2024-07-12

Miért habzik az étolaj?

Habzó olaj

Két variáció van, de egyik sem jó móka.


Nem mindegy milyen étolajat használunk, és az sem, hogy meddig – ugyanis egy idő után, sütési mennyiség után a bomlástermékek felhalmozódnak, és az már minden, csak nem egészséges. De igaz – nem lehet észrevenni a hatását, mert akár évtizedek múlva, felhalmozottan hat.

Rossz minőségű az étolaj, vagy telítődött.


Az olajat ne melegítsük túl – ideális hőmérséklet számára a 160-180 Celsius.


Ha füstöl, akkor tönkrement. Lehet, hogyha kenyeret, vagy hagymát dobunk bele, akkor a szagok eltűnnek, de attól még az égéstermék ottmarad. Ha az olaj füstölt, akkor túlhevítődött, egyszerűen ki kell önteni.

A megégett pirítóst sem eszi meg manapság az ember, mert már tudja, hogy rákkeltő…
A legjobb a bő zsiradékban sütés. Magasabb a hőfok is, gyorsabban sül, és kevésbé vizesedik.
Ha az edényben már kevés az olaj, akkor jobb ha új zsiradékkal sütünk. Utántöltéskor keveredik az új és a régi, hamarabb fog habzani, a szennyeződés is hatványozódik.


Sütés után a használt zsiradékot nem jó ötlet tárolni. Persze, ha 2-3 szelet húst sütöttünk benne, akkor elvileg elrakható, újra süthetünk benne, de egy egész halom rántott hús után, utántöltögetéssel használt olajat eltenni nem jó. 

Az a gond vele, hogy minél többször melegíted, hevíted fel, annál több káros anyag lesz benne. Azzal, hogy leszűrjük csak a benne lévő szennyeződéseket tüntetjük el. Viszont sok sütés után a olaj telítődik káros anyagokkal, amiket nem jó halmozni.


Fontos dolog: Hidegen sajtolt olajokat hideg felhasználásra gyártották, a melegen sajtoltakat pedig nyugodtan használhatjuk sütésre.


A nagyon olcsó olajra nagyon nagyon jellemző az a mondás: hogy – olcsó húsnak híg a leve. Az, hogy habzani fog a legkisebb baj.