszerűbb ételt is úgy vettük volna magunkhoz, mintha a Gundelben ettünk volna. 


Egyszer csigapörköltet készítettünk, csak nem tudtuk hogy kell. Elkészítettük úgy, ahogy hallottuk mit kell tenni – nem írom most le, mert nem annyira gusztusos – és egyből megfőztük.


S mivel nagyon éhesek voltunk egész napos mozgás után meg is ettük jó étvággyal. Finom volt.


Jó néhány év eltelt hogy megtudtam – a csigákat bizony feldolgozás előtt éheztetni kellett volna… De attól még nekünk jól esett. És az is igaz, hogy nem nézegettük: belül milyen.