2024-05-23

Mire jó a tej?

Mire jó a tej? Nem csak élet, erő egészség, hanem sok más területen is használhatjuk.

Mindenki ismeri a „Tej élet, erő, egészség” elhíresült szlogent…


Mindenki ismeri a „Tej – élet, erő, egészség” elhíresült szlogent, de nem csak reggelihez, vacsorához, tejterméknek, és sütés-főzésre használható a tej. Hogy mire jó a tej? Vannak kis plusz dolgok, amiket ismerve még jobban tudjuk hasznosítani ezt a csodálatos italt – „háztartásilag”.

Tejet használhatunk betegségek esetén is, lázas, megfázásos kórok esetén kifejezetten jó szolgálatot tesz. Lázcsillapítás kiegészítésére nagyon jó az izzasztó tejital.
Forró tejet adunk a betegnek, egy kis ásványvízzel felturbózva. Max. egyharmad víz kell bele. Ez az elegy tökéletes izzasztó kúra.


Torokgyulladásnál sokan ismerik a mézes tej gyógymódot. Ez esélyesen sosem megy ki a divatból. Finom is, ráadásul hasznos. De a karamellás tej is jó szolgálatot tesz hasonló esetben.


Ha van szalmonella-mentes tojásunk, akkor a tojássárgáját cukorral kikeverve, tejjel felhígítva csodálatos toroknyugtatót kapunk.
Ha nagyon köhög a beteg, akkor pedig érdemes egy kanál sűrített tejjel próbálkozni. Bevonatot képez a torokban, ezáltal csökkentheti köhögésünket.

De most nézzük a konyhai praktikákat!


Ott van például az agyagedény. Ha olyasmire használnánk fel, aminél fontos, hogy vízhatlan legyen, akkor állítsuk egy éjszakára tejjel teli edénybe, vagy töltsük fel tejjel. A művelet után lecsepegtetjük, s hagyjuk magától kiszáradni.

Így az agyagedényünk innentől nem engedi át a nedvességet, mivel a tej kiváló tömítőanyag.
Ha alaposan megtisztított marhahúst ledarálunk, s összekeverjük tejjel, berakjuk hűtőbe hűlni néhány órára a végeredmény olyan lesz, mintha borjúhúst vettünk volna, vagy az egyik legfinomabb marha csemegét, a vesepecsenyét.


Ha azt akarjuk, hogy a sütni való kolbász ne repedjen ki, akkor felhasználás előtt tejbe áztatjuk nagyjából negyedórát. Utána lecsepegtetjük, megszurkáljuk, és mehet is s sütőbe.


Sokszor előfordul, hogy karfiol készítéskor a zöldség megbarnul. Hogy olyan fehér maradjon, mint „újkorában”, tegyünk a főzővízbe egy deci tejet.
Ha a sonkaszeletek kiszáradtak (rendes, füstölt sonka), akkor ismét elővehetjük újsütetű tudományunkat, s tejbe rakjuk a szeletkéket.

Nem kell sokáig benne tartani, elég egy fél óra, s már teljesen felüdülnek. Ugyanígy járhatunk el szalámi, vagy száraz kolbász kiszáradásakor.

Az a különbség, hogy ekkor hosszabb időt kell eltöltenie a húsfélének a tejben, viszont a végeredmény egy ismét szépen szeletelhető finomság lesz. Csak annyi alapanyagot rakjunk tejbe, amit egy-két napon belül el is fogyasztunk.


Ha nem UHT tejet vásároltunk, s megsavanyodott, akkor rakjunk bele egy evőkanálnyi tejfölt, s egy-két óra alatt már ehetjük is a finom aludttejet. Amennyiben most nincs kedvünk aludttejet enni, de nem akarjuk hogy tönkre menjen, a tejföllel elkészített aludttejet melegítsük fel óvatosan, s mikor külön válik az írótól, akkor szűrjük le, sózzuk, fűszerezzük – nagyon finom túrókrém lesz a végeredmény.


Jó tudni, hogy aludttejjel elkészítve sokkal finomabb a kelttészta. Könnyebb, foszlósabb, maga a csoda. Lehet az lángos, fánk, pogácsa – mindegy, csak élesztő legyen benne.

Nem egetverően nagy dolgok ezek, de mégis vannak az ötletek között olyanok, amiket nyugodtan hasznosíthat bárki – vagy kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe, vagy bosszúságtól óvja meg magát, esetleg finomabb ételeket készít – és még a család egészségéért is bio módszerrel tesz.

Fotó: Pixabay