2024-07-12

Mignon alaprecept

mignon sütik

Bármely tortaanyagból készülhet mignon, ha a torta anyagát tortaforma helyett tepsiben sütjük és azután tetszés szerint : kocka, kerek, tégla, ovális, stb. formákkal kivágjuk.

A mignon alaprecept – ha szeretjük az ilyen apróságokat – fontos kellék a konyhánkban. A felvágás után visszamaradt anyagot enyhén szétmorzsoljuk, majd lekvárral összekeverjük és golyókat, kúpformákat alakítunk belőle és pár percig langyos sütőben szárítjuk.

A mignonok bevonása úgy történik, hogy villára szúrjuk és az előre elkészített és melegen tartott mázba úgy rakjuk bele, hogy az alja bevonatlan maradjon.

Díszítése a legkülönbözőbb. Használhatunk cukrot, gyümölcsöt, diót, mogyorót, csokoládé-drazsét, vagy nyomótölcsér segítségével tejszínhabot, és csokoládékrémet is.

A mignonokat különféle krémekkel tölthetjük. Arra kell törekedni, hogy különféle alakú és díszítésű mignonokat készítsünk.

Egy finom mignon alaprecept hozzávalói a következők :

 • 25 deka vaj
 • 30 deka liszt,
 • egy csomag sütőpor
 • 1 tojás
 • és 2 evőkanál cukor

A mignon elkészítése az alábbi módon történik:

Az alapanyagokat jól eldolgozunk, a tésztát kinyújtjuk, tepsiben kisütjük. Ha elkészült kétfelé vágjuk, és az alábbi krémmel megtöltjük.

Töltelék: 25 deka cukorból sűrű szirupot főzünk, majd adunk hozzá 25 deka darált mandulát, egy kávéskanál tört fahéjat, 5 deka mazsolát és 1 citrom reszelt héját.

A kihűlt tésztácskákat cukros csokoládéba mártjuk és díszes mignon papírtartókra helyezzük és így adjuk fel.

A Sachertorta alaptésztájából is készülnek a csokoládés mignonok. Mogyorós mignon alapanyaga: 4 tojás habjába 16 deka porcukrot és ugyanannyi mogyorót keverve megsütünk.


A mignonok készítése a következő:

 1. A tésztát félbevágjuk, és jöhet rá a töltelék, amelyet nedves kanálkával kenünk, azután a méz, amelyet sohasem szabad késsel elkenni, hanem elfolyni hagyni. Vagyis csurgatjuk.
 2. Töltelékek: Csokoládékrém: 3 tojás sárgáját 3 evőkanál cukorporral és 4 deka puhított csokoládéval gőzben folytonosan verve felfőzünk, majd 5 deka teavajat keverünk hozzá. Langyosan használjuk.
 3. Mokkakrém: Ugyanúgy készül, csak a csokoládé heléyett négy evőkanál erős feketekávét adunk hozzá.
 4. Puncskrém: 3 tojás fehérjét két evőkanál porcukorral gőzön sűrűre kell főzni. Amíg még meleg, 1 narancs héját apróra vágjuk, adunk hozzá kávéskanálnyi rumot,és 5 deka vajat.
 5. Ez a torta máza is, tehát erre a célra a krém felét félre tesszük. Az egyik felébe apróra vágott cukrozott gyümölcsöt teszünk(például citromba, vagy rumba áztatott mazsolát), ez a töltelék.
 6. A mignonok bevonásához csokoládéshoz csokoládét használunk, vagy kakaós csokimázat, amit zserbónál készítünk. Puncsoshoz a fentebb leírt tölteléket.
 7. Ha kávémázat akarunk készíteni, akkor 1 tojásfehérjét, 8 dkg cukrot, és egy evőkanálnyi feketekávét gőzön sűrűre főzünk.

Készíthetünk citromos mignont is,

azt inkább piskótából. Ez esetben 1-2 tojásfehérjét, citromhéjat, két kanál porcukkoral gőzön sűrű krémet főzünk, hozzáadunk apróra vágott bio citromhéjat, és 5 dkg vajat. Ezzel töltjük a félbevágott, és később felkockázott piskótát.

Máza a következő – 1 tojásfehérjét 8 dkg cukorral, és reszelt citromhéjjal, egy kanálnyi citromlével alaposan kikeverünk, és gőzön sűrűre főzünk. Ezzel fonjuk be az apróságokat.

Ugyanabból a tésztából – piskótából – készül a Marcipános, tejszínes, és más könnyed gyümölcsös is.

Ez esetben töltelékként akár lekvárt is bevethetünk gyümölcsöshöz a fent leírt krémet, mázat használjuk, az aktuális gyümölccsel ízesítve.